Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2016

ΟΧΙ από το Δ.Σ. Αρταίων στη μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας


Αρνητική κατά πλειοψηφία (με την παράταξη του Γιάννη Παπαλέξη να δηλώνει «παρών») είναι η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για την μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας, καθώς αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο.


Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, με το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να υπογραμμίζει πως σήμερα το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι υπερκορεσμένο, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή ενός τμήματος του Β’ κυττάρου. Ως εκ τούτου, πριν την ολοκλήρωση κατασκευής και τη λειτουργία του Β’ κυττάρου δεν δύναται τεχνικά ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας να καλύψει τις ανάγκες διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων της Λευκάδας.

«Για εμάς πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα οι δημότες της Άρτας, οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλή αποκομιδή και διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων, αλλά και η όποια απόφασή μας να μην δεσμεύσει τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο Δήμαρχος. Και συμπλήρωσε: «Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων μόνο εάν υπήρχε έγγραφη δέσμευση για συγκεκριμένες μικρές ποσότητες και για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα και εάν τα απορρίμματα μοιράζονταν σε όλη την Ήπειρο και φυσικά εάν ήταν τεχνικά αυτό εφικτό και εάν υπήρχε όφελος για τους δημότες της τοπικής κοινωνίας».

Στην αρχή της συζήτησης, στην οποία παρέστησαν και κάτοικοι από την περιοχή της Βλαχέρνας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που υπήρξαν για το θέμα στην Αθήνα, ενώ υπενθύμισε, την αρνητική απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Νομού Άρτας, αλλά και την αντίστοιχη αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Βλαχέρνας. 

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη έγκριση 5.400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη μελλοντική επέκταση του τμήματος του Β’ κυττάρου, ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία για την έως τώρα στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή. 

Επεσήμανε, μάλιστα, πως είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση. Τέλος, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα στηριχθεί το αίτημα των κατοίκων για διεκδίκηση όλων των οφειλόμενων αντισταθμιστικών οφελών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ εντός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου