Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: "Την πόλη μας την αγαπάμε όλοι πραγματικά ;" Αναγνώστης


Βρισκόμαστε στην κορύφωση του καλοκαιριού και ας κάνουμε μια βόλτα στην πόλη της Πρέβεζας.


Ας ξεχάσουμε ότι ζούμε σ΄ αυτή την πόλη και ας προσπαθήσουμε να περιηγηθούμε στην πόλη με τα μάτια ενός απλού ξένου παρατηρητή-επισκέπτη.

Τι θα δει ο επισκέπτης στην πόλη μας : Τις ομορφιές της, τις ωραίες παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Τις ταβέρνες με τους εκλεκτούς μεζέδες, τα γραφικά σοκάκια. Η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη :

Ασυνείδητους να παρκάρουν όπου μπορούν πάνω σε πεζοδρόμια, να κλείνουν δρόμους, στις θέσεις των ΑΜΕΑ στην παραλιακή !!!!! Να κυκλοφορούν στον κεντρικό πεζόδρομο με τα μηχανάκια, αντίθετα στους μονόδρομους και να παρκάρουν όπου βρουν. Στα κάθετα στενά του πεζόδρομου, γύρω από το δικαστικό μέγαρο.

Να κυκλοφορούν στην παραλιακή από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Και αναρωτιέμαι : Οι επισκέπτες της πόλης μας το κάνουν αυτό (κυκλοφορούν στον κεντρικό πεζόδρομο και στην παραλιακή) ή οι ντόπιοι ; ‘Αμεση απάντηση : Κάποιοι πονηροί, κάποιοι έξυπνοι ντόπιοι.

Άσε τι γίνεται στην λεωφόρο Ειρήνης. Ο καθένας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διπλοπαρκάρει. Όχι για να πεταχτεί στο φαρμακεία για να πάρει φάρμακα (αυτό να το καταλάβουμε) αλλά για να πάρει καφέ, για να πληρώσει τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας (τα καταστήματα των εταιριών έτυχε να είναι τοι ένα δίπλα στο άλλο), να πάρει σουβλάκια, εφημερίδες κλπ, δηλαδή «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε !!! Μπήκαν κάποια πρωινά κώνοι και είχαμε αντιδράσεις των καταστηματαρχών για μείωση του τζίρου, επειδή δεν μπορούσαν τα αυτοκίνητα να «διπλοπαρκάρουν». Βρε είμαστε καλά. Ούτε σε υποανάπτυκτη-τριτοκοσμική χώρα δεν συμβαίνουν αυτά !!!!      
       
Άλλη εικόνα της πόλης μας : Νέοι, όμορφοι, κυκλοφορούν στην πόλη μας με τα μηχανάκια τους. Θαυμάζεις να βλέπεις «κάποιους» από αυτούς (για να μην πω σχεδόν όλους…) να μη φορούν κράνος, ακόμα και όταν την πόλη έχει συγκλονίσει ο θάνατος της 17χρονής στο METRO, να έχουν φτιαγμένες –θορυβώδεις εξατμίσεις, με την ανοχή των γονέων τους και να παρκάρουν όπου βρουν. Εάν μπορούσαν να παρκάρουν το μηχανάκι τους δίπλα στο τραπέζι στην καφετέρια, θα το έκαναν. Και εάν τύχει και τους κάνεις καμιά παρατήρηση, την έβαψες στην κυριολεξία…    
       
Το βράδυ, δεν μπορεί πεζός να περπατήσει στην παραλιακή γιατί φροντίζουν «κάποιοι» καταστηματάρχες να αναπτύξουν τραπεζο- καθίσματα εντός της παραλιακής…. Και να πω ότι γέμισαν μέσα τα καταστήματά τους και «αναγκάστηκαν» να επεκταθούν «παράνομα» σε τμήμα της παραλιακής ζώνης, έχει καλώς και να κλείσουμε τα μάτια, τις δύσκολες ετούτες ώρες της οικονομικής δυσπραγίας ΑΛΛΑ δεν συμβαίνει  κάτι τέτοιο. Απλά ικανοποιούν κάποιους «απαιτητικούς» πελάτες που θέλουν το αίθριο, την πρώτη-μπροστινή θέση… Για οράτε έξω από το δικαστικό, έξω από το δημαρχείο, έξω από τη μητρόπολη και αλλού και αλλού και αλλού…  

Δεν είναι παράνομο και αντι-συναδερφικό το γεγονός ότι κάποια καταστήματα στην παραλιακή έχουν το προνόμιο να γεμίζουν ενώ κάποια άλλα δεν έχουν ούτε 5 νοματαίους και οι πρώτοι «αναγκάζονται» να βάλουν επιπρόσθετα τραπέζια ενώ οι συνάδερφοί τους σερβίρουν ο σερβιτόρος το αφεντικό και το αντίθετο.   

Τα μπαρ : Θέλετε να μιλήσουμε για αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων… Μη με πείτε οπισθοδρομικό.. Περίανδρο Πόποτα… που δεν θέλω τα μπαρ της πόλης μας να γεμίζουν. ΝΑ γεμίζουν βρε αδερφέ, αλλά αφού γεμίζουν και τα οικονομάνε οι εν λόγω καταστηματάρχες, ας πληρώνουν αντίστοιχα και τα αναλογούντα τέλη προς το δήμο και το λιμενικό ταμείο για τα επιπλέον τ.μ που έχουν καταλάβει. Αυτό συμπολίτες μου γίνεται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. 

Για θυμηθείτε…..

Θέλετε να μιλήσουμε για ηχορύπανση…. Ποτέ δε μπόρεσα πραγματικά να καταλάβω γιατί σε ένα νυχτερινό μπαρ, εκτός από «μπόμπα» ή «νερωμένο» ποτό που θα σου σερβίρουν κάποιοι πρέπει να σου προκαλέσουν βλάβη στα αυτιά και στο λαιμό από την ένταση της μουσικής… Δε λέω τα μπαράκια να παίζουν μουσική και μάλιστα με κάποια ένταση, αλλά βρε παιδί μου να παίζουν μουσική με τέτοια ένταση ως σαν πανηγύρι στον Ωρωπό Λούρου  με ανοιχτό χώρο με Ιωάννη Καψάλη-Μάκη Τσίκου (ο αναφερόμενος τόπος και οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες πραγματικά μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς), ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ….

Παραλίες-αιγιαλοί-Δικαιώματα λουομένων κλπ : Αγαπητοί μου : Μήπως τα δικά μου μάτια δεν παρατηρούν 1ον) Να γίνεται επί το πλείστον αυθαίρετη ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στα καλύτερα σημεία των παραλιών μας ; 2ον) Στην αρπαχτή, χωρίς άδεια, χωρίς να έχουν πληρωθεί τα αναλογούντα τέλη.

Όσο για μας τους «Ελληναράδες» πηγαίνουμε με τις οικογένειες μας, πιάνουμε 4-5 ξαπλώστες και άλλες 2-3 για καβάντζα, ανάβουμε και απολαμβάνουμε το τσιγάρο μας, σβήνουμε και πετάμε τις γόπες στην άμμο και όταν φεύγουμε αφήνουμε και τα πλαστικά με το φραπέ μας στην ακτή… Σκηνικό καθημερινό… Πρωταγωνιστής : Ο κλασικός «Έλληναράς»… Έ ρε βούρδαλο που θέλουμε κάποιοι από μας.

Αγαπητοί μου από αυτό το απλό αποδεικνύεται η κουλτούρα και ο πολιτισμός κάποιων από μας. Σβήνουμε τη γόπα και την πετάμε στην άμμο. Εκεί που πατούν και παίζουν τα παιδιά μας. Εκεί που πατούν και παίζουν τα παιδιά της επόμενης ημέρας. Εκεί που ένα μικρό μωρό μπορεί να την καταπιεί και να πάει στο νοσοκομείο (γεγονός που έλαβε χώρα πραγματικά  πέρσι το καλοκαίρι). Ο κάγκουρας όμως αυτός, ο οποίος πετάει τις γόπες και αφήνει το πλαστικό ποτήρι από το καφέ του  στην παραλία. ΔΕΝ τα κάνει αυτά στο σπίτι του, στον κήπο του. 

Τι πρέπει να γίνει για να το καταλάβει κάντε αυτό που έκανε και εγώ όταν είδα συνεχώς έναν «Κάγκουρα Ελληναρά» στο Ανωλάκι να πετάει 4 γόπες, δίπλα από την ξαπλώστρα  ενώ υπήρχε ειδικό ατομικό για κάθε ξαπλώστρα δοχείο για τα απορρίμματα : Τον χαιρέτησα ευγενικά και του ζήτησα να με παρακολουθήσει για 10 δεύτερα. Μάζεψα τις γόπες από τα αποτσίγαρά του σε ένα πλαστικό κουτί, του ανέφερα ότι είναι δικές του, ότι οι περσινές θαμμένες γόπες ακόμη δεν είχαν φυτρώσει και επίσης ευγενικά του ζήτησα τη διεύθυνση της οικίας του για να του τις αδειάσω στο κήπο του… 

Ο Έλληνας, έτσι έμαθε, αυτά κάνει. Η συντεταγμένη πολιτεία. Τι ποιεί ; Οι εκπρόσωποι του δήμου και του λιμενικού ταμείου, ετούτες τις δύσκολες οικονομικά ώρες, γιατί δεν κάνουν ελέγχους σε όσους αυθαιρετούν-παρανομούν και αναπτύσσουν επιπρόσθετα καθίσματα «καθημερινά»; Δεν θέλουν τα αναλογούντα επιπρόσθετα τέλη ; Και μη πει κανείς : Κρίμα είναι τις δύσκολες οικονομικά ετούτες ώρες, ας βγάλουν κάνε μεροκάματο… Προσέξτε : Μίλησα για «καθημερινή» ανάπτυξη «επιπρόσθετων» τραπεζοκαθισμάτων  σε μια παραλιακή και ένα πεζόδρομο που κάποια άλλα καταστήματα είναι σχεδόν άδεια !!! 

Δε θέλω να θίξω τις ενέργειες της αστυνομίας και του λιμενικού, θα πατήσω κάλλους καλοκαιριάτικα και δε θέλω, απλά και μόνο θα επισημάνω πως : Είναι καλοκαίρι, υπάρχουν και οι άδειες, υπάρχει μειωμένο προσωπικό. Κατανοητό. Αλλά αυτά δεν συνεπάγονται και απουσία ελέγχων.- (είπαμε μην πατήσουμε κάλλους..)

Έτσι είναι η πόλη μας στην άλλη όψη του νομίσματος. Πείτε με περίεργο, πείτε με ιδιότροπο. Οπισθοδρομικό, θα σας καταλάβω. Εγώ όμως σας ρωτώ. Εμείς την πόλη μας την αγαπάμε όλοι πραγματικά ;    
                              
Ένας ιδιόμορφος πολίτης της Πρέβεζας.

 ΥΓ. Πρόθεσή μου είναι να μην θίξω κάποιον αλλά να προβληματίσω.   

1 σχόλιο:

  1. Έχει δίκιο σε ΟΛΑ ο ιδιόρρυθμος.Υπάρχει έλλειμμα ΠΑΙΔΙΕΙΑΣ γενικά, αλλά το σωστό και το δίκαιο συνομολογούνται και μέσω της ανοχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή