Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαΐου 30, 2017

Παραδίδονται τα πρώτα 11 χλμ. της Ιoνίας Οδού


Την Πέμπτη 1η Ιουνίου πρόκειται να δοθούν τελικά στην κυκλοφορία τα πρώτα 11 χιλιόμετρα της Ιονίας Οδού.

Η παράδοση του τμήματος, που καθυστέρησε δύο μήνες σε σχέση με τον σχεδιασμό, φαίνεται ότι δεν θα συνοδευθεί από τυμπανοκρουσίες. Με την προσθήκη του νέου τμήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μία σήραγγα, θα βρίσκονται σε λειτουργία τα πρώτα 102 χλμ. της Ιονίας Οδού, από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία.
Σήμερα, λοιπόν, θα μπουν οι «τελευταίες πινελιές» στα σημεία σύνδεσης του νέου αυτοκινητοδρόμου με τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου προκειμένου μεθαύριο Πέμπτη (πιθανότατα το μεσημέρι) να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Αντιρρίου - Καλαβρούζας. Ετσι θα εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες που θα αποφασίσουν να εκδράμουν στη Δυτική Ελλάδα και στην Ηπειρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το νέο τμήμα, μήκους 11 χλμ., περιλαμβάνει τον κόμβο Αντιρρίου και τη σήραγγα Μακύνειας (μήκους 542 μέτρων) και είχε καθυστερήσει λόγω (τι άλλο;) των απαλλοτριώσεων στο σημείο ανάμεσα στη σήραγγα της Μακύνειας και στη σήραγγα της Κλόκοβας.
Ο σταθμός διοδίων
Με την παράδοση του νέου τμήματος, οι οδηγοί θα μπορούν να εισέρχονται στην Ιονία οδό από το Αντίρριο και να φθάνουν με συνεχή αυτοκινητόδρομο έως την Αμφιλοχία. Οπως διευκρινίζει η Νέα Οδός, η κοινοπραξία που κατασκευάζει και διαχειρίζεται τον οδικό άξονα, ο σταθμός διοδίων Κλόκοβας (μετά την έξοδο της σήραγγας) δεν θα λειτουργήσει ακόμα.
Αυτά για το τυπικό. Οσο για το... τελετουργικό, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί τελετή εγκαινίων του τμήματος. Το πιθανότερο είναι η όποια τελετή να πραγματοποιηθεί στα μέσα-τέλη Ιουνίου, όταν ολοκληρωθούν τα δύο εναπομείναντα τμήματα στα βόρεια του οδικού άξονα, ώστε να έχει και νόημα η τέλεση εγκαινίων. Πάντως, ο οδικός άξονας, πλην της σήραγγας της Κλόκοβας, έπρεπε σύμφωνα με τον σχεδιασμό (δηλαδή με τη μυστική συμφωνία του υπουργείου Υποδομών με τη Νέα Οδό) να είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, η καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων σε τρία σημεία, σε συνδυασμό με την ταχύτερη ολοκλήρωση της σήραγγας της Κλόκοβας ανέτρεψε τον σχεδιασμό.
Μετά την παράδοση των πρώτων 11 χλμ. απομένουν δύο σημεία.
1. Αμφιλοχία - Σελλάδες Αρτας (102ο-129ο χλμ.). Την παράδοση των 27 χλμ. δρόμου μπλόκαρε η καθυστέρηση στην παράδοση της γης στην περιοχή Κρικέλλου. Πλέον, τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και το τμήμα αναμένεται να παραδοθεί μέσα με τέλη Ιουνίου.
2. Πέρδικα Ιωαννίνων - Εγνατία (182ο-198ο χλμ.). Την παράδοση του τμήματος μπλόκαραν καθυστερημένες απαλλοτριώσεις στην περιοχή Αβγού. Εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου