Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αυλαία σήμερα για το 11ο Preveza jazz Festival


Αυλαία σήμερα για το 11ο Preveza jazz Festival το οποίο μπαίνει δυναμικά στη δεύτερη 10ετία του.

ΠΡΕΒΕΖΑ: ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα
«ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους.
Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης διαρθρώνεται στα επίπεδα: Α1 (διάρκειας 125 ωρών ), Α2 (διάρκειας 175 ωρών), Β1 (διάρκειας 185 ωρών) και Β1 με έμφαση στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου (διάρκειας 195 ωρών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον νομό Πρέβεζας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, Σπηλιάδου 8 (απέναντι από το δημοτικό παρκινστον 1οόροφο) κάθε Παρασκευή από 12.00 έως 15.00 .
Τηλέφωνα  Επικοινωνίας .: 26823 60200  2682051880 6972819319
e-mail:electropreveza@gmail.com  http://odysseuspreveza.blogspot.gr/ 
Υπεύθυνη προγράμματος Ν. Πρέβεζας : Πήλιου Άννα 


               
“FREE LESSONS on the Greek language, Greek history and
 Greek culture – Odysseus»
       The program “Education of immigrants on the Greek language, Greek history and Greek culture - Odysseus” addresses EU citizens and third country nationals who live in Greece and are at least 16 years old.
The program is co - financed by Greece and the European Union in the context of the Operational Program “Education and Lifelong learning” of the Ministry of Education, Religious Affairs, Culture and Sports.
       The main aim is that learners will acquire the language skills as well as the social and cross-cultural capabilities which are necessary for the social integration and active participation of themselves and their families.
The educational program offers the following levels:  A1 (125 hours), A2 (175 hours), B1 (185 hours) and B1 with emphasis on speaking skills (195 hours). Lessons are offered NOT only in Preveza town but wherever there are people interested to follow the lessons.
For information and application visit us at Prefecture of Preveza, Spiliadou 8 (opposite to the parking place) every Friday from 12.00 – 15.00 or  contact with us at:  26823 60200 2682051880 & 6972819319  Piliou Anna
e-mail:electropreveza@gmail.com http://odysseuspreveza.blogspot.gr/

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ρεπούση από Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο


Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για το Ζάλογγο

Ανεξαρτήτως των παλινδρομήσεων των  δηλώσεων βουλευτή αναφορικά με το Ζάλογγο, νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε  την ακόλουθη δήλωση.
Η θυσία του Ζαλόγγου αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός,  όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά τεκμήρια και τις πηγές, απαράμιλλο παράδειγμα αυτοθυσίας, πατριωτισμού και υψηλού φρονήματος. Για όλο τον ελληνισμό και ιδιαιτέρως για μας τους Ηπειρώτες συνιστά κορυφαίο λόγο υπερηφάνειας και δεν χωρεί στην αντίληψη και στο πατριωτικό μας αίσθημα κανένα περιθώριο ή απόπειρα αμφισβήτησης της θυσίας. Στο βράχο του Ζαλόγγου στέκει σήμερα το μνημείο του γλύπτη Ζογγολόπουλου που παριστάνει τις μορφές των Σουλιωτισσών να γιγαντώνονται καθώς επιχειρούν το τελευταίο βήμα τους,  περνώντας στην αιωνιότητα και στην καρδιά μας. 



Αντιδράσεις για τις δηλώσεις της κ.Ρεπούση αναφορικά με την θυσία των Σουλιωτισών από τον Βράχο του Ζαλόγγου.

Την έκπληξη  τους από τις δηλώσεις της βουλευτού  κ.Μαρίας Ρεπούση αμφισβητεί τον  χορό του Ζαλόγγου  εκφράζουν  κάτοικοι και φορείς της περιοχής οι οποίοι ζουν στην σκιά του Ιερού Βράχου.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος  Μπαϊλης μιλα για παραχάραξη της  ιστορίας υπογραμμίζοντας  ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα ιδιαίτερα μάλιστα  σε μια  δύσκολη συγκυρία όπως είναι  η σημερινή   εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις να αλλοιώνει  γεγονότα που σημάδεψαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τονκόσμο.

#Η ιστορία είναι μία# αναφέρει  ο Δήμαρχος Πρέβεζας   χαρακτηρίζοντας  την  πράξη των Σουλιωτισσών  ως διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας.

Ο κ.Μπαίλης διερωτάται  ποιες  σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από  την δημοσιοποίηση  τέτοιων απόψεων ενώ καλεί όποιον αμφισβητεί την  πρόσφατη ιστορία να επισκεφθεί το Ζάλλογο και το Σούλι και να συνομιλήσει με τους κατοίκους οι οποίοι  έμαθαν από τους προγόνους τους τα  όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1803 στην περιοχή τους.
Τις μαρτυρίες των ηλικιωμένων  επικαλείται
ως την καλύτερη απάντηση στις όποιες αμφισβητήσεις του γεγονότος  και ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Παντελής Μπαρτζώκας καλώντας τη ν κ.Ρεπούση  να   έρθει στο Ζάλογγο , να δει  τον χώρο και να μιλήσει με τους κατοίκους που ζουν  κάτω από την σκιά του Ιερού Βράχου.






Σπύρος Χαιδάκης : Ο Κόσμος θα είναι ο 12ος παίχτης μας, μέσα στο γήπεδο


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κόσμος της Πρέβεζας ,παλιοί και νέοι ανυπομονούν να φτάσει η Κυριακή. Ο Λόγος ; ; ; Είναι γνωστός... Ο ΠΑΣ Πρέβεζα δίνει τον τελευταίο αγώνα μπαράζ με το Κομπότι Άρτας και διεκδικεί την άνοδο του στη Γ' Εθνική κατηγορία.

Στράτος Ιωάννου : Παράνομη η χρέωση που επιβάλλει η Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας, στους αγρότες της Πρέβεζας


Στο περιφερειακό συμβούλιο για τα προβλήματα της Κτηνοτροφίας,
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, τέθηκε το θέμα της επιβάρυνσης, από 30 έως 80 ευρώ, που επιβάλλει η Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας, στους αγρότες της Πρέβεζας, κατά την υποβολή αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Με 49.000 ευρώ εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου αποκατάσταση καθίζησης επί της 5ης Επαρχιακής Οδού


Στην αποκατάσταση ζημιών που έχουν υποστεί τμήματα του οδικού δικτύου, σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου μετά τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Σε ότι αφορά την Π.Ε Πρέβεζας εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου αποκατάσταση καθίζησης επί της 5ης Επαρχιακής Οδού. Προϋπολογισμού 49.000 ευρώ.

ΠΡΕΒΕΖΑ: «ο τόπος μου ... οι άνθρωποί του».


45 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν με 82 έργα στο 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσε το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (Κε.Πλη.Νε.Τ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία – Παράρτημα Πρέβεζας με θέμα: «ο τόπος μου ... οι άνθρωποί του».

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ : Βρέθηκε νεκρή η 32χρονη

Με τον πιο τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος στο θρίλερ της εξαφάνισης της 32χρονης, μητέρας δύο παιδιών από την Καμπή της Άρτας. Η 32χρονη εντοπίστηκε νεκρή στα νερά του Λούρου, σήμερα και μετά από τις πολύωρες έρευνες που έκαναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας αλλά και δύτες.
Η σορός της βρέθηκε σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το σημείο της γέφυρας όπου διερχόμενος οδηγός είχε τη γυναίκα σκαρφαλωμένη στα κάγκελα το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως πίστευαν όλοι από την αρχή κατευθύνθηκε εκεί προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή της. Σε αυτό κατέτεινε και το σημείωμα με τις λίγες λέξεις που είχε αφήσει στο σπίτι της. «Δεν αντέχω άλλο, θα πέσω στο ποτάμι».

epiruspost

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Κι επίσημα Ευρωπαίος, πήρε άδεια ο ΠΑΣ

Και επίσημα στην Ευρώπη ο ΠΑΣ καθώς μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ανακοίνωση της ΕΠΟ έφερε τις ευχάριστες ειδήσεις για τους Γιαννιώτες. Η άδεια, που μετατράπηκε σε θρίλερ δόθηκε και έτσι το ευρωπαικό ταξίδι ξεκινά και τη βούλα!

ΛΕΥΚΑΔΑ : Πέθανε γερμανίδα τουρίστρια

Απογευματινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νυδρίου, από ιδιώτη γιατρό για περιστατικό ανακοπής, 63χρονης αλλοδαπής, που έλαβε χώρα στο αγκυροβολημένο Ι/Φ σκάφος «SECOND LIFE» σημαίας Γερμανίας στη θαλάσσια περιοχή Βλύχου Λευκάδας.

Η παθούσα διεκομίσθη με πλωτό περιπολικό σκάφος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Βλύχου και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν.Λευκάδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Νυδρίου.

Πέμπτη, Μαΐου 30, 2013

Οργή κτηνοτρόφων μέσα κι έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου

Η οργή ξεχείλισε για μία ακόμη φορά μέσα κι έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου συζητήθηκε το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η κατάσταση στην κτηνοτροφία της περιοχής.

ΠΡΕΒΕΖΑ: «Οι εξελίξεις στην Υγεία –Πρόνοια και οι θέσεις του ΚΚΕ»

Εκδήλωση της  Κ.Ο. Πρέβεζας του  ΚΚΕ με θέμα:
«Οι εξελίξεις στην Υγεία –Πρόνοια και οι θέσεις του ΚΚΕ»
Κυριακή 2 Ιούνη, 7.30 μμ. ΘΕΟΦΑΝΕΙΟΣ


ΑΡΤΑ : Συνελήφθησαν δύο νεαροί για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν,το μεσημέρι στο Γλυκόριζο Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 26 και 24 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το μεσημέρι ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, να κινείται ύποπτα στην Άρτα, το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση και στην περιοχή του Γλυκόριζου Άρτας το ακινητοποίησαν.

Συνελήφθησαν 147 λαθρομετανάστες μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην Ήπειρο..

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση και στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια Ηπείρου
Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν  στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης

 Συνελήφθησαν (147) λαθρομετανάστες
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, κατά το χρονικό διάστημα από  24 έως 28-05-2013, πραγματοποιήθηκαν ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις και στοχευμένες εξορμήσεις  με στόχο την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και τη βεβαίωση παραβάσεων που αφορούν αλλοδαπούς.
Οι δράσεις που συντονίζονται από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, εποχούμενες περιπολίες, αστυνομικές εξορμήσεις και δραστηριοποίηση μικτών κλιμακίων ελέγχων.
Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά τομείς:
  • Συγκροτήθηκαν 23 συνεργεία ελέγχων
  • Ελέγχθηκαν 735 άτομα
  • Συνελήφθησαν :  147 λαθρομετανάστες
·Συνελήφθησαν (8) άτομα για διάφορα αδικήματα. Ειδικότερα, συνελήφθησαν (3) άτομα για κλοπή, (5) άτομα για παράνομη απασχόληση και εργασία αλλοδαπών, ενώ παράλληλα βεβαιώθηκαν και διοικητικές παραβάσεις.


ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αποζημιώσεις αγροτών για έργα αναδασμών


Το ποσό των 70.643,74 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την καταβολή αποζημιώσεων ηρτημένης εσοδείας, σε αγρότες της Π.Ε. Ιωαννίνων. Η κατανομή αφορά τα αρδευτικά έργα:

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τοποθέτηση δημάρχου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Αγαπητέ Πρόεδρε-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ένταση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα!!!

Ένταση δημιουργηθηκε το πρωί μπροστα στο ξενοδοχείο du lac στα Ιωάννινα όπου πραγματοποιείται το διημερο συνεδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δημων Ελλάδος), όταν συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο και απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.Επρόκειτο για εργαζομενους στις κοινωνικές δομές των δήμων (παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, χωρους φύλαξης παιδιών) που ζητούν τη συνέχιση των σχετικών προγραμμάτων.Συμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί έως και τον Αυγουστο ωστόσο οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί. Εξω από το ξενοδοχείο είχαν επίσης συγκεντρωθεί εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

epirusgate

Στράτος Ιωάννου: «Εργαζόμαστε για έναν Αμβρακικό πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης»

Με αφορμή δημοσίευμα για τον Αμβρακικό, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας δράττεται της ευκαιρίας για να ενημερώσει του πολίτες σχετικά με το θέμα και να γνωστοποιήσει πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν αναληφθεί.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό ενός αλλοδαπού


Χθες (29.05.2013) το απόγευμα στο Δράγανο Λευκάδας φορτηγό  αυτοκίνητο που οδηγούσε 53χρονος υπήκοος  Αλβανίας συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα  που οδηγούσε 69χρονος υπήκοος Αυστρίας με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Θέμα δημόσιας υγείας θέτουν οι κάτοικοι της Καστροσυκιάς


Θέμα δημόσιας υγείας θέτουν οι κάτοικοι της Καστροσυκιάς από την κατάσταση που επικρατεί στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής καλώντας τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις για την περιοχή, τόσο για την οικονομία αλλά κυρίως για την υγεία των κατοίκων.

Αναζήτηση για πιθανή αυτοκτονία…



Τον ποταμό Λούρο, ερευνούν από το πρωί ομάδες της ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία

«Πνίγεται» η Ήπειρος από την Αφρικανική σκόνη

- Αλλάζει τις επόμενες ώρες το σκηνικό του καιρού
Θολός ορίζοντας, μουντός ουρανός, αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Η Αφρικανική σκόνη καλύπτει τα πάντα τις τελευταίες ημέρες και στην Ήπειρο. Αποκορύφωμα ήταν η Τετάρτη όπου το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο καθώς ένα σύννεφο είχε καλύψει τα πάντα. Πρόκειται για φαινόμενο συνηθισμένο στη χώρα μας, καθώς ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες.
Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Epiruspost.gr ο Καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας συνήθως συμβαίνει την άνοιξη όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τη Σαχάρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία «θερμικών χαμηλών» τα οποία συνδέονται με ανοδικές κινήσεις αερίων μαζών με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας σε όλη τη βόρεια Αφρική και την νοτιοδυτική Ασία.
Στην περίπτωση που η ροή των ανέμων το ευνοεί, η αιωρούμενη σκόνη μεταφέρεται από την Αφρική προς την Ελλάδα με μέγιστη πυκνότητα σε ύψος 2500-3000 μέτρων.
Η καθίζηση των σωματιδίων είναι βραδεία  κι έτσι εφόσον οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν εκ νοτίων διευθύνσεων, η ορατότητα μπορεί να παραμείνει περιορισμένη για αρκετές ημέρες, υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας.
Καθαρισμός της ατμόσφαιρας μπορεί να επιτευχθεί ή με τη στροφή των ανέμων σε βοριάδες ή με την εκδήλωση βροχής, μιας βροχής όμως που δεν είναι συνηθισμένη αφού περιέχει πολλή Σαχαριανή σκόνη και γι' αυτό αποκαλείται «λασποβροχή».
Ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάντως τονίζει ότι τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια γενικά δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι είναι «χονδρόκοκκα» (διάμετρος 3-4μm) και δεν εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα εν αντιθέσει με τα «λεπτόκοκκα» σωματίδια που εκλύονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις δασικές πυρκαγιές τα οποία είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή πολλών ανθρώπων στα νοσοκομεία με έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλάζει από τις αρχές του καλοκαιριού όταν στο Αιγαίο επικρατεί ο Ετησίας (μελτέμι) με αποτέλεσμα τον περιορισμό της Σαχαριανής σκόνης πάνω από την Αφρική.
Τα καλά νέα πάντως για την Ήπειρο δεν θ' αργήσουν καθώς από το βράδυ της Πέμπτης η μεταβολή του καιρού θα απομακρύνει ποσότητες της σκόνης ενώ το πρωί της Παρασκευής που αναμένεται βροχερό θα συμβάλει στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Το χρήμα πολλοί το μίσησαν ...το δημαρχείο ουδείς...


Μπορεί ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ακόμη να μην έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο αρκετοί φλερτάρουν με τη θέση του υποψηφίου δημάρχου. 

ΠΡΕΒΕΖΑ : «Η Πόλις Εάλω»


«Η Πόλις Εάλω» είναι ο τίτλος εκδήλωσης μνήμης για τα 560 χρόνια από την άλωση της Κωσταντινουπόλεως που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης και η Εταιρία Βυζαντινών Μελετών του Νομού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη και ώρα 7.30 το απόγευμα στο  κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Κανέλλος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Διαχρονικότης της Πολίτικης Ρωμιοσύνης». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος.


Άναψαν τα αίματα, θερμό επεισόδιο στην ΚΕΔΕ

Άναψαν για τα καλά τα αίματα και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια αυτοδιοικητικοί της χώρας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που έγινε στα Γιάννινα το βράδυ της Τετάρτης και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρακολουθούσαν αρκετοί δήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι. Σε κάποιο σημείο ο Δήμαρχος Λάρισας και μέλος του ΔΣ Κώστας Τζανακούλης απευθύνθηκε προς τους παριστάμενους ζητώντας «να κάνει ησυχία η γαλαρία».
«Δεν είμαστε γαλαρία, είμαστε δήμαρχοι» του απάντησε ένας από τους παριστάμενους, δήμαρχος σε Δήμο της Αττικής και από κει και πέρα η κατάσταση ξέφυγε. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος που μετέχει στη διοίκηση της ΚΕΔΕ ήταν οι πρωταγωνιστές και κόντεψαν στην κυριολεξία να έρθουν στα χέρια.
Ευτυχώς επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και κατάφεραν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Επί της ουσίας τώρα η συνεδρίαση του ΔΣ δεν έβγαλε ειδήσεις και εάν η ΚΕΔΕ παραμείνει στην ίδια γραμμή θα οδηγηθεί σε ένα ακόμη συνέδριο χωρίς ουσία και θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων.

epiruspost

Μπλόκαραν στο Κουκλέσι ηρωίνη για τα Γιάννινα

Ένα ζευγάρι το οποίο όπως φαίνεται έκανε συστηματικά εμπόριο ηρωίνης στην περιοχή των Ιωαννίνων έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στα χέρια της Αστυνομίας. Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών οι άνδρες της Δίωξης κατάφεραν και οδηγήθηκαν στη σύλληψή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost οι αστυνομικοί έκαναν μπλόκο κοντά στο Κουκλέσι, όπου κινούνταν το ύποπτο αυτοκίνητο.
Από τον έλεγχο που έκαναν εντόπισαν και κατέσχεσαν περισσότερα από 106 γραμμάρια ηρωίνης και μικροποσότητα χασίς. Τα ναρκωτικά τα είχαν προμηθευτεί στην Αθήνα και προορίζονταν για την αγορά των Ιωαννίνων.
Η γυναίκα που συνελήφθη διαμένει στα Ιωάννινα και όπως αναφέρουν πηγές είναι γνώριμη των διωκτικών αρχών από υποθέσεις ναρκωτικών ενώ ο άνδρας διαμένει στο Ζαφείρι. Ο άνδρας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της ηρωίνης στην Αθήνα ενώ η γυναίκα φαίνεται ότι ήταν αυτή που διαμεσολαβούσε για την προώθησή της στην αγορά της περιοχής μας.

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου



«Η Περιφερειακή Αρχή συνεπής στις δεσμεύσεις της, υλοποιεί τα έργα προτεραιότητας, στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Τατιάνα Καλογιάννη, με αφορμή την ομαλή διεξαγωγή και το έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.

Η τοποθέτηση της κ. Καλογιάννη έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση και λειτουργία Μετεωρολογικών και Ατμοσφαιρικών Σταθμών στην Περιφέρεια Ηπείρου», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, είπε πως το έργο της συντήρησης και λειτουργίας των Σταθμών είχε αναλάβει η πρώην Περιφέρεια (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση), όμως ζητήθηκε αυτό να αναληφθεί από την αιρετή Περιφέρεια. Η κ. Καλογιάννη υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία των Σταθμών και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (www.php.gov.gr).

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά:

 επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δ.Ε. Φιλιππιάδας Δήμου Ζηρού. «Κάθε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί το κατευθυντήριο σχέδιο που σκοπό έχει την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη μιας πόλης, ενός οικισμού», σημείωσε η κ. Καλογιάννη και συμπλήρωσε πως παράλληλα από την Περιφερειακή Αρχή βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες (master plan) για Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΒΙΟΠΑ, Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ΠΕΣΔΑ, και Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδάτων.
 επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. για το έργο «Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα (πυρηνελαιουργείο) με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένο στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας» (υπό προϋποθέσεις), καθώς και
 επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. για το έργο «Βελτίωση δρόμου που συνδέει την Τ.Κ. Ελευθερίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, στη θέση Νεκροταφείο, με δρόμο που συνδέει την Αγία Κυριακή και την Τ.Κ. Λιβαδαρίου του Δήμου Πάργας, στη θέση Κιάφα του Δήμου Ηγουμενίτσας».

Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην 4η Έκθεση Ελληνικών Τουριστικών Προορισμών (3-5 Ιουνίου στην Αθήνα) και στην 38η Διεθνή Έκθεση Κύπρου (4-9 Οκτωβρίου στη Λευκωσία). Εκτός ημερήσιας διάταξης, η Επιτροπή ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων για «Προμήθεια πυκνωτών διόρθωσης συνημίτονου στο αντλιοστάσιο Γλυκής του ΤΟΕΒ Αχέροντα – Γλυκής», προϋπολογισμού 4.920 ευρώ, και την «Αποκατάσταση αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Παραμυθιάς – Αεροδρομίου – Προμήθεια Πίνακα υψηλής τάσης», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Επίσκεψη του Ολλανδού ζωγράφου στον Δήμαρχο

Tην επίσκεψη του Ολλανδού ζωγράφου Μπαρτ Ελφρινγκ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει ως τόπο κατοικίας του το Ανω Κοτσανόπουλο Πρέβεζας δέχτηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης.

ΠΡΕΒΕΖΑ : “Φωτιά” στη Κοκκινιά


Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι δέχτηκε σήμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά σε υπόγειο Πολυκατοικίας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν 2 οχήματα της Π.Υ.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Εξιχνιάστηκε κλοπή με λεία 5.000 ευρώ, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από 86χρονο

Δικογραφία σχηματίσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων σε βάρος 40χρονου ημεδαπού Ρομά, για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι ηλικιωμένου ημεδαπού στην Πλατανούσα Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της  αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος μαζί με έναν ακόμα συνεργό του, μεσημεριανές ώρες της 16.04.2013 αφαίρεσαν από οικία 86χρονου ημεδαπού στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από τον παθόντα, δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του συνεργού του.

Η δικογραφία που σχηματίζεται, με την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.


ΠΑΡΓΑ :Εώς τις 31 Μαίου δέχεται ο Δήμος αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορους

Έως τις 31 Μαΐου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορους που υλοποιεί ο Δήμος Πάργας με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα η πανηπειρωτική κινητοποίηση στη Δωδώνη για το απλήρωτο γάλα

Στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στο πανηπειρωτικό αγροτικό συλλαλητήριο στις11.30 π.μ., που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και οΑγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων χτυπά σήμερα ο παλμός των φτωχών μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου, που διεκδικούν να εξοφληθούν για το απλήρωτο γάλα δύο μηνών, τιμές βιώσιμες που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, να μην επιβαρύνονται οικονομικά κατά τη συμπλήρωση δηλώσεων στον ΟΣΔΕ.  
Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Οι διοργανωτές καλούν επίσης τους παραγωγούς εκείνη την ημέρα να μην παραδώσουν το γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Η σημερινή κινητοποίηση δίνει ώθηση και συνέχεια στα αγωνιστικά βήματα που σημειώνουν οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι για την οργάνωση της πάλης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αποτελεί, παράλληλα, απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να διαμορφώσει η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ εις βάρος των απλήρωτων παραγωγών για να προλάβει την οργανωμένη μαζική αντίδραση και τη συλλογική διεκδίκηση. Παράλληλα με το απλήρωτο γάλα δύο μηνών, η εταιρεία πουλάει το τμήμα της διανομής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά εργαζόμενοι, δίνοντας συνέχεια σε προηγούμενες απολύσεις με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Στα σκαριά βρίσκονται και οι συζητήσεις για μείωση των μισθών. Γι' αυτό και ο δίκαιος αυτός αγώνας των απλήρωτων αγροτοκτηνοτρόφων χρειάζεται να βρει την πλατιά λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη των εργαζομένων, συνολικά του λαού, αφού αφορά μεταξύ των άλλων και τη διατροφή του, δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα η εργατική λαϊκή οικογένεια. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων σημειώνουν: 
«ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!
Καταγγέλλουμε τη στάση της Διοίκησης της επιχείρησης που, από τη μια, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους που μπαίνουν μπροστά προκειμένου να εκφραστεί η συλλογική οργανωμένη αγανάκτηση και αντίδραση των παραγωγών απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική και γενικότερα αντιλαϊκή πολιτική, από την άλλη αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση επικαλούμενοι "έλλειψη ρευστότητας", την ίδια ώρα, που με δικά τους στοιχεία, παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών της φέτας και αντίστοιχα των κερδών της επιχείρησης!
Καταγγέλλουμε το διαρκή εμπαιγμό της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας προς τους φτωχούς παραγωγούς, που σε απελπιστική πλέον κατάσταση, μιας και δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να προμηθευτούν τις απαραίτητες τροφές για τα ζώα, αντιμετωπίζονται ως επαίτες, περιμένοντας ώρες στην ουρά να περάσουν το face control της επιχείρησης για να εισπράξουν στο τέλος ένα χαρτζιλίκι και πολλά λόγια κατανόησης και συμπάθειας!
Και όλα αυτά, όταν συγχρόνως η ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ πουλάει σε άλλον ιδιώτη το κομμάτι της διανομής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά εργαζόμενοι (π.χ. οδηγοί), απολύει, με τη σύμφωνη γνώμη της ξεπουλημένης πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, εργαζόμενους κλπ.
Να γιατί η θέση της ΠΑΣΥ, που παλεύτηκε από το κίνημα (για αποκλειστικά κρατικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία μετά την πώληση της ΑΤΕ) κατά την περίοδο ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, τότε που όλοι έψαχναν να βρουν τον "καταλληλότερο" αγοραστή - όπως και αν ονομαζόταν αυτός - σήμερα δικαιώνεται πλήρως! Οι συνεταιριστικές μορφές προηγούμενων δεκαετιών, αν και ποτέ δεν φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τον φτωχό παραγωγό, σήμερα οδηγούνται στην καπιταλιστικοποίηση. Και αυτό αφορά ΟΛΕΣ τις συνεταιριστικές βιομηχανίες στην αγροτική παραγωγή!
Καλούμε τη φτωχή αγροτιά της περιοχής μας να παλέψει οργανωμένα ενάντια στο ξεκλήρισμά της.
Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής μας να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς τους Συλλόγους, βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας: Την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της για τους αγρότες, όπως αυτές εκφράζονται όλα αυτά τα χρόνια με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (και την ανανεωμένη της μορφή που έπεται), τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου που πέρασαν και περνούν από αυτό τον τόπο συναινώντας σε αυτές, τις ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος που έδωσαν και δίνουν γην και ύδωρ προκειμένου οι "αναδιαρθρώσεις" - το ξεπάστρεμά μας δηλαδή - να μη βρει αντίσταση, τους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν (και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης) με τον κόπο παραγωγών και εργαζομένων!
Άμεσα διεκδικούμε:
  • Κάθε 1η και 15η του μήνα πληρωμή παραγωγών και εργαζομένων - πρώτα θα εξοφλούν εμάς και μετά θα αποταμιεύουν!
  • Αύξηση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό - χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στον καταναλωτή - αφού το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο να συμβεί με όλα τα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη βιομηχανία (πτηνά κλπ.).
  • Καμία επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Η κυβέρνηση να μην κάνει πλάτες στην κοροϊδία, τα τερτίπια και τα νταβατζιλίκια των Ενώσεων».

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Του πήραν κινητό και χρήματα με την απειλή μαχαιριού


Την 28-5-2013/14.50 στα Ιωάννινα, συνελήφθησαν (2) ημεδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτ-το, γιατί με την απειλή μαχαιριού, αφαίρεσαν από 35χρονο ημεδαπό, χρηματικό ποσό και (1) κινητό τηλέφωνο

Τρίτη, Μαΐου 28, 2013

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ : Κοπανατζής καθηγητής εκτός δημοσίου

Την οριστική έξοδό τους από το δημόσιο είδαν δύο εκπαιδευτικοί, με αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου. Η μία απόφαση αφορά σε εκπαιδευτικό (φιλόλογο) του Νομού Θεσπρωτίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ : Προγράμματα εκπαίδευσης για νέους εώς 29χρ

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησαν τα προγράμματα εκπαίδευσης «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ», στο ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΕΚ ΚΕΑΑΠ Α.Ε.)

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πρωτοβουλία ανθρωπιάς από τα μέλη του συνδέσμου θύρα 7



Μια εξαιρετική πρωτοβουλία ανθρωπιάς ,  πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί,τα μέλη του συνδέσμου θύρα 7 Πρέβεζας. Τα μέλη του Συνδέσμου  πραγματοποίησαν εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του Νοσοκομείου ,προκειμένου να προσφέρουν το αίμα τους σε συνανθρώπους μας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Πέραν της αγάπης που έχουν για τον Ολυμπιακό ,δείχνουν για άλλη μια φορά την ευαισθησία τους στη κοινωνία.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εκεί οδηγεί τα νοσοκομεία η κυβερνητική πολιτική!!!


Απάντηση σε όσους εξακολουθούν να θολώνουν τα νερά στην Πρέβεζα και να αποκρύπτουν   από τους Πρεβεζάνους  πολίτες τη γενοκτόνα συγκυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης
του νοσοκομείου αποτελεί η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Πρέβεζας να υποβάλει αίτημα μέσω της 6ης Υπε στον Υπουργείο Υγείας  για την επιχορήγηση του Νοσοκομείου με το αναγκαίο ποσό για την προμήθεια και χορήγηση του φαρμάκου , για να συνεχίσει ο ασθενής να  συνεχίσει να ελπίζει στη ζωή!!!!

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 3 σάκοι με 79 κιλά χασίς βρέθηκαν σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 28χρονου

Την 28-5-2013/13.10 στα Ιωάννινα, 26ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κονίτσης, συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός, γιατί σε έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτ-το ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν (3) σάκοι, οι οποίοι περιείχαν (79) κιλά και (100) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συμμετοχή από σπουδαίους μουσικούς στο 11ο Preveza Jazz Festival

Τo 11ο Preveza Jazz Festival θα πραγματοποιηθεί . την Παρασκευή 31 Μαΐου, το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουνίου, στην παραλία της Πρέβεζας.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Επτά οι ενδιαφερόμενοι για τη μονάδα ΑΣΑ

Επτά υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον σήμερα Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, στο διαγωνισμό Ανταγωνιστικού Διάλογου Α' Φάσης – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Νέα Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου σε δημοσίευμα για τη Νικόπολη

Θεωρούμε ότι είναι πλέον  κουραστικό να επανερχόμαστε σε μια ανωφελή συζήτηση πάνω στο θέμα της υποψηφιότητας της Νικόπολης για να αποκαθιστούμε τις ανακρίβειες των δημοσιευμάτων του προέδρου του Τοπικού Ομίλου κ. Κατσίμπρα. Πιστεύουμε ότι σε ένα τόσο σπουδαίο γεγονός όπως η ελπιδοφόρος επανένταξη της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων της Unesco δε χωρούν μεμψιμοιρίες και μικρότητες. Εντούτοις, είναι αναγκαίο για την ενημέρωση των συμπολιτών μας  να επανέλθουμε, για τελευταία φορά στο θέμα.

Αναφέραμε και στην προηγούμενη  μας απάντηση στον κ. Κατσίμπρα, τον  πρόεδρο του Τοπικού Ομίλου ότι η προσπάθεια για την ένταξη της Νικόπολης δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο εγχείρημα αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα. Μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα μόνον αν εργαστούμε όλοι μαζί γι’ αυτό έχουμε οικοδομήσει μια αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι προσπάθειες που  κάνουμε δεν είναι μόνο για την αποτροπή αποκλεισμού και την επανένταξη της Νικόπολης στον νέο ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων, κάτι που επετεύχθη αποτρέποντας την αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Aλλά στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας και στην ικανοποίηση μιας σειράς από προϋποθέσεις και κριτήρια που τίθενται από την UNESCO.

 Οι προϋποθέσεις αυτές εμπεριέχουν έργα μεγάλης κλίμακας όπως η επαναχάραξη του Εθνικού δρόμου ώστε να μην περνάει μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο,  μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης (οι οποίες εκπονούνται από την Επιστημονική Επιτροπή, τη ΛΓ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, κ.α), την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου, μελέτες στελέχωσης και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος, μελέτες για την προσβασιμότητα των μνημείων και τη σήμανση, έργα ανάδειξης των μνημείων στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και πολλά άλλα.

Ειδικότερα για την  επαναχάραξη του Εθνικού δρόμου, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία της υποψηφιότητας, από το 2011 ξεκίνησε η προσπάθεια για εύρεση χρηματοδότησης.  Έχει ανατεθεί και επιβλέπεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιείται μελέτη, η οποία προχωράει και είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μας προκαλεί εντύπωση που έχει διαφύγει από πλευράς του Τοπικού Ομίλου ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα για την τύχη της υποψηφιότητας, όταν επανειλημμένως έχει ανακοινωθεί και δημοσιευτεί αυτή η εξέλιξη. Για την υποβοήθησή σας, χαρακτηριστική αναφορά έγινε τελευταίως κατά την εκδήλωση του Απολογισμού Έργου διετίας που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου στις 10-4-2013 παρουσία δημοσιογράφων εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου αλλά και τηλεοπτικού καναλιού που μετέδωσε ολόκληρη την εκδήλωση.

Όμως υπάρχει κάτι ακόμα ιδιαίτερα  σημαντικό. Φαίνεται ότι έχετε δυσκολία να αντιληφθείτε ότι τα σημαντικά έργα που συντελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στη Νικόπολη έχουν αποφασιστική σημασία για την τύχη και του φακέλου της Νικόπολης. Σας υπενθυμίζουμε ορισμένα από αυτά:
Η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Οι ανασκαφικές και παρεμβάσεις αποκατάστασης που πραγματοποιούνται για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων. Με 100.000 ευρώ από πόρους της Π.Ε. Πρέβεζας και 1.5000.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΕΠΑΝ, γίνονται από πέρσι σοβαρές εργασίες ανάδειξης του θεάτρου της Νικόπολης.

Το γεγονός ότι  σε συμφωνία με τους συλλόγους εργοληπτών αποφασίσαμε το 0,5% του προϋπολογισμού κάθε δημοσίου έργου στην περιοχή να διατίθεται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Η συνεργασία μας με το Διάζωμα που ασχολείται με την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, για τη δημιουργία του καινοτομικού τουριστικού προϊόντος με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» δυναμώνει ακόμη περισσότερο την προοπτική των προσπαθειών μας.

Είναι λοιπόν φανερό ότι υπηρετούμε την υπόθεση της ένταξης της Νικόπολης με ένα φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών που επικεντρώνεται στην ουσία και στην πράξη και όχι στις δημόσιες σχέσεις, στις «ανακοινώσεις» και στην ανέξοδη μελλοντολογία.

Ο κ. Κατσίμπρας στο δημοσίευμά του αναφέρει ο ίδιος την αδυναμία συνεργασίας του Τοπικού Ομίλου με τους άλλους τοπικούς φορείς (λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υπήρξε συνεργασία των τοπικών φορέων»). Δε μας εκπλήσσει, είναι κάτι που το βλέπουμε και τώρα. Η προσπάθειά του να αποδώσει την αποτυχία της προσπάθειας σε «άλλους» είναι ατυχής.

Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρει ότι οι προσπάθειες του Τοπικού Ομίλου είχαν ξεκινήσει από το 2003.  Λυπούμαστε που παρά τις προσπάθειες αυτές το 2011 η Νικόπολη παρ’ ολίγο να αποκλεισθεί οριστικά από αυτήν τη σημαντική προοπτική.

Με πλήρη αδυναμία ανταπόκρισης και ακριβώς προ του γκρεμού, ο κ. Κατσίμπρας, σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος δημοσίευσε σε επιστολή του στα ΜΜΕ, («έχοντας φτάσει στο έτος 2011, πιθανή απένταξη του μνημείου από τον ενδεικτικό κατάλογο, στις αρχές του 2012») «ο όμιλος αρχίζει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» καλώντας σε βοήθεια, για την αντιστροφή της πολύ αρνητικής τροπής της υπόθεσης.

Καλώς έπραξε, παρότι είχε φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.
Χάριν της άμεσης ανταπόκρισης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στην έκκληση για βοήθεια  και των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ναυάγιο.

Ο κ. Κατσίμπρας αναφέρει ότι  «στις 30-1-2012 κατά την κοπή της πίτας του Τοπικού Ομίλου ανακοίνωσαν την παραμονή της Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο «γιατί ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα». Δε μας ενόχλησε καθόλου που ανακοινώθηκε από τον Τοπικό Όμιλο μια προφορική διαβεβαίωση με καλά νέα και απορούμε που ενοχλεί εσάς όταν ανακοινώσαμε την έγγραφη επίσημη διαβεβαίωση του Υπουργείου. Βλέπετε, το έγγραφο απευθύνονταν στην Περιφέρεια Ηπείρου και όχι στον Τοπικό Όμιλο. Άλλωστε οι θεσμικά προσδιορισμένοι και επίσημοι συνομιλητές του Υπουργείου είναι οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση… Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα αλλά και της Γενικής Γραμματέως κ. Μενδώνη. Είναι κατανοητή η πικρία του κ. Κατσίμπρα, διότι δεν εκλήθη από τον Υπουργό ούτε από το τη Γ.Γ., αφού αυτοί διαμορφώνουν την agenda τους, να συμμετάσχει στις συναντήσεις. Μήπως θα έπρεπε να τον προβληματίσει περισσότερο;

Αν και εμείς ακολουθούσαμε την ίδια τακτική, να ανακοινώνουμε για επικοινωνιακούς λόγους τις προφορικές διαβεβαιώσεις Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και πολιτικών προσώπων εν γένει, θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα του νομού, τουλάχιστον «προφορικά». Ευτυχώς, όμως, έχουμε διαφορετική λογική και γνωρίζουμε ότι δεν γίνονται όλες οι διαβεβαιώσεις πράξη, διότι απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις και παρεμβάσεις. Αρχή μας είναι να μην περιοριζόμαστε στις «δημόσιες σχέσεις» αλλά να εστιάζουμε στα έργα. Το μοντέλο των «δημοσίων σχέσεων» οι πρακτικές των ανευθυνο-υπεύθυνων και της ανέξοδης ρητορικής έφεραν τη χώρα εδώ που είμαστε.

Θεωρούμε ότι ήδη αναλώθηκε πολύς χρόνος για τις επεξηγήσεις αυτές που στοχεύουν ασφαλώς όχι στην αντιπαράθεση αλλά στην αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των πολιτών. Δεν θα επανέλθουμε στο θέμα ούτε θα ακολουθήσουμε νέα πιθανά δημοσιεύματα, διότι θεωρούμε ότι δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματίσει κάθε πολίτης άποψη για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η στιγμή της επίσημης ένταξης της Νικόπολης στον νέο ενδεικτικό κατάλογο υποψηφιοτήτων είναι, θα έπρεπε να είναι, μια στιγμή χαράς και ικανοποίησης καθώς ανανεώνεται η ελπίδα για την ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.