Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Χριστούγεννα 2017 – Παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης στην αρχαία Νικόπολη»


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

«Χριστούγεννα 2017 – Παράσταση Θεάτρου Σκιών»
H Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης προσκαλούν τους μικρούς φίλους τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στις 17:00 το απόγευμα στην εκδήλωση:
«Ο Καραγκιόζης στην αρχαία Νικόπολη»
Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια φανταστική ιστορία του Καραγκιόζη στην αρχαία Νικόπολη.
Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη θεατρικού θεάματος. Παίζεται με τις λεγόμενες φιγούρες, μορφές ζωγραφισμένες σε χαρτί ή άλλο ημιδιάφανο υλικό. Ο καραγκιοζοπαίχτης χειρίζεται τις φιγούρες πίσω από ένα φωτισμένο φόντο, συνήθως πρόκειται για ένα τεντωμένο λευκό σεντόνι, τον λεγόμενο μπερντέ. Έτσι, ο θεατής ξεχωρίζει εύκολα τα περιγράμματα των μορφών και του εκάστοτε σκηνικού για την ολοκλήρωση της παράστασης.
Ο Καραγκιόζης αποτελεί κεντρική φιγούρα του θεάτρου σκιών, όπως αυτό δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε κυρίως στην Ανατολή και την Ελλάδα αποτελώντας σήμερα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη και τον υπόλοιπο θίασο ήταν ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος ψυχαγωγίας για δεκαετίες και στο πλαίσιό τους αναδείχτηκαν σημαντικοί δημιουργοί οι οποίοι, εκτός από την παραδοσιακή μορφή του θεάτρου σκιών, συνέβαλαν στην ανανέωσή του, ώστε αυτό το ιδιαίτερο αυτό είδος θεάματος να διατηρηθεί μέχρι σήμερα. 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, ο  μικρός καραγκιοζοπαίχτης μαθητής Γυμνασίου, Δημήτριος Κάρτσακλας, θα παρουσιάσει μια εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας της Νικόπολης με ήρωες τους χαρακτήρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ναυμαχία του Ακτίου και τη δημιουργία της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος έχει επιμεληθεί τις φιγούρες και την πλοκή της ιστορίας.
Πριν την έναρξη της παράστασης, ας αφήσουμε τη μαγεία των ημερών να μας πλημμυρίσει και να καλωσορίσουμε τα Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης στολίζοντας το δέντρο του μουσείου με ευχές και κάρτες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τις αρχαιολόγους κ.κ. Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα στα τηλέφωνα. 26820-89890 και 26820-89892 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης).


Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Ανθή Αγγέλη, αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου