Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 06, 2015

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει για τις απατηλές ιστοσελίδες στοιχηματισμού


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.


Με τα μηνύματα αυτά, οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, οι δράστες μέσω των ανωτέρω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχονται στους παραλήπτες, άμεσα και εύκολα, μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε αποτελέσματα αγώνων ποδοσφαίρου, που υποτίθεται ότι γνωρίζουν και ζητούν από τους παραλήπτες να δημιουργήσουν προσωπικούς λογαριασμούς χρήσης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, όπου οι δράστες εμφανίζουν εικονικά μεγάλα χρηματικά ποσά υποτιθέμενων κερδών από προτεινόμενους αγώνες.

Για τη δήθεν εκταμίευση των κερδών αυτών, ζητείται από τους πολίτες να καταθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς των δραστών, προς κάλυψη εξόδων όσων βοήθησαν στη διαδικασία και την επιτυχή πρόβλεψη.

Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας δίνεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να δίνεται ποτέ κανένα άλλο στοιχείο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό τηλέφωνο κ.λπ.).

Με αφορμή τα παραπάνω, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

·  Να μην ανταποκρίνονται και να μην απαντάνε σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.

· Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, καθόσον αυτό πέραν από τη δίωξη των δραστών μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους.

·  Να εξετάζουν την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων, πριν δημιουργήσουν οποιοδήποτε προσωπικό λογαριασμό.

·         Να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο που υπόσχονται κέρδη.
·         Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ., κ.λπ.) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς - ΡΙΝ numbers) κ.λπ. δεδομένα.

Επιπρόσθετα, συνιστάται στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·         Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
·         Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·         Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.
·         Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου