Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: «Δεν είσαι η μόνη - Δεν είσαι μόνη»


Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από τον Ο.Η.Ε. ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών για να φέρει στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.


«Η βία είναι ένα σύνολο επώδυνων, επιθετικών και εξαναγκαστικών συμπεριφορών που κάνει κάποιος που έχει, είχε ή επιθυμεί να έχει ερωτική σχέση με ένα ενήλικο ή έφηβο άτομο, με μοναδικό στόχο να εξουσιάζει και να ελέγχει το άτομο αυτό». Οι εκφάνσεις του ειδεχθούς αυτού φαινομένου είναι πολλές, διότι η κακοποίηση δεν είναι μόνο τα εμφανή σημάδια στο σώμα, δηλαδή ο ξυλοδαρμός αλλά και η ψυχολογική, η λεκτική και η οικονομική βία.

Οι διαστάσεις της βίας προς τις γυναίκες είναι τεράστιες και με αυξητικές τάσεις, καθώς αν λάβουμε υπόψη μας τα στατικά στοιχεία του 2013 θα δούμε ότι μια στις τρείς γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, ενώ η ενδοοικογενειακή βία αγγίζει το ποσοστό του 68%.

Ο  θύτης που ασκεί βία πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι έτσι αποδεικνύει τη δύναμη του και την εξουσία του στους άλλους, επειδή αισθάνεται ότι είναι σε κάποιες πλευρές της ζωής του αδύναμος, ταπεινωμένος,  μαθαίνει λοιπόν να χρησιμοποιεί την βία για να νοιώθει  ότι έχει τον έλεγχο, την κυριαρχία.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων αποτελεί εγκληματική πράξη, που διώκεται ποινικά και φέρει σημαντικές κυρώσεις για τον θύτη.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα θα θέλαμε να επισημάνουμε  ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Πρέβεζας ασχολείται ουσιαστικά, συνεχώς και στοχευόμενα με την μέριμνα, την ψυχοκοινωνική στήριξη και την ενδυνάμωση των κακοποιημένων γυναικών αλλά και με τα συνοικούντα με αυτές άτομα.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι ποικίλες και σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς, τα στελέχη προσπαθούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν τις ωφελούμενες του.
Συγκεκριμένα παρέχει δωρεάν τα εξής:

·   Συμβουλευτική και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη γυναικών θυμάτων  βίας.
·  Υπηρεσία παραπομπής και συνοδείας περιστατικών σε ξενώνες φιλοξενίας, αστυνομικές αρχές, δικαστήριο, νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, φορείς προώθησης της απασχόλησης και  της επιχειρηματικότητας, φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών, ψυχοθεραπείας του θύτη κλπ.

·  Νομική συμβουλευτική από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πρέβεζας.

Κλείνοντας το προσωπικό του Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών καλεί όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιαδήποτε μορφής βίας να ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ και να έρθουν σε επαφή μαζί μας.
Τηλ: 2682024444-89667 - Δ/νση: Ιωνίας 6
E-mail:womenaid@1485.syzefxis.gov.gr
 Facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Πρέβεζας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου