Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017

Τα αρχαία στα όρια του νομού Πρέβεζας που έφερε στο φως η κατασκευή της Ιόνιας οδού παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Υπουργείου Πολιτισμού


Το πλούσιο ανασκαφικό έργο που πραγματοποίησαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων καθώς και οι εργασίες προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα αρχαιολογικές έρευνες και μεγάλα δημόσια έργα.


Κατά τη διάρκεια κατασκευής της Ιόνιας οδού, στο τμήμα της που διέρχεται τα όρια του νομού Πρέβεζας, ήρθαν στο φως αρχαία κατάλοιπα σε θέσεις άγνωστες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη. 

Στην περιοχή του κόμβου Γοργομύλου Πρεβέζης αποκαλύφθηκαν, σχεδόν επιφανειακά, οικοδομικά λείψανα μολοσσικής αγροικίας με δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις (3ος-μέσα 2ου αι. π.Χ., μέσα 2ου- 1ο αι. π.Χ.). 

Από την αγροικία προέρχονται πλήθος πήλινων και μεταλλικών ευρημάτων, που μαρτυρούν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των ενοίκων της, ενώ ο εντοπισμός κλιβάνου σε έναν από τους χώρους της, μαρτυρεί την ύπαρξη εργαστηρίου σιδερένιων αντικειμένων. 

Η εύρεση της αγροικίας σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του μολοσσικού Ορράου εμπλουτίζει και συμπληρώνει τις γνώσεις για την ενδοχώρα της Μολοσσίας και την τοπογραφία της αρχαίας Ηπείρου.


Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου