Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2014

Δείτε αναλυτικά όλα τα έργα που περιλαμβάνει η Β`και Γ` Φάση,στο λιμάνι της Ηγουμεντσας

Το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα δείχνει ημερομηνία ολοκλήρωσης τους επόμενους μήνες


Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της χώρας. Από ένα μικρό τοπικό λιμάνι της Ηπείρου έχει μεταβληθεί στον κυριότερο κόμβο μεταφορών (εμπορικών κυρίως) από την Ελλάδα, τα Νότια Βαλκάνια και την Τουρκία προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η σύνδεση της με την Εγνατία Οδό. Τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι δύο. Πρόκειται για έργα Β` και Γ` φάσης. Στην παρούσα φάση και τα δύο έργα κινούνται με το πρώτο έργο να παραδίδεται και το δεύτερο να έχει μπει επιτέλους σε κατασκευαστικούς ρυθμούς μετά από δίχρονη αναμονή.Ανάδοχος για τα έργα Β` φάσης είναι η εταιρεία ΕΛΤΕΡ και τα έργα μετά από μία τρικυμία 2 ετών δείχνουν να προχωρούν έστω και με δυσκολία. Το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα δείχνει ημερομηνία ολοκλήρωσης τους επόμενους μήνες. Το αντικείμενο που έχει εκτελεστεί ως σήμερα φτάνει στο 80% παρά το γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008. Αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 30.480.798 ευρώ και 
χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Στα τέλη Ιουνίου 2013 παραδόθηκε το λεγόμενο "λειτουργικό τμήμα" που επιτρέπει στα έργα Γ`φάσης να 
ξεκινήσουν. Τα υπόλοιπα έργα της Β` φάσης θα ολοκληρωθούν σταδιακά.Για τα έργα Γ` φάσης ανάδοχος εταιρεία ήταν η ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ η οποία λόγω προβλημάτων υποκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον ΑΚΤΩΡ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 110.000.000 ευρώ ενώ η έκπτωση που δόθηκε φτάνει το 47%. Το χρονοδιάγραμμα των έργων της Γ1` φάσης είναι 54 μήνες με την σύμβαση να έχει υπογραφεί στις 8 Αυγούστου 2011 και η προσωρινή ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι στις 11 Μαϊου 2017. Τα έργα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» ενώ για το έργο της Γ` φάσης θα υπάρξει χρηματοδότηση και από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Τα έργα Β` φάση περιλαμβάνουν:
1) Δύο νέους τερματικούς σταθμούς, από τους οποίους ο ένας θα βρίσκεται στη ζώνη Extra Schengen.
2) Συνδετήριο κρηπίδωμα μεταξύ του Πορθμείου και του Παλαιού Λιμένα και του Λιμένα Εξωτερικού μήκους 372 μ. με χερσαία ζώνη εμβαδού 35.002 μ2.
3) Δακτυλοειδή προβλήτα πλαγιοπρυμνοδέτησης μήκους 198 μ.
4) Εκβάθυνση και διαπλάτυνση του δίαυλου προσέγγισης στην είσοδο του Λιμανιού καθώς και ύφαλος κυματοθραύστη μήκους 680 μ. για την προστασία του ακρωτηρίου του Δρεπάνου από τη διάβρωση λόγω κυματισμού.
5) Λιμενική υποδομή στη μελλοντική κατασκευή του τερματικού σιδηροδρομικού πορθμείου του ΟΣΕ.
Τα έργα Γ1 φάσης περιλαμβάνουν:
Λιμενικά Έργα
• Κρηπιδότοιχος μελλοντικού Ra-Ra μήκους 93,0 μέτρων περίπου και ωφέλιμου βάθους -10,20m, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πρυμνοδέτηση ενός Ο/Γ–Ε/Γ πλοίου.
• Νότια κρηπιδώματα κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του όρμου Ηγουμενίτσας συνολικού μήκους 610,0 μέτρων περίπου και ωφέλιμου βάθους -10,20m, για την δημιουργία δύο νέων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης Ο/Γ–Ε/Γ πλοίων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα.
• Κρηπιδότοιχος βαρύτητας από συμπαγείς τεχνητούς ογκολίθους, μήκους 21,0m περίπου.
• Διαμόρφωση των προβλεπόμενων χερσαίων χώρων με ύφαλες και έξαλες επιχώσεις και θωράκιση του προκύπτοντος νέου θαλασσίου μετώπου.
Έργα οδοποιίας
Συμπληρωματικά έργα οδοποιίας και κυκλοφοριακά έργα εντός και εκτός της ελεγχόμενης χερσαίας ζώνης του λιμένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται:
• έργα κυκλοφοριακής διαμόρφωσης της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης του λιμένα
• έργα διασύνδεσης του λιμένα με την Ε.Ο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και ανακατασκευή τμήματος της Ε.Ο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας μήκους 3,7 km – κατασκευή πασσαλότοιχου συνολικού μήκους 622 μέτρων και μέγιστου ελεύθερου ύψους 9 μέτρων.
• διαμόρφωση των χώρων αναμονής / στάθμευσης εντός της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης του λιμένα, για τα προς επιβίβαση οχήματα
• διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου του λιμένα εκτός της ελεγχόμενης (περιφραγμένης) χερσαίας ζώνης αυτού, προς τον μελλοντικό Τερματικό Σταθμό Επιβατών (Νο4).
Υδραυλικά έργα
Απαραίτητα υδραυλικά έργα για την αποχέτευση ομβρίων της προκύπτουσας συμπληρωματικής χερσαίας ζώνης του λιμένα, αλλά και των περιοχών όπισθεν αυτού, επέκταση δίδυμου οχετού στο νότιο τμήμα του λιμένα κατά 130 m περίπου.

Κτιριακές εγκαταστάσεις
Συγκρότημα Νότιας Πύλης, κτίριο Η/Μ εγκαταστάσεων και δεξαμενή ύδατος.
Η/Μ Εγκαταστάσεις χερσαίας ζώνης λιμένα
Οι σχετικές εργασίες περιλαμβάνουν τις επί μέρους Η/Μ εγκαταστάσεις του περιβάλλοντα χώρου (χερσαίας ζώνης) και συγκεκριμένα α) ύδρευση, β) αποχέτευση, γ) άρδευση, δ) πυρόσβεση, ε) εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων, στ) εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων, ζ) οδοφωτισμό.

Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
Έργα διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο του τερματικού σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου, στη νησίδα μεταξύ τοίχου αντιστήριξης Εθνικής Οδού και οδού πρόσβασης του λιμένα, καθώς και στη νησίδα εισόδου στον χώρο του λιμένα και τον περιβάλλοντα χώρο πύλης ελέγχου κτιρίου Υπηρεσιών και Η/Μ.

*Τα έργα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, περιλαμβάνονται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ του ypodomes.com και βρίσκονται υπό κατασκευή.
**Μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση των έργων: Β` ΦΑΣΗ: 5 μήνες Γ`ΦΑΣΗ: 32 μήνες

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου