Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Ιουλίου 23, 2016

Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Πρέβεζα



Αυξημένη κατά 13% είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ακτίου φέτος σε σχέση με πέρυσι, γεγονός όμως από το οποίο δεν επωφελείται η Πρωτεύουσα του Νομού η Πρέβεζα.

Αυτό απορρέει από την επίσημη πληροφόρηση που είχαμε από Υπηρεσίες του Αεροδρομίου του Ακτίου, καθώς όπως αναφέρθηκε στην Τ.Φ., «η πλειοψηφία των Τουριστών έχουν προορισμό την Λευκάδα, σε μικρότερο ποσοστό την Πάργα και ελάχιστοι μεμονωμένοι την Πρέβεζα».

Στον αεροδρόμιο του Ακτίου δεν προστέθηκαν νέες γραμμές, απλά ενισχύθηκαν οι υπάρχουσες. Οι επισκέπτες προέρχονται κατά κύριο λόγο από Σκανδιναβικές Χώρες και άλλες Ευρωπαϊκές, πλην Γαλλίας Ισπανίας.

Θα πρέπει να πούμε πως το επιχείρημα ορισμένων οτι λόγω της αύξησης της κίνησης του αεροδρομίου υπάρχει και τουριστική κίνηση στην πόλη της Πρέβεζας καταρρέει και έρχεται να ενισχύσει την άποψη πως αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα διαφημιστικής προβολής και απέχουμε «έτη φωτός» από την γειτονική Λευκάδα και την Πάργα, προορισμοί οι οποίοι όπως φαίνεται προωθούνται στο εξωτερικό και το εσωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

Σε ποια φάση βρίσκονται οι σχέσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας με tour operators, ποιες κινήσεις έγιναν και ποια είναι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα; Σίγουρα οι επισκέψεις σε διεθνείς εκθέσεις και οι φωτογραφίσεις είναι θετικά για την προώθηση του τουριστικούς μας προϊόντος, χειροπιαστά όμως αποτελέσματα υπάρχουν που να μπορούν να μας συγκαταλέγουν στους ‘top’ προορισμούς της Ηπείρου; Υπάρχουν βήματα που να δείχνουν ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση τουλάχιστον ή έχουμε επαναπαυτεί αφήνοντας άλλους να ρυθμίζουν κατά το δοκούν τις εξελίξεις;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωσήφ Ντούσκας σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. ανέφερε πως υπάρχει κίνηση αλλά όχι η αναμενόμενη. Όπως τόνισε «Σημειώνονται πολλές ακυρώσεις ακόμη και σήμερα, είναι επικίνδυνη χρονιά. Πάθαμε μεγάλη ζημιά με τους Βούλγαρους επισκέπτες τον Ιούνιο καθώς μας έριξαν τη δουλειά στο 30%. Ήταν ένα άσχημο γεγονός για εμάς. Μεσολάβησαν πολλά όπως το Πάσχα που έκλεισαν τα σύνορα οι φορτηγατζήδες. Εμείς είχαμε πάρει χρήματα από τα τουριστικά γραφεία και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε πίσω προκαταβολές. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Σεπτέμβριος θα πάει καλύτερα! Όσον αφορά τους tour operators, έχουμε κάποιους για Βαλκάνιους χωρίς αεροπορικές συνδέσεις. Η Λευκάδα είναι πιο μπροστά από εμάς διότι έχει προώθηση μεγάλη. Στην Πάργα για παράδειγμα οι ξενοδόχοι έχουν υπογράψει σήμερα συμβόλαια για του χρόνου τον Ιούνιο. Χρειάζεται Παιδεία στα ξενοδοχεία και σεμινάρια όσον αφορά το διαδίκτυο. Η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί, βέβαια όχι έτσι όπως χρειάζεται. Αυτοί είναι πολιτικοί, εμείς βιοπαλαιστές. Έχω ακολουθήσει δύο φορές την Περιφέρεια αλλά είναι χρόνος χαμένος! Εάν προχωρήσουν αυτά που λένε με τα Αρχαία Θέατρα, θα είναι μεγάλη κίνηση, μέχρι τότε όμως θα τραβάμε κουπί» ανέφερε ο κ. Ντούσκας.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ναι μεν υπάρχει κίνηση στην Πρέβεζα, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται και σε αύξηση της κατανάλωσης. Σημειώνουν πως όσοι Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται την πόλη μας έχουν επιστρέψει στις παλιές μεθόδους του «τάπερ», μεταφέρουν δηλαδή μαζί το φαγητό τους και δεν ξοδεύουν ούτε ευρώ στα εστιατόρια πλην ελάχιστων.

Το ίδιο συμβαίνει και με ξένους τουρίστες στην Πρέβεζα, οι οποίοι προτιμούν στα εστιατόρια κυρίως τις σαλάτες και όχι το φαγητό.

Στα ξενοδοχεία της περιοχής μας υπάρχει μεν κίνηση, αναφέρουν ξενοδόχοι, πλην όμως σε σχέση με άλλες χρονιές ο κόσμος είναι «κουμπωμένος» και «φειδωλός» στα έξοδά του.

Με βάση τα παραπάνω και τα αδιάψευστα στοιχεία που παραθέτουμε, δεν αρκούν μόνο τα δημοσιεύματα για την αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Ακτίου, αλλά θα πρέπει να αναδείξουμε και το όφελος που έχει η Πρέβεζα από αυτές τις αφίξεις, το οποίο δυστυχώς δεν είναι αυτό που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν.

Η τοπική αγορά πολλές φορές επαναπαύεται σε κάποια γεγονότα και αποπροσανατολίζεται από τον στόχο. Για παράδειγμα από την μία διαβάζει και ακούει ότι υπάρχει αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο του Ακτίου κατά 13% και από την άλλη το ταμείο είναι μείον…  


Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου