Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ»- Οι Μωμόγεροι στην Ν.Σαμψούντα


Σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ», έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα.

   
Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα με κρασί, ποντιακά εδέσματα και μεζέδες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Ο πατέρας Θεοχάρης ευλόγησε την Βασιλόπιτα και έδωσε τις ευχές του για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χαϊτίδου Στέλλα καλωσόρισε τους καλεσμένους, τους ευχήθηκε σε αυτούς και στις οικογένειές τους ΄Υειαν, Ευλο(γ)ίαν και Καλοχρονίαν και τους ευχαρίστησε για την στήριξή τους στις δράσεις του Συλλόγου.

Μεταξύ άλλων είπε για την δύσκολη χρονική συγκυρία που περνά η πατρίδα μας και ότι η οικονομική δυσπραγία έχει επηρεάσει όλες τις εκδηλώσεις, τις προσπάθειες και τους αγώνες των φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό και την παράδοση.

Παρ΄όλα αυτά ανέφερε ότι ο Σύλλογος «Η ΑΜΙΣΟΣ» κρατά ψηλά το λάβαρο της μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξιών που μας δίδαξε η πρώτη γενιά.

Τέλος έκανε μια αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου του 2016 και αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου για το 2017.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν :Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κων/νος Μπάρκας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης και η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη Μαρία Κεχαγιά.

Στη συνέχεια ο κ. Αφεντουλίδης Σπύρος χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ροδίτη έκανε μια αναφορά στη βιογραφία του Αγίου Βασιλείου και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί του Πόντου από τα παιδικά χορευτικά του Συλλόγου «Η ΑΜΙΣΟΣ» και ο Σύλλογος του Ροδίτη παρουσίασε το δρώμενο των Μωμογέρων.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας με τους :

Νίκο Γαβριά λύρα-τραγούδι, Γιάννη Βελισσάρη-λύρα, Ευθυμιάδη Παναγιώτη-νταούλι, Ζήγο Χαϊτίδη Γιάννη λύρα-νταούλι, Ζήγο Χαϊτίδη Γιώργο –νταούλι, Ζορμπά Σάββα –νταούλι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας Κων/νος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας Πιπιλίδης Λάζαρος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πρέβεζας Παππάς Τάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ν.Σαμψούντας Μπρούβας Ταξιάρχης, η Νομική Σύμβουλος του Συλλόγου Κριτσιμά Χριστίνα.

Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων: Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη Κοζάνης, Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», Ποντιακού Συλλόγου Ν.Κερασούντας, Ποντιακού Συλλόγου Ν.Βίγλας Άρτας «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Πρέβεζας, Συλλόγου Γυναικών Ν.Σινώπης « Η ΕΛΠΙΣ», Συλλόγου Γυναικών Ν.Σαμψούντας, Συλλόγου Αιμοδοτών Ν.Σαμψούντας.

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη αναβίωσε το δρώμενο των Μωμογέρων σε όλο το χωριό της Ν.Σαμψούντας .

Γέλια, πειράγματα, χορός, άφθονοι μεζέδες, ποτά, στα φιλόξενα τραπεζάκια των συγχωριανών μας που φιλοξένησαν τους Μωμόγερους.

Στη συνέχεια ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη αναβίωσε το δρώμενο των Μωμογέρων στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Πρέβεζας.

Ευχαριστούμε το Δήμο Πρέβεζας για τη στήριξή του. Τους χορηγούς μας: Αφοί Γιολδάση-Δημήτριος Παπαδόπουλος και «ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ» Α.Ε. για την χορηγία τους. Το Ξενοδοχείο «Esperanza» των  αδελφών Χαλκίδη. Την κ. Φούλα Αϊβατίδου και Μαργαρίτα Πιπιλίδου για την οικονομική στήριξη, τα μέλη του Συλλόγου για την προσφορά εδεσμάτων.
                                                          

                                      Το Δ.Σ του Συλλόγου « Η ΑΜΙΣΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου