Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2017

«Βροχή» οι καταγγελίες από λουόμενους στα παράλια της Ηπείρου


Η «ΑΠΛΗΣΤΙΑ» ΔΥΣΦΗΜΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Αντιμέτωποι με τους… καταληψίες καταστηματάρχες έρχονται συχνά όσοι επιχειρούν να στήσουν δικές τους ομπρέλες σε κοινόχρηστες παραλίες

Αυστηρή σύσταση προς Δήμους και Αστυνομία από τον Συμπαραστάτη Πολίτη και Επιχείρησης Περιφ. Ηπείρου Αποστ. Οικονόμου

Αν και τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για αύξηση των επισκεπτών   στα παράλια της Ηπείρου, ορισμένοι επαγγελματίες δεν δείχνουν διατιθέμενοι να εγκαταλείψουν παλιές «κακές» συνήθειες, που δυσφημούν τον τουρισμό μας. 

Η «απληστία» τους,  ειδικά σε πολυσύχναστες παραλίες, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, προκαλώντας την οργή των παραθεριστών για την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται κυρίως σε ο, τι αφορά την κατάληψη των παραλιών με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες από λουόμενους πέφτουν «βροχή» καθώς οι επαγγελματίες εφαρμόζουν δικούς τους «νόμους». 

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών, επιχειρηματίες καταλαμβάνουν το σύνολο της παραλίας, μην αφήνοντας καθόλου χώρο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ελάχιστο απλά για "τα μάτια", για όσους δεν θέλουν να καταβάλλουν το "αλμυρό" αντίτιμο των 7.5 - 8 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και… διατίμηση, καθώς σε άλλες παραλίες, ναι μεν δεν υπάρχει «τιμή ξαπλώστρας», υποχρεώνονται όμως όσοι τις χρησιμοποιούν σε παραγγελία καφέ, αναψυκτικού κλπ, που κοστίζουν αρκετά φθηνότερα σε ένα λουόμενο.

Τα προβλήματα προκύπτουν από την ώρα που λουόμενοι  επιχειρούν να τοποθετήσουν δικές του ομπρέλες στις κοινόχρηστες παραλίες. Τότε  βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με τους υπεύθυνους των καταστημάτων που μισθώνουν τις ξαπλώστρες, είτε ακόμη - όπως συνέβη την Κυριακή στο Βάλτο της Πάργας με συμπολίτη μας- υποχρεώνονται να μαζέψουν ομπρέλες και ξαπλώστρες από τη θάλασσα.

Αρνητικές εντυπώσεις

Αν και  το δίμηνο Ιούλιο- Αύγουστο  σημειώνεται υπερκορεσμός  του συνόλου σχεδόν των παραλιών της Ηπείρου,  δεν παύει αυτή η συμπεριφορά ορισμένων επαγγελματιών  να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις για τον τουρισμό και ειδικά του εσωτερικού, που πλέον έχει ελάχιστα περιθώρια «αντοχής» σε «χαράτσια» παντός είδους.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ούτε των ημερών, ούτε του τελευταίου χρόνου. Είναι επαναλαμβανόμενο και παραμένει ερώτημα για τη στάση που τηρούν οι Δήμοι, αλλά και οι αστυνομικές αρχές. Άλλωστε και πέρυσι, αλλά και φέτος, μετά από καταγγελίες που του είχαν γίνει, υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Απόστολο Οικονόμου των τριών Δήμων που έχουν παραλίες, αλλά και των οικείων Αστυνομικών Διευθύνσεων,  προκειμένου να διασφαλίσουν την ακώλυτη πρόσβαση και χρήση από τους πολίτες των παραλιών.

«Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο αγαθό. Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της  για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές. Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις που απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού», υπογραμμίζεται στο έγγραφο του Συμπαραστάτη.

Η νομοθεσία είναι δηλαδή σαφής, εκείνο όμως που απουσιάζει είναι η ευταξία και η ευνομία που πρέπει να υπάρχει από την αρχή της τουριστικής περιόδου και όχι να αναζητείται αυτή, ύστερα από κάθε "καυγά" ή επεισόδιο λουόμενου με τους "επιστάτες" των καταστηματαρχών. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, καλά θα είναι οι τοπικές αρχές να αρχίσουν έναν αυστηρό έλεγχο, με πρώτη την περιοχή του Βάλτου- για την οποία υπάρχουν διαδοχικά παράπονα- ώστε  να υποχρεωθούν όλοι να λειτουργούν με κανόνες και σεβασμό στους τουρίστες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου