Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

θέσεις της Λαικής Συσπείρωσης για το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 και Εισήγηση της για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τον καταρροϊκό πυρετό


Θέσεις της ΛΣ για το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επί της διαδικασίας της συζήτησης  του "Σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020", ζητά από τη Διοίκηση να αναβάλει την εισαγωγή του θέματος και να το επαναφέρει με τη έναρξη της νέας περιόδου, όπου θα κριθεί με την τοποθέτηση της και το σύνολο της νέας αντιπολίτευσης και όχι μόνο.
Η τοποθέτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε ότι αφορά στην ουσία του "Σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020" είναι η εξής:
"Όλα αυτά τα χρόνια γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων, των συνεπειών, του συγκεκριμένου δρόμου ανάπτυξης, που ως πυρήνα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση. Στη ίδια κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις της 5ης προγραμματικής περιόδου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Είναι ένα κείμενο (παρόμοιοι οι θεματικοί στόχοι για όλες τις περιφέρειες της χώρας) που υιοθετεί της κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων, ικανοποιώντας ουσιαστικά τις προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων για την όποια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Πακτωλός δικών μας χρημάτων για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχουν τάξεις που δεν έχουν ενιαίο συμφέρον στο συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης.
Αφορά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο χρηματοδοτείται η υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών και στοχεύσεων της ΕΕ, όπως αυτές ιεραρχούνται από την αντιδραστική στρατηγική της "Ευρώπης 2020" και εξειδικεύονται από το Νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το Σύμφωνο για το ευρώ και για την προώθηση της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης".
Σ' αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε την πρώτη εγκύκλιο για την προετοιμασία του σχεδιασμού και της κατάρτισης του αναπτυξιακού προγραμματισμού για το 2014 - 2020.
Σ' αυτήν καθορίζονται οι θεματικοί στόχοι και οι επενδυτικές προτεραιότητες που τους υπηρετούν και οι οποίοι πρέπει να εξειδικεύονται από τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα.
Καθορίστηκαν δέκα θεματικοί στόχοι, που αναφέρονται οι έξης:
1. Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας με βασικές επενδυτικές προτεραιότητες τη διασύνδεση και συνεργεία ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ τους.
2. Βελτίωση της πρόσβασης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της χρήσης της και της ποιότητας τους. Με επέκταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των δικτύων υψηλών ταχύτητας για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσιών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής μάθησης, της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού πολιτισμού.
3. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα, του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
4. Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, μέσα από την προώθηση της παραγωγής και διανομής ενέργειας από ΑΠΕ, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης κ.ά.
5. Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
6. Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, τις επενδύσεις στον τομέα του νερού, και των προστατευόμενων περιοχών.
7. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών μέσα από την ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και τη διασύνδεση των περιφερειακών δικτύων με αυτό.
8. Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
9. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας, αξιοποιώντας την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
10. Επένδυση στην εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων, τη δια βίου μάθηση.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού που εφαρμόστηκε έως σήμερα θα υπάρχουν τρεις ουσιαστικές διαφορές:
α) ως προς το ύψος των διαθέσιμων πόρων, το οποίο αναμένεται να μειωθεί, για την Ελλάδα αυτή υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ,
β) ως προς τις προϋποθέσεις εκταμίευσης καθορίζεται η εισαγωγή μιας σειράς από αιρεσιμότητες και η συνεχής αξιολόγηση τους και
γ) ως προς τη δεσμευτικότερη κατεύθυνση των πόρων σε συγκεκριμένες επενδυτικές προτεραιότητες με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.
Ολόκληρο το πρόγραμμα στοιχειοθετείται, τεκμηριώνεται με βάση τον εναρμονισμό του στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020".
Ισόρροπη, σχεδιασμένη και με κοινωνικό πρόσωπο ανάπτυξη στον καπιταλισμό, δεν γίνεται.
Είναι ουτοπία, κοροϊδία, είναι πολιτική απάτη. Έτσι κι αλλιώς όλη η κατάσταση που περιγράφεται μέσα στο παρόν σχέδιο με φτώχεια, ανεργία, απόκλιση από ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπαξιοποίηση αναπτυξιακών παραγωγικών δυνατοτήτων εξελίσσεται μέσα σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.
Έχουμε απόκλιση, αντί για σύγκλιση (σελ. 11 του αναλυτικού κειμένου,17/7/2014). Δεν χωράνε αυταπάτες. Όταν έρθει η ανάπτυξη μετά τη κρίση, θα κυριαρχούν και τότε τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής: μισθοί πείνας, ανύπαρκτα κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και ΣΣΕ (σελ.15-16).
Όπως προκύπτει αβίαστα από τα στοιχεία του σχεδίου, τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα της ΕΕ, των κομμάτων της (συγκυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ) και των απολογητών της, για 'Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνοχής" που δήθεν μπορούσε να υλοποιηθεί από την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, αποδείχτηκαν ένα ακόμη από τα μεγάλα ψέματα με τα οποία αστοί και οπορτουνιστές χειραγωγούσαν λαϊκές συνειδήσεις και προσπαθούσαν να χτίσουν συμμαχίες με τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, χρησιμοποιώντας ευρωενωσιακά κονδύλια.
Καμία "πολιτική συνοχής" της ΕΕ δεν μπορεί να περιορίσει και πολύ περισσότερο να εξαλείψει την ανισόμετρη ανάπτυξη που είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος του κεφαλαίου και γι' αυτό αναπτύσσεται με απόλυτη αναρχία.
Το ελληνικό ΕΣΠΑ αποτέλεσε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που ανταποκρινόταν κυρίως στον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ να συντονίσει και να εντάξει όλες της τις πολιτικές στο πλαίσιο της Στρατηγικής "ΕΕ-2020". Οι χρηματοδοτούμενες δράσεις υπακούουν υποχρεωτικά στις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές της στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020", το Σύμφωνο Σταθερότητας, το "Σύμφωνο για το ευρώ +", το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" και την "Οικονομική Διακυβέρνηση" της ΕΕ. Το 63% των διαθέσιμων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία χρηματοδοτούν δράσεις που συμβάλλουν άμεσα στη στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων αυτών, επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το τμήμα αυτό είναι πάνω από 45%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής*, ενώ το υπόλοιπο λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη.
Οι ευρωενωσιακοί πόροι κατευθύνονται σε σχέδια, έργα και δράσεις για να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την ολοκλήρωση της εσωτερικής καπιταλιστικής αγοράς της ΕΕ, την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, να εντείνουν την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να διευρύνει τις ανισομετρίες στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στις περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 όλες οι περιφέρειές της βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ΕΕ.
Η Ήπειρος, βρίσκεται πάντα στη τελευταία θέση.
Υπάρχει όρος που υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να συνάπτουν με την Επιτροπή "Συμβάσεις Εταιρικής Σχέσης". Η Σύμβαση αυτή θα καθορίζει τη συνολική συμβολή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στους στόχους και τις δεσμεύσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020". Η αδυναμία επίτευξης αυτών των όρων μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή ή ακόμα και στην ακύρωση διάθεσης ευρωενωσιακών κονδυλίων, ενώ για τα κράτη - μέλη που έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις και "μνημόνια" ο έλεγχος των χρηματοδοτούμενων δράσεων υπό εξέλιξη και η ανάθεση καινούριων περνά στην Επιτροπή.

Κριτική ανά Θεματικό Στόχο και άξονα προτεραιότητας.
1. Έρευνα και καινοτομία (το ερώτημα που πάντοτε θέτουμε είναι: έρευνα για ποιον; Πού αυτή προσανατολίζεται;). Μόνο ως πρόκληση ηχούν τα αναγραφόμενα (σελ. 21). Σε λοβοτομημένους απευθύνεται η πρόταση; Ποιανού πολιτική ευθύνεται για την κατάντια στους τομείς αυτούς; Ποιος έκλεισε τα εργοστάσια; Ποιος ξεπάτωσε παραδοσιακές καλλιέργειες; Πώς εισάγουμε μεταλλαγμένα; Ποιος επιδότησε με  εκατομμύρια τον Αργυρό, ο οποίος έκλεισε  τα δύο εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και τώρα μας κάνει μαθήματα πολιτικής και διαχειριστικής ικανότητας; Γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι αγρότες από τις καταστροφές; Όλη η χρηματοδότηση κινείται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας (σελ. 22).
Αλήθεια, σε ποιους τομείς, πόσοι και με ποιες εργασιακές συνθήκες θα δούλευαν αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, αν είχαμε Λαϊκή οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό, λαϊκό έλεγχο και σταθερή μόνιμη εργασία για όλους;
2. Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Αλήθεια, γιατί έχουμε κατάρρευση στη μεταποίηση και στις κατασκευές; Γιατί έκλεισαν εκατοντάδες βιοτεχνίες και με επιδότηση μεταφέρθηκαν στις όμορες χώρες, με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Συνέπεια της εφαρμογής των 4 ελευθεριών της συνθήκης του Μάαστριχτ που ψήφισαν όλα τα κόμματα "πλην Λακεδαιμονίων" (δηλ. το ΚΚΕ)! Η αλήθεια είναι η πλήρης στήριξη των επιχειρηματιών (σελ. 23). Ποια είναι η αιτία που δεν αναπτύσσονται οι κλάδοι παρόλο που υπάρχουν πόροι, πρώτες ύλες, εξειδικευμένο προσωπικό, υποδομές, τεχνογνωσία; Φταίει το κακό το ριζικό μας ή το συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα;
3. Ενεργειακή αναδιάταξη. Αφ’ ενός μεν επιβάλλεται προσαρμογή στους γενικούς στόχους της ΕΕ για ΑΠΕ και ενεργειακή απεξάρτηση από προμηθευτές τύπου Ρωσίας και αφ’ ετέρου οι Ελληνικοί υδρογονάνθρακες γίνονται πηγή πλούτου για τα Ευρωπαϊκά μονοπώλια (σελ.24). Η απελευθέρωση της Ενέργειας και η ιδιωτικοποίησή της επέβαλαν ενεργειακή φτώχεια, πανάκριβα τιμολόγια, καταστροφή του περιβάλλοντος. (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιοκαύσιμα, "μικρή" ΔΕΗ) Προκαλεί  η ιδιωτικοποίηση του φράγματος του Πουρναρίου.
Η ηλεκτρική Ενέργεια από δημόσιο αγαθό, μετατράπηκε σε πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια.
4. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ποια η πολιτική της κεντρικής εξουσίας και της περιφέρειας Ηπείρου που αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική προστασία την πυροπροστασία και την πολιτική προστασία; Η κατάσταση είναι δραματική από τις ζημιές. Το μόνο που κάνετε είναι να δίνεται απευθείας αναθέσεις έργα αποκατάστασης. Και για τα ζητήματα αυτά η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει καταθέσει εισήγηση. Ο προγραμματισμός της ΠΗ θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά κενό γράμμα, ανώδυνες διακηρύξεις.
5. Προστασία περιβάλλοντος. Στο σχέδιο προβάλλεται η οικοκαινοτομία και οι πράσινες επενδύσεις. Επιδιώκεται η αειφόρος καπιταλιστική κερδοφορία. Στη σελ. 26, στις προτεραιότητες της ΠΗ γίνεται αναφορά στη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Έχοντας την εμπειρία από εργοστάσια της περιοχής, των ΧΥΤΑ, καθώς επίσης και την κατάσταση του Αμβρακικού κόλπου και της λίμνης Παμβώτιδας, όπως και στην αποκατάσταση των λατομείων, καταλαβαίνουμε για ποια προστασία περιβάλλοντος μιλάμε. Κατά τα άλλα μιλάμε για προστασία της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων και τον έλεγχο των εξορύξεων (σελ. 27). Μήπως ότι έχουμε αρκετές προστατευμένες περιοχές έσωσε την κατάσταση από την επιχειρηματική βαρβαρότητα και καταλήστευση;
6. Μεταφορές. Αναφέρεται σε όλο το κείμενο ως στρατηγική - οριζόντια υποδομή που αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους άξονες και ως εκ τούτου έχει την πιο μεγάλη χρηματοδότηση. (πάντα αυτό ήταν το επιχείρημα).Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στο δυτικό άξονα(Αντίρριο-Γιάννενα- Κακαβιά). Ιδιωτικοποιήθηκε η Ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου, η Ζεύξη Ρίου –Αντιρρίου, η ΕΓΝΑΤΙΑ, με συνέπεια το οδικό δίκτυο να είναι απροσπέλαστο για τα λαϊκά στρώματα, λόγω φτώχειας και ακριβών διοδίων. Ταυτόχρονα εξελίσσεται περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Ηγουμενίτσας και του αεροδρομίου του Ακτίου.
7. Προώθηση απασχόλησης. Αφού η εργασία έγινε απασχόληση και από δικαίωμα έγινε ευκαιρία, μετά τα ΤΣΑ και τις ελαστικές μορφές εργασίας, φτάσαμε στις ενεργητικές μορφές απασχόλησης, τις οποίες στηρίζει η ΠΗ. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί στον καπιταλισμό, είναι σύμφυτο του ίδιου του συστήματος. Θέλετε μια αύξηση του ποσοστού απασχόλησης με άθλιες εργασιακές συνθήκες για αύξηση της παραγόμενης υπεραξίας και των κερδών, για οριακή αύξηση στη λαϊκή ικανότητα κατανάλωσης (σελ. 28).
8. Κοινωνική συνοχή. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές, είτε το σύστημα βρίσκεται σε κρίση, είτε σε ανάπτυξη. Στην ΕΕ 150 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, από τα οποία 3 εκατ. στη χώρα μας. Κυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου προβάλλουν ως λύση για την επιβίωση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συγχρόνως, ενισχύεται η μορφή κοινωνικής οικονομίας και ΚΟΙΝΣΕΠ, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι επιπτώσεις σε Υγεία, σε Πρόνοια και Παιδεία είναι οδυνηρές. Το σύστημα ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε προ πολλού. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι ρεαλιστικός και επίκαιρος (σελ. 30-31).
9. Βελτίωση εκπαιδευτικών υποδομών. Τι να πρωτοπείς για το θέμα αυτό; Στη σελίδα 29 του σχεδίου αναφέρεται ότι η ΠΗ θεωρεί δεδομένη τη στενότητα των πόρων. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η κατάρτιση, η απόκτηση δεξιοτήτων και η δια βίου μάθηση. Ποιος έχει ευθύνη για την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, τις παγωμένες αίθουσες, την έλλειψη φοιτητικής στέγης, και τον υποσιτισμό των παιδιών;
Είναι προφανές ότι φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να γίνει όσο η αστική τάξη της χώρας έχει τα κλειδιά της οικονομίας και την πολιτική εξουσία. Μέχρι ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να διεκδικήσει για τον εαυτό του την εξουσία εμείς, ως Κόμμα και ως συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θα είμαστε μαχητική αντιπολίτευση.
Οι άξονες διεκδίκησης που προβάλουμε εμείς στο κίνημα είναι για:
1. Μέτρα ανακούφισης ανέργων.
2. Υποδομές και έργα για τις λαϊκές ανάγκες που θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
3. Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία, και την προστασία του περιβάλλοντος.
4. Μέτρα - έργα για λαϊκή κατοικία, δημόσια σχολεία και νοσοκομεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
5. Οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (εργοστάσιο ΑΣΑ,ΧΥΤΑ, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Αεροδρόμιο Ακτίου, κλπ)
Επιβεβαιώνονται λοιπόν πλήρως οι θέσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι αδύνατη κάτω από τη λειτουργία του σιδερένιου νόμου του κέρδους. Υπάρχει λύση, υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Αυτός ο δρόμος της ρήξης και της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας, της Λαϊκής Οικονομίας, μπορεί να οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, να βάλει στο επίκεντρο της ανάπτυξης τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, να οδηγήσει στον περιορισμό και στην πορεία στην εξάλειψη των κοινωνικών και περιφερειακών αντιθέσεων.
Εύλογα λοιπόν εκφράζουμε την αντίθεση μας στο Σχέδιο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020. »


Εισήγηση της ΛΣ για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τον καταρροϊκό πυρετό

Δίκαιη είναι η οργή και η αγανάκτηση που υπάρχει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και στην περιοχή μας και κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από τη μια η συγκυβέρνηση τους φορολογεί και τους χαρατσώνει άγρια και από την άλλη τους κόβει άδικα και προκλητικά την εξισωτική αποζημίωση που δικαιούνται.
Με υπόδειξη και έγκριση της ΕΕ, αποχαρακτηρίστηκαν με αντιεπιστημονική μέθοδο εκατομμύρια στρέμματα που ήταν για βόσκηση αιγοπροβάτων, πετσοκόβοντας το 60% της αποζημίωσης στους δικαιούχους με εξοντωτικές συνέπειες.
Δεν πρόκειται για κανένα «λάθος» όπως ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις, αλλά για στρατηγική επιλογή των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, που και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν βίαια να ξεκληρίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά προκειμένου να συγκεντρώσουν τη η γη και την  παραγωγή τους στα δικά τους χέρια!
Δεν είναι γενικά «η εγκληματική πολιτική του Υπουργείου» που όμως μπορεί να δεχθεί «διορθωτικές παρεμβάσεις» όπως ισχυρίζεται η κ. Γεροβασίλη και ο ΣΥΡΙΖΑ!
Πρόκειται για την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2012 που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. 
Πρόκειται για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Τα 130 εκ. ευρώ που «εξασφάλισε» το Υπουργείο για τις αποζημιώσεις – όπως η ίδια ισχυρίζεται – αφενός δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανένα μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο μέχρι να τα δει να πιστώνονται στο λογαριασμό του (δεν υπάρχει ούτε νύξη για το πότε θα γίνει αυτό) αφετέρου δεν αλλάζει το βασικό: ότι δηλαδή, οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις από 1/1/2015 στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ θα δίνονται με βάση τα δεδομένα του 2013 και 2014, δηλαδή τις πετσοκομμένες ενισχύσεις!
Για την ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονοδρόμου, δεν λένε κουβέντα!
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του αποπροσανατολισμού και οργανωμένα, μέσα από μαζικούς και μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους, μαζί με τα υπόλοιπα φτωχά, λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους στην παραγωγή τους.
Υιοθετούμε τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων που σήμερα κινητοποιούνται στην πόλη μας και απαιτούμε από το Υπουργείο και την κυβέρνηση :
·         Να μην ισχύσει ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων.
·         Να πάρουν όλοι οι παραγωγοί τα χρήματα που δικαιούνται με βάση ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον καταρροϊκό πυρετό και τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στα αιγοπρόβατα καταρχήν στους Δήμους Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζίτσας, ισχύουν τα εξής:
·         Είναι εγκληματική η πρακτική της συγκυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι γνώριζαν από το Δεκέμβρη του 2013 ότι υπάρχει κίνδυνος για την εξάπλωση της συγκεκριμένης ασθένειας στη χώρα μας και δεν πήραν κανένα προληπτικό μέτρο! Τα περί ψεκασμών που λέει ο κ. Καχριμάνης, αφορούν εκμίσθωση ιδιωτικών εταιρειών για επίγειους ψεκασμούς που πραγματικά δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα με το κουνούπι που προκαλεί την ασθένεια. Κυβέρνηση και Περιφέρεια άφησαν στο έλεος τους κτηνοτρόφους της περιοχής και μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων, με δηλώσεις που μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια παρά με μέτρα!
·         Τα κενά σε προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι τραγικά και βέβαια λειτουργούν σε βάρος της φτωχής αγροτιάς πράγμα που έγινε ακόμα πιο φανερό με το ξέσπασμα των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού. Η επισήμανση αυτή αφορά όλους εκείνους που κάνουν λόγο για «μικρότερο κράτος», στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, απογυμνώνοντας όλες τις υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Συγχρόνως, προωθείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, φορτώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κόστος παραγωγής, κάνοντάς το δυσβάσταχτο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει και στο θέμα αυτό τα αιτήματα των κτηνοτρόφων απαιτώντας:
·         Τη διενέργεια ψεκασμών έστω και τώρα από τις αρμοδιότητες κρατικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
·         Να γίνει εξέταση με ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, του κάθε κοπαδιού και να παρθούν δείγματα για έλεγχο τα οποία να εξεταστούν άμεσα.
·         Να ενταθούν τα προγράμματα διερεύνησης για να προληφθεί η επέκταση της ασθένειας με την ανάλογη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
·         Στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που προσβάλλονται από τον καταρροϊκό πυρετό να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για το χαμένο εισόδημα και τα ζώα.


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου