Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2016

Το Φθινόπωρο του 2017 ξεκινά η επένδυση των 400εκ.ευρώ για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια


Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσουν τα "βαριά" έργα για την ανακαίνιση των Περιφερειακών Αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν στην Fraport Greece.

Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πηγές, η διαδικασία εκκίνησης των έργων έχει προβλεφθεί να ξεκινήσει τότε για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Ο πρώτος είναι γιατί η απόδοση των 14 Αεροδρομίων θα γίνει σταδιακά από το νέο έτος οπότε θα πρέπει αρχικά να γίνει η οριστική εκτίμηση της κατάστασης τους και να κλειδώσει το απαραίτητο χρηματοτοδοτικό μείγμα και ποσό. Όπως έχει γίνει γνωστό η Fraport έχει εξασφαλίσει δάνειο 300εκ.ευρώ μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ και τη ΕΤΕπ για να επενδύσει στην κατασκευαστική αναβάθμιση των αεροδρομίων με συνολικό κόστος που εκτιμάται προς το παρόν σε 400εκ.ευρώ.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως αμέσως μετά θα μπούμε στην καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο των αεροδρομίων, οπότε θα είναι δύσκολο να συμβαδίζουν έργα και αυξημένη κίνηση ειδικά στην περίπτωση των νησιωτικών αεροδρομίων που είναι ήδη κορεσμένα. Οι όποιες εργασίες γίνουν θα είναι μικρής κλίμακας και για την απαραίτητη βελτίωση της σημερινής εικόνας τυς.
Έτσι οδηγούμαστε σε εκκίνηση των κατασκευών με τη λήξη της επόμενης τουριστικής περιόδου και με ορίζοντα (όπως άλλωστε ορίζει η σύμβαση παραχώρησης) τα 3 χρόνια. Ήδη η μάχη για τις εργολαβίες έχει ξεκινήσει και αναμένεται να προσελκύσει πολλές εταιρείες που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΣτΕ ΣΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
Εχθές εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνολικά 6 αιτήσεις ακύρωσης για τη σύμβαση παραχώρησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δύο ήταν από την ΟΣΥΠΑ, δύο από τα Χανιά (Δήμος και φορείς) και δύο από Κέρκυρα (Δήμος, Περιφέρεια και Δικηγ.Σύλλογος). Αυτό ήταν και το τελευταίο πιθανό εμπόδιο για την σύμβαση παραχώρησης που πλέον οδεύει στην οριστικοποίηση και απόδοση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην Fraport Greece.
Ηγεμόνας των 14 αεροδρομίων θα είναι το "Μακεδονία" που θα απορροφήσει περίπου το 25% των συνολικών κονδυλίων αναβάθμισης (θα χρησιμοποιηθούν εκεί τα 95 από τα 400εκ.ευρώ) ενώ σημαντικές βελτιώσεις θα γίνουν στα απαράδεκτα σήμερα Αεροδρόμια Κέρκυρας, Σαντορίνης και Μυκόνου.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι Δήμοι που ήταν σφόδρα αντίθετοι με την παραχώρηση αεροδρομίων της περιοχής τους, όπως η Κέρκυρα και τα Χανιά θα είναι από τους πλέον ευεργεντηθέντες καθώς πέρα από τα σημαντικά έργα αναβάθμισης που προγραμματίζει η Fraport αναμένεται η πρόσληψη νέου προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έσοδα για τους Δήμους και την τοπική κοινωνία.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου