Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στη Βουλή το ζήτημα της αναγκαιότητας παραχώρησης μεταφορικού μέσου για την ασφαλή μετακίνηση των ενοίκων των Δομών "Ψυχαργώς" του Γ.Ν. Πρέβεζας


Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν.Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης σχετικά με την αναγκαιότητα παραχώρησης μεταφορικού μέσου για την ασφαλή μετακίνηση των ενοίκων των Δομών του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Ψυχαργώς" του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.


Προς
Τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα σας διαβιβάζω έγγραφο  της υπεύθυνης του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς» του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας  κυρίας Μπώρου Βασιλικής, στο οποίο επισημαίνεται η αναγκαιότητα παραχώρησης ενός μεταφορικού μέσου επτά έως δώδεκα θέσεων, για την ασφαλή μετακίνηση των ενοίκων των Δομών του Προγράμματος σε διάφορες δραστηριότητες και κυρίως τη μετακίνησή τους στο εργαστήριο παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια της επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξής τους στην κοινωνία.

Παρακαλώ να μου γνωρίσετε τις απόψεις σας καθώς επίσης και τυχόν ενέργειές σας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, δεδομένου ότι η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας.

                                                                        Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Ν.Δ.     
                                                                                    ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ



Θέμα: « Παραχώρηση μεταφορικού μέσου στις Δομές Ψυχαργώς
Πρέβεζας».
Οι Δομές Ψ/κοινωνικής Αποκατάστασης του Γ.Ν. Πρέβεζας- ένας Ξενώνας και δύο Προστατευόμενα Διαμερίσματα- δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του «Ε.Π. Ψυχαργώς Α' και Β' φάση,» το οποίο εκφράζει την προσπάθεια για ψυχιατρική μεταρρύθμιση που υλοποιείται στη χώρα μας και απευθύνεται σ' εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού, που για κάποιους λόγους υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς, είναι αποκλεισμένες ή κινδυνεύουν να αποκλειστούν απ’ οποιοδήποτε υγιές κομμάτι της φυσιολογικής ζωής.

Ο Ξενώνας λειτουργεί απ' το 2000 και τα προστατευόμενα διαμερίσματα από το 2004. Φιλοξενούνται και στις τρεις δομές 16 ένοικοι, πρώην νοσηλευόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Στόχος του Προγράμματος είναι η θεραπεία, διαβίωση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κατάρτιση, η επανάκτηση της αυτοεκτίμησης του ατόμου και της προσωπικής του ταυτότητας, αλλά και η συντροφικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο προορισμός στόχων και ρόλων ζωής επιθυμητών και
κοινωνικά αποδεκτών, με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού ανεξάρτητης λειτουργίας στην κοινότητα.

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης των Δομών στηρίζει η Πολυκλαδική Θεραπευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από εννιά (9) επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι βασικές ενέργειες και δραστηριότητες που απορρέουν απ’ το θεραπευτικό πλαίσιο των Δομών και αποτελούν το Πρόγραμμα Αποκατάστασης, περιλαμβάνουν:
      Δραστηριότητες καθημερινής ζωής
      Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
      Θεραπευτικές δραστηριότητες
      Δραστηριότητες αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου
      Αγωγή Κοινότητας σε θέματα Ψυχικής Υγείας
      Κατάρτιση επαγγελματική, με στόχο την αποκατάσταση
      Οργανωμένες Ψυχαγωγικές δραστηριότητες(π.χ. διακοπές, εκδρομές, συνεστιάσεις, Πολιτιστικές εκδηλώσεις).

Σ’ όλη αυτή την πορεία των Δομών σημαντική συμβολή είχε η αποδοχή και το «αγκάλιασμα» απ’ τους συμπολίτες μας, κάτι που απηχεί και είναι προέκταση σε ένα μεγάλο βαθμό της συμπεριφοράς και της στάσης, τόσο των ενοίκων μας, της θεραπευτικής ομάδας όσο και του Γ.Ν. Πρέβεζας.
Το «Ψυχαργώς» είναι πραγματικότητα και αποτελεί στάση ζωής για όλους τους Πρεβεζάνους.

Το Γ.Ν. Πρέβεζας είναι πάντα δίπλα μας, συνεργάζεται μαζί μας και προσπαθεί- κάθε χρόνο και δυσκολότερα- να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων που ολοένα και αυξάνουν. Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει μόνο και κυρίως με τροφή και στέγη. Αυτά τους τα παρείχε και το άσυλο. Αυτό που μένει είναι η συνεχής προσπάθεια ώστε να γίνει πεποίθηση του συνόλου και να έχουμε τα εργαλεία εκείνα, τα οποία χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε ουσιαστικά και όχι διεκπαιραιωτικά.

Γι' αυτό και σας παρακαλούμε όπως μας βοηθήσετε στην παραχώρηση ενός μεταφορικού μέσου από 7 - 12 θέσεων για την ανθρώπινη και κυρίως ασφαλή μετακίνηση των ενοίκων μας και των  συναδέλφων μας, στο εργαστήριο παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων που έχουν οι Δομές Ψυχαργώς του Γ.Ν. Πρέβεζας στα πλαίσια της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επανένταξης και δεδομένου ότι η εκπαίδευση στο κτήμα έχει ως απώτερο σκοπό κυρίως την «καλλιέργεια» της σημασίας της εργασίας στην πορεία για μια «υγιή» ανάπτυξη του ψυχισμού και της προσωπικότητας του ατόμου, γενικότερα.
Το ίδιο μέσο, συγχρόνως, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μεταφοράς των ασθενών στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Να σας ενημερώσουμε δε ότι συμμετέχουν οι περισσότεροι ένοικοι, ότι το θερμοκήπιο βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Πρέβεζας και οι εκπαιδευτές - μία Γεωπόνος και ένας πρακτικός καλλιεργητής - και οι ένοικοι, μετακινούνταν για δέκα χρόνια στοιβαγμένοι σε ένα παλαιό ασθενοφόρο του Νοσοκομείου, το οποίο υποτυπωδώς είχε διαμορφωθεί σε...λεωφορείο και δεν μπορούσε να επανακυκλοφορήσει λόγω παλαιότητας (δεν περνούσε από Κ.Τ.Ε.Ο.) και τώρα μ’ ένα Ι.Χ. του Νοσοκομείου στο οποίο μετά βίας χωρούν τρεις ένοικοι.

Κατανοούμε πως το αίτημά μας μπορεί να είναι ένα απ' τα πολλά που καθημερινά δέχεστε. Αν όμως αναλογιστείτε πως η ψυχική Υγεία μας αφορά όλους και η διατήρησή της ή μη, μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια Κοινωνίας και Πολιτείας μπορεί να αντιμετωπιστεί, τότε ελπίζουμε και περιμένουμε στην προσπάθεια σας, για μία θετική συμβολή στο αίτημά μας.
Η ΕΠ/ΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ
Μπώρου Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου