Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουλίου 07, 2015

Οι επιχειρηματίες της Πρέβεζας σε απόγνωση με το κλείσιμο των Τραπεζών



Παραπαίει η τοπική οικονομία με τους καταστηματάρχες να ανησυχούν για το μέλλον των μικροεπιχειρήσεών τους ενώ οι Τράπεζες συνεχίζουν να εξυπηρετούν μόνο τους ηλικιωμένους με το ποσό των 120 ευρώ. Οι ουρές σχηματίζονται  από  την Κυριακή το απόγευμα σε όλες τις Τράπεζες της πόλης με μοναδικό ερώτημα τι μέλει γενέσθαι.

Μετά τους πανηγυρισμούς στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα στην τοπική αγορά την επόμενη μέρα παραμένει δραματική. 

Η αγορά βιώνει τις ολέθριες συνέπειες του κλεισίματος των Τραπεζών καθώς δεν  υπάρχει ρευστότητα, περιγράφουν έμποροι την ώρα την ώρα που η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διαβεβαιώνει για επάρκεια σε τρόφιμα και καύσιμα, τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα και διαχειρίσιμα προβλήματα.

Η επιβολή των Capital Controls ήταν η χαριστική βολή για εμάς, που ήδη έχουμε στεγνώσει από ρευστότητα» ανέφερε καταστηματάρχης σημειώνοντας πως «με 60 ευρώ στη τσέπη ο καταναλωτής έχει περικόψει όποια περιττά έξοδα».

Ο τζίρος και η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται στα είδη τροφίμων και τα καύσιμα, ενώ στα υπόλοιπα αγαθά η πτώση αγγίζει το 70%. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εμβάσουν ποσά στο εξωτερικό και η αγορά κλείνει.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η ΕΣΕΕ έχει αποστείλει λίστα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με είδη πρώτης ανάγκης που δεν πρέπει να εκλείψουν από την αγορά όπως γάλα, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι κ.α. 

Να σημειώσουμε ότι το 52% των ειδών πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων και των φαρμάκων, εισάγεται. 

Οι καταστηματάρχες είναι  προετοιμασμένοι για νέο κύμα «βερεσέ» καθώς όπως βλέπουν τα διαθέσιμα χρήματα των καταναλωτών εξαντλούνται μέρα με τη μέρα. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η ανεξόφλητοι λογαριασμοί σε ΔΕΚΟ και κινητή τηλεφωνία, σε ποσοστό 60% - 80% με αποτέλεσμα την εκτίναξη των οφειλών.

Τραγική η εικόνα και στον τομέα των Εσόδων. Οι πληρωμές προς το Δημόσιο έχουν παγώσει σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, όπως και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αρκετοί φορολογούμενοι  δεν έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή να προχωρήσουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Να επισημάνουμε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων έχει παραταθεί έως τις 27 Ιουλίου. 

Ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που όπως διαρρέεται θα είναι ραγδαίες, οι καταστηματάρχες εκφράζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευτεί για νέα μέτρα και χαράτσια τα οποία για άλλη μία φορά θα φορτωθούν οι συνήθεις ύποπτοι, οδηγώντας τους έτσι στο λουκέτο.

Άρης Τσελίκος
topikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου