Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ καταστροφών και ανατινάξεων η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Προχωρά σε ΤΕΤΑΡΤΟ μνημόνιο στα κρυφά


Συνεργείο καταστροφών και ανατινάξεων είναι και επισήμως η κυβέρνηση αφού αρνείται ότι προχωρά σε νέο μνημόνιο αλλά η καταιγίδα νέων μέτρων που συζητά από τις επόμενες ώρες με τους θεσμούς «πονάνε» σαν μνημόνιο. Ολα τα μέτωπα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διατείνεται ότι δεν ανοίγει, είναι …ορθάνοιχτα και υπάρχουν και στο χαρτί και συγκεκριμένα σε ένα κείμενο 75 σελίδων.
Γράφει η Gillian Rothschild
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει συμφωνία σε εννέα ημέρες με ψήφιση μέχρι τις 15 Μαιου όλων των προαπαιτούμενων που σέρνονται επί μήνες με στόχο το Eurogroup της 22 Μαιου. Το χρέος πηγαίνει αργότερα, στις αρχές Ιουνίου επιδιώκει η κυβέρνηση αλλά το μέλλον είναι άδηλο και οι διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα έχουν στεφθεί με παταγώδη αποτυχία.
Η ελληνική πλευρά πιέζεται να τελειώσουν όλα on time για να μην προκαλέσει νέα αφορμή για παράταση στο θέμα του χρέους στο οποίο η “λύση” θα αναζητηθεί στην συνέχεια και σε υψηλότερο επίπεδο με το αμίμητο επιχείρημα ότι τα μέτρα που προωθούνται προς ψήφιση «δεν θα υλοποιηθούν αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν γίνουν πράξη οι παρεμβάσεις στο χρέος».
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πλεονάσμα του 4,2% ΑΕΠ για το 2016 – πλεόνασμα το οποίο εξασφαλίστηκε με «πείνα» από πλευράς των ελλήνων, πραγματική σε πολλές περιπτώσεις – και οι περικοπές σε αφορολόγητο και σε συντάξεις (μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και ενδεχομένως στις επικουρικές), θα διασφαλίσουν ότι θα έρθουν και τα αντίμετρα.
Το ΔΝΤ βεβαίως, και επιμένει να το παραγνωρίζει ο Τσακαλώτος, θεωρεί ότι είναι προσωρινό μεγάλο μέρος του υπερπλεονάσματος ενώ πρόβλημα στην επιχειρηματολογία του προκαλεί η «κόπωση» στην είσπραξη εσόδων που καταγράφεται πλέον στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Πέρα από το δημοσιονομικό μέτωπο, τα κείμενα των μνημονίων περιγράφουν τις μεταρρυθμίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα στο εργασιακό, στην απελευθέρωση αγορών (εμπορίου τις Κυριακές, συγκεκριμένων κλάδων που προβλέπουν οι λίστες του ΟΟΣΑ), επαγγελμάτων, αλλά και στο πεδίο της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Και μένει να φανεί πως θα συνδυαστούν οι προθέσεις των θεσμών της ΕΕ, αφού πρόκειται για επικαιροποίηση του ίδιου μνημονίου, με το νέο τρίτο μνημόνιο του ΔΝΤ που για πρώτη φορά έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά.
Το ζητούμενο είναι πώς αποτυπώνονται τα νέα μέτρα της διετίας 2019-2020 στο κείμενο του ΔΝΤ και ποιές θα είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις – μέτρα που προανήγγειλε ο επικεφαλής Ευρώπης του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πάνω σε δύο κείμενα: στο συμπληρωματικό μνημόνιο των ευρωπαικών θεσμών (SMoU) και κυρίως πάνω στο μνημόνιο (MEFP) που θα πάει το ΔΝΤ στο διοικητικό του συμβούλιο για να εγκριθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα με δική του χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020, με τις μειώσεις των συντάξεων να αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους ενώ επιπλέον, από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και μια σύνταξη το χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Στα προσχέδια των δύο Μνημονίων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών:
– παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις από το 2019 σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις
– αναφέρεται ρητά ότι για τα εργασιακά θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμφωνηθέντα στα προηγούμενα Μνημόνια. Ξεθακαρίζεται, μάλιστα, ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν
– καταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις αλλά δεν προβλέπεται αύξηση του ορίου για αυτές
– προβλέπεται σταδιακή μείωση της λίγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%
– καταργούνται οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είτε αυτό αφορά το μέγεθός τους είτε τις περιοχές που δραστηριοποιούνται
– προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα, του 65% της ΔΕΠΑ κ.α.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ως την Κυριακή ή το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδα αναμένεται τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις του HIlton.
-Την άλλη εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια που προγραμματίζεται να έχουν ψηφιστεί ως τις 15 Μαΐου ενώ από τις 11 ως τις 13 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών), αναμένεται σύσκεψη για το ελληνικό χρέος.
-Αν  τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από την Ελλάδα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος (ουσιαστικά πάνω σε μια δέσμευση για το μέλλον), τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου