Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017

Πολλαπλά τα οφέλη, τουριστικά και οικονομικά, από την οριστική παράδοση της Ιόνιας που αναμένεται αρχές Αυγούστου

Παρελθόν από αύριο οι στροφές στο Μενίδι, Στην κυκλοφορία το τμήμα Αμφιλοχία – παράκαμψη Άρτας

 
Γεωγραφικά απομονωμένη στο παρελθόν απ’ την υπόλοιπη χώρα η Ήπειρος, μπορεί σήμερα πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη κυρίως στους μεγάλους οδικούς άξονες που αψηφούν το ορεινό ανάγλυφο και τα βουνά, εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και κάνουν το ταξίδι πιο εύκολο και ασφαλές.

Μετά την Εγνατία που άνοιξε το… δρόμο προς Βορρά, είναι η σειρά της Ιόνιας Οδού να φέρει την περιοχή μας πιο κοντά στην Αθήνα, την Δυτική και Νότιο Ελλάδα, στέλνοντας οριστικά στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας την παλιά Εθνική Οδό. Ήδη η σταδιακή απόδοση στην κυκλοφορία μεγάλων τμημάτων της Ιόνιας δίνει μια καλή πρόγευση απ’ τα οφέλη, τουριστικά και οικονομικά κυρίως, που θα γευτεί η Ήπειρος από τον σημαντικό αυτό αυτοκινητόδρομο που οδεύει ταχέως προς ολοκλήρωση. 

Αύριο παραδίδεται από τον Υπουργό Μεταφορών ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της Ιόνιας, που θα συνδέσει την Αμφιλοχία με την παράκαμψη της Άρτας. Απομένει πια ένα τελευταίο τμήμα, το Πέρδικα – Εγνατία Οδός, που προχωρά πάντως με πολύ γοργούς ρυθμούς και λογικά θα παραδοθεί κι αυτό πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Πιο εύκολο το ταξίδι
Πιο πολλοί απόδημοι αναμένεται να έρθουν τον Αύγουστο για διακοπές στα Γιάννενα και γενικότερα σ’ όλη την Ήπειρο και στο γεγονός αυτό παίζει βασικό ρόλο η απόδοση σε κυκλοφορία της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού. Καθώς οι δύο αυτοκινητόδρομοι οδεύουν προς ολοκλήρωση, οι συμπατριώτες μας που ζουν μακριά, στην Αθήνα, την Πελοπόννησο κ.λ.π., βλέπουν με άλλο μάτι το ταξίδι προς την περιοχή μας που παλαιότερα αποτελούσε μια μικρή… περιπέτεια! Λογικό, αφού αυτό γίνεται πια πολύ πιο σύντομο και κυρίως πιο άνετο και ασφαλές. 

Τουριστικό ρεύμα
Με την παράδοση των υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομων αναμένεται να δοθεί, κυρίως από την επόμενη χρονιά, σημαντική τουριστική ώθηση και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Ήδη μια πρόγευση παίρνουν φέτος τα νησιά του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά κ.λ.π. που βλέπουν να ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα χάρη στην βελτιωμένη οδική πρόσβαση προς αυτά.
Αντίστοιχα οφέλη αναμένεται να προκύψουν και για τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες δέχονται επισκέπτες κυρίως τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, πλην του καλοκαιριού.

Αμφιλοχία - Σελλάδες
Το προτελευταίο σε εκκρεμότητα τμήμα της Ιόνιας Οδού από Αμφιλοχία μέχρι την παράκαμψη της Άρτας (Σελλάδες) παραδίδεται αύριο επίσημα στην κυκλοφορία από τον Υπουργό  Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.
Το νέο τμήμα θα δημιουργήσει μαζί με τα υπόλοιπα που είναι ήδη σε λειτουργία, ένα ενιαίο αυτοκινητόδρομο από το Αντίρριο μέχρι την Πέρδικα, μήκους 182 χιλιομέτρων, αφήνοντας ως τελευταία εκκρεμότητα το τμήμα Πέρδικα – Εγνατία, με την παράδοση του οποίου ολοκληρώνεται πλήρως ο αυτοκινητόδρομος.
Η νέα αυτή παράδοση θα σημάνει την περαιτέρω μείωση της χρονοαπόστασης Αθήνας - Ιωαννίνων σε 3 ώρες και 40 λεπτά, χρόνος αδιανόητος μέχρι πριν από λίγους μήνες. Επίσης, καταργεί τις απανωτές στροφές στην περιοχή του Μενιδίου, οι οποίες οδηγούσαν σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στο ταξίδι.
Το σύνολο του τμήματος είναι διπλής κατεύθυνσης, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ανά κατεύθυνση. Η εκδήλωση για την παράδοσή του θα γίνει αύριο, ώρα 12.30 το μεσημέρι στο 124ο χλμ. στο ρεύμα προς Αντίρριο.

Κλείνει άλλο τμήμα!
Υπάρχουν όμως και κάποια... άσχημα νέα. Όπως αναφέρει το «Ypodomes.com»,  σχεδόν παράλληλα με τη λειτουργία του τμήματος Αμφιλοχία - Σελλάδες αναμένεται να διακοπεί για μερικές μέρες η κυκλοφορία στο τμήμα Φιλιππιάδα -Πέρδικα, προκειμένου να γίνει το "κούμπωμα" με το βόρειο άκρο του αυτοκινητόδρομου Πέρδικα - Εγνατία. Η τελευταία οριστική παράδοση του τμήματος αυτού εκτιμάται σύμφωνα με στελέχη της παραχωρησιούχου τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ωστόσο και αυτό εξαρτάται από τα προγράμματα του Υπουργού Υποδομών και πιθανόν και του ίδιου του Πρωθυπουργού που αναμένεται να παραστεί στην τελετή λόγω εντοπιότητας. Λογικά το σύνολο του αυτοκινητόδρομου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία πριν την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου που φέτος αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου