Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Απριλίου 26, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σταματά η εργολαβία της Κυανής Ακτής - Ο ΕΟΤ βρίσκει εκτός πλαισίου Νόμου τις προτάσεις του Δήμου


Δεν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Κυανής Ακτής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Το έργο δεν απεντάσσεται αλλά η Εργολαβία σταματά μέχρις ότου οι προτάσεις που θα κατατεθούν να συμφωνούν με τους Νόμους και να λυθούν όλα τα προβλήματα, καθώς έτσι όπως είναι οι προτάσεις, έρχονται σε αντίθεση με την Νομοθεσία που αφορά το Περιαστικό Δάσος, την τσιμεντοποίηση κτλ. Πρόκειται δηλαδή για «κάβο»  που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με κανένα τρόπο!

Ο ΕΟΤ έχει αντιληφθεί πως πρόκειται για ανυπέρβλητα εμπόδια, δηλαδή ότι οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής μπλοκάρουν στους Νόμους. 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει διότι η Δημοτική Αρχή με τις προτάσεις που απέστειλε στον ΕΟΤ  την πρώτη φορά και περιείχαν τη δημιουργία 25 περίπου μεμονωμένων αποδυτηρίων ήταν προτάσεις που έβρισκαν μεν σύμφωνους τους πολίτες, αλλά αντίθετο τον ίδιο τον ΕΟΤ καθώς ξέφευγαν κατά πολύ από τον Προϋπολογισμό του έργου. 

Στις δεύτερες προτάσεις (τροποποιημένες) που απέστειλε η Δημοτική Αρχή πρότεινε δύο Συγκροτήματα Αποδυτηρίων, δηλαδή εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο, κάτι που είναι εκτός Νομοθεσίας και είναι λογικό ότι δεν θα εγκριθεί από καμία Αρχή. 

Οι πολίτες για παράδειγμα εάν περνούσαν οι δεύτερες προτάσεις, θα αντιδρούσαν διότι εκτός από το τσιμέντο, θα πρέπει να κοπούν δέντρα, να γίνουν αποχετεύσεις κλπ οπότε η περιοχή θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι τροποποιημένες αυτές προτάσεις, όσο κι αν προσπαθεί η Δημοτική Αρχή διότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει τον ίδιο Νόμο.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει συγκέντρωση για το θέμα της Κυανής Ακτής ώστε να ασκηθεί πίεση για να φύγουν όλα όσα επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή την παραλία και  τα οποία είναι παράνομα, για να εξωραϊστεί ή και να γίνει μια παρέμβαση του ίδιου του Δημάρχου ώστε να τοποθετηθούν στο χώρο περίπου 10 απλά αποδυτήρια με ντουζιέρες ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος το Καλοκαίρι και η Κυανή Ακτή να γίνει επισκέψιμη.

Να επισημάνουμε για τις τροποποιημένες προτάσεις που προτείνει η Δημοτική Αρχή ακόμη και οι πολίτες να μην αντιδρούσαν, οι ίδιες οι Υπηρεσίες δεν επρόκειτο να ενέκριναν αυτές τις παρεμβάσεις, διότι πάνω από όλα είναι ο νόμος. Εκτός κι αν είμαστε «μπάτε σκύλοι αλέστε».

Θα πρέπει να πούμε ότι ο  ΕΟΤ έχει μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη στο θέμα της Κυανής Ακτής διότι δεν φάνηκε να αντιδρά εξαρχής στις παρανομίες που επρόκειτο να γίνουν. Σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει αντιληφθεί πως το 1/3 των έργων που προβλέπονταν όπως ορισμένοι διάδρομοι, με βάση τον τρόπο που είχαν  υπολογιστεί θα έπρεπε να γίνουν… μέσα στη θάλασσα(!!!)

Είναι σχεδόν αποφασισμένο ότι θα προχωρήσει μόνο το Τμήμα της ανάπλασης του Παντοκράτορα με τις μεταβολές που έχουν αποφασιστεί, δηλαδή την απομάκρυνση των φοινικόδεντρων, τις αλλαγές στα παγκάκια, τη μείωση του χώρου που καταλαμβάνει το πάρκινγκ στο μισό κ.α..

Αυτό που ζητάει ο ΕΟΤ και ουσιαστικά θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι η Δημοτική Αρχή να καλέσει πολίτες  και Φορείς να καθίσουν στο  τραπέζι των συζητήσεων και με πρωτεύον την προστασία του περιβάλλοντος της Κυανής Ακτής να αποφασίσουν από κοινού τις νόμιμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση της πανέμορφης αυτής παραλίας..


Άρης Τσελίκος
topikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου