Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ "Ανταποδοτικότητα και οικονομική αυτοτέλεια στους δήμους"


οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια ακόμα φορά. 


Πληθαίνουν οι διαρροές, οι προτάσεις, οι δηλώσεις από στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αναφέρονται με διάφορους τρόπους στη χρηματοδότηση των δήμων από δικούς τους πόρους, δηλαδή στη δυνατότητά τους να φορολογήσουν για μια ακόμα φορά εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα με τις απόψεις του υπουργού οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο οποίος συμφώνησε στην πρόταση του Στ. Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος και την δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος, ήρθαν και οι προγραμματικές δηλώσεις του Ν. Βούτση, που επαναλήφθηκαν στη συνέχεια, για προσλήψεις στις υπηρεσίες των δήμων με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα με εγκύκλιό του το Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2015, η οποία επικαλείται μνημονιακούς νόμους (τους οποίους κατά τα άλλα η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει ανατρέψει) καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014 στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών», ενώ εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλεται αντίτιμο στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να σημειωθεί ότι και στη συγκεκριμένη εγκύκλιο κουβέντα δε γίνεται για πρόσληψη προσωπικού με Μόνιμη και Σταθερή Εργασία, με πλήρεις ασφαλιστικές και μισθολογικές απολαβές, παρά μόνο για συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου.

Ποιες όμως θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης των Δήμων; Τι σημαίνει στην πράξη η ανταποδοτικότητα; Σημαίνει μεταξύ των άλλων φορολόγηση εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, επί πληρωμή υπηρεσίες πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, τραπεζικός δανεισμός, δηλαδή ο λαός να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι του στη τσέπη.

Η πολιτική της λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Διοίκησης θα οδηγήσει στην κατάργηση της παροχής υπηρεσιών από τους δήμους, σε απολύσεις, σε μεγαλύτερο κόστος υπηρεσιών για το λαό, άρα μεγαλύτερο αποκλεισμό εργαζομένων από τέτοιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετούν όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της, και έχει ήδη οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Δήμο του Βερολίνου, που εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα ή αυξάνοντας πολύ σε άλλες τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου.

Οι δήμοι προσφέρουν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν να καταργήσουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες, σε συνέχεια των πολιτικών υποχρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη λογική του Καλλικράτη.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Οι δήμοι έχουν άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού όχι μόνο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αλλά για το σύνολο της λειτουργίας τους. Προσωπικό που θα δουλεύει με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε υπηρεσίες που θα χρηματοδοτούνται πλήρως από το κράτος και όχι από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε:

Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για μείωση μέχρι την κατάργηση τους, των κάθε λογής ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Για εξασφάλιση της λειτουργίας και διεύρυνσης των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί - Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και με στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Για κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό, για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες των Δήμων με Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μαζικούς διορισμούς, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Για ολοκληρωμένη και πλήρη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Μ.Κ.Ο.
           
Για την ανάκτηση όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων που πάρθηκαν πίσω την  περίοδο της οικονομικής κρίσης.  



     Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γραμματέας


Μισηρλής Γεώργιος                                                            Κατσάβαρου Βαγγελιώ

                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου