Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Πρέβεζα: Το “νησί” που άραξε στη στεριά


Ένας τόπος ευλογημένος και μαγικός με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αιώνων που προσφέρει στον επισκέπτη διακοπές σαν σε νησί αλλά είναι στη στεριά.


Ο λόγος για την Πρέβεζα, αυτή την όμορφη πόλη και λιμάνι της Ηπείρου που παρέχει πρόσβαση στις ακτές του Ιονίου σε αμμώδεις εκτάσεις και παραλίες συνολικής έκτασης πάνω από 50 χιλιομέτρων. Απέραντες ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά, πλούσια βλάστηση από τα βουνά της, άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντοι ελαιώνες, αλλά και οι τόσες εναλλαγές του τοπίου της χαρίζουν μια απρόσμενη γοητεία που μαγεύει τον επισκέπτη.
Η πόλη της Πρέβεζας έχει νησιωτικό χαρακτήρα ενώ είναι γεμάτη από πλακόστρωτα σοκάκια και πεζοδρόμους, που της δίνουν ένα παραδοσιακό χρώμα. Έχει ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην απολαμβάνει ο επισκέπτης γαλήνιες και ήρεμες διακοπές. Στην πεζοδρομημένη παραλία αλλά και στο λιμάνι της πόλης, θα δείτε πολλά παραδοσιακά κτήρια και άλλα αξιοθέατα, ενώ κάνοντας βόλτα στο ιστορικό κέντρο της, μπορείτε να δοκιμάσετε τις περίφημες τοπικές γεύσεις σε πολλά γραφικά ταβερνάκια και καφενεία της περιοχής.
Μονολίθι: Αυτή η μαγευτική παραλία εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων παράλληλα με το ομώνυμο δάσος. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν συχνά στην περιοχή δημιουργούν εντυπωσιακά κύματα που μαζί με το σκούρο μπλε χρώμα της θάλασσας, σου δίνουν την αίσθηση του ωκεανού. Η παραλία είναι οργανωμένη και στο χώρο της θα βρείτε ντουζιέρες, βρύσες, WC και παραλιακές καφετέριες.

Μια ολόκληρη ιστορία, που κρατά από πολύ παλιά είναι δεμένη με το γραφικό και υπέροχο Σαϊτάν Παζάρστην Πρέβεζα. Πρόκειται για το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι και το έχουν θαυμάσει, φεύγοντας πάντα με την υπόσχεση, ότι θα επιστρέψουν να το επισκεφθούν ξανά. Υπέροχα μαγαζιά γύρω-γύρω και κάθε μεριά, να έχει χαραγμένη τη δική της ιστορία, που αντέχει στον χρόνο. Η ιστορία του Σαϊτάν Παζάρ ξεκινά από την Τουρκοκρατία και συγκεκριμένα, έναν Τούρκο στρατιωτικό διοικητή που ήταν σκληρός και βίαιος. Για να τον “περιποιηθούν” όπως του άξιζε, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν ένα βράδυ με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα, στο σημείο που είχε απότομη κλίση. Όταν την επόμενη μέρα ο Τούρκος διοικητής πέρασε με το άλογό του από το Σαϊτάν Παζάρ, το άλογό του γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε κάτω, φωνάζοντας: Σαϊτάν Παζάρ“.


Ο Πύργος του Ρολογιού πλάι στην μητρόπολη της Πρέβεζας, τον Άγιο Χαράλαμπο κτίσμα του 18ου αιώνα, είναι χαρακτηριστικό δείγμα βενετικής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε το 1752. Αργότερα προστέθηκε το “καπέλο” στην κορυφή και το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαίρετες εικόνες του τέμπλου, οι αγιογραφίες -επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική- και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο. Αποτελεί ίσως το πιο παλιό μνημείο της πόλης και στην πλάκα της πρόσοψης, πάνω από το ηλιακό ρολόι είναι σκαλισμένη η εξής επιγραφή :
“ΩΡΟΣΚΟΠΕΙΟΝ  ΚΤΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΥ  ΠΡΟΒΛΕΦΤΟΥ  ΕΝ  ΕΤΕΙ  ΣΩΤΗΡΙΩ  ΑΨΝΒ (1752)”.



Η Νικόπολη (πόλη της νίκης), χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, για να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον “Άκτιο Απόλλωνα” ή, όπως λένε άλλοι, τον Ποσειδώνα (θεός της θάλασσας) και τον Άρη (θεός του πολέμου) για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
  • Το επιβλητικό Νεκρομαντείο και τη Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (18ος αι.).
  • Τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.
  • Τον Παντοκράτορα
  • Την αρχαία Κασσώπη και το μνημείο του ιστορικού Ζαλόγγου.
  • Το κατάφυτο φαράγγι των Πηγών του Αχέροντα, στην περιοχή της Γλυκής (βόλτα με τα πόδια, κάνοντας ράφτινγκ ή ιππασία).
  • Τον Αχέροντα κάνοντας βαρκάδα.
  • Το Σαιτάν Παζαρ
  • Το Μονολίθι
  • Την Κυανή Ακτή
  • Τα σοκάκια της Πρέβεζας


Ιωσηφίνα Κανιώρη / we24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου