Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2018

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πως το ισορροπημένο Lifestyle μας βοηθά να διατηρούμε υγιές σωματικό βάρος, της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ανδρονίκης Πάντα


Όλοι έχουμε παρατηρήσει άτομα που διατηρούν σε όλη τους τη ζωή ένα υγιές σωματικό βάρος και άλλοι που προσπαθούν και δυστυχώς βλέπουν την ζυγαριά να ανεβοκατεβαίνει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως εκείνοι βρίσκονται σε δίαιτα συνεχώς ή μήπως τους βοηθά ο τρόπος ζωής τους;


Η αλήθεια είναι ότι η καθιστική εργασία αλλάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα την σύσταση σώματος των ανθρώπων. Αν ένα άτομο δούλευε για αρκετά χρόνια της ζωής του σε μια θέση στην οποία ήταν όρθιος ή κινούταν (ακόμη καλύτερα) μόλις αλλάξει τον τρόπο εργασίας του και καθηλωθεί πίσω από το γραφείο, αυτό θα του αλλάξει πολύ γρήγορα και την σύσταση στο σώμα του. 

Οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι ακόμη και τα άτομα που έχουν καθιστική ζωή θα πρέπει να σηκώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα  και να κάνουν μια βόλτα περίπου 100 βήματα, γύρω από το γραφείο τους. Αν λοιπόν η δουλειά σας είναι καθιστική προσπαθήστε να σηκώνεστε και να κάνετε και κάποιες επιπλέον κινήσεις όσο αυτό είναι εφικτό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στον ελεύθερο χρόνο σας θα πρέπει να αφιερώνεται έστω και λίγο χρόνο για άσκηση, από περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστήριο με ότι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό, ποδήλατο που μπορεί να γίνει και το μεταφορικό μας μέσο.

Εννοείτε ότι πέρα από την άσκηση, την καθιστική ζωή ή την ορθοστασία σημαντικό ρόλο παίζει μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της ημέρας δεν ξεχνώ να κάνω συχνά και μικρά γεύματα, δεν ξεχνώ το πρωινό μου γεύμα, αλλά προσέχω ταυτόχρονα και τι θα περιλαμβάνουν όλα αυτά. Η ιδανική λύση που αποτελεί και το χρυσό κανόνα είναι ότι: τίποτα δεν παχαίνει πάρα μόνο η ποσότητα. Δηλαδή τα άτομα που διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος δεν σημαίνει πάντα ότι στερούνται γεύσεις, ενδεχομένως όμως να κάνουν πιο ποιοτικές επιλογές, αλλά και όταν γεύονται κάτι ¨απαγορευμένο¨ να το γεύονται σε μικρή ποσότητα.

Συμπερασματικά λοιπόν πρέπει να κατανοήσουμε, ότι για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος θα πρέπει να προσπαθούμε και όχι να αφηνόμαστε στην τύχη ή στην σκληρή δίαιτα της Δευτέρας, πρέπει οι σωστές επιλογές να γίνουν τρόπος ζωής ¨lifestyle¨ και να μας ακολουθούν σε κάθε περίσταση της ζωής μας με μικρές παρεκκλίσεις. Έτσι, προσπαθούμε να κινούμαστε αρκετά, αλλά και να τρώμε ποιοτικά. Επιλέγουμε ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα που θα μας δώσει ενέργεια, δεν ξεχνάμε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, επιλέγουμε μέσα στην ημέρα μας να έχουμε ένα κύριο γεύμα και ένα πιο ελαφρύ. Προσπαθούμε να τρώμε από όλα τα χρώματα φρούτων και λαχανικών, έτσι ώστε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Καταναλώνουμε ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, δημητριακά ολικής αλέσεως έναντι λευκών, αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, καταναλώνουμε όσπρια και φυσικά όλα συνοδεύονται από ελαιόλαδο. Ξεκινήστε να ακολουθείτε την Μεσογειακή Διατροφή και θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει χωρίς κόπο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου