Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στη Βουλή τα "Προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην οδό Τζαβέλλα στη Φιλιππιάδα μετά την παράδοση της Ιονίας Οδού" & Εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης του Οδικού Δικτύου της Ηπείρου


Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής ΝΔ Ν.Πρέβεζας, κ.Στέργιος Γιαννάκης με αφορμή επιστολή του Δήμου Ζηρού (Δείτε παρακάτω) με θέμα: "Προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην οδό Τζαβέλλα στη Φιλιππιάδα μετά την παράδοση της Ιονίας Οδού".

Προς
Τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
κ. Χρήστο Σπίρτζη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα σας διαβιβάζω επιστολή του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικολάου Καλαντζή με θέμα: «Προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην οδό Τζαβέλλα στη Φιλιππιάδα μετά την παράδοση της Ιονίας Οδού».
Με την ως άνω επιστολή θίγεται ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη λειτουργίας του κόμβου Φιλιππιάδας της Ιονίας Οδού. Συγκεκριμένα οι οδηγοί που κατευθύνονται προς Πρέβεζα – Πάργα και Ηγουμενίτσα, λόγω ελλιπούς σήμανσης, αντί να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Πρέβεζας, παρακάμπτουν και διέρχονται μέσα από την πόλη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους που δεν έχουν τις προδιαγραφές να δεχθούν τόσο μεγάλο όγκο οχημάτων και να τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο τόσο οι οδηγοί και οι επιβάτες όσο και οι κάτοικοι.
Παρακαλώ να μου γνωρίσετε τις απόψεις σας καθώς επίσης και τυχόν ενέργειές σας για την επίλυση του ανωτέρω προβλήματος, υιοθετώντας ενδεχομένως τις προτάσεις του Δήμου Ζηρού που είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης σήμανσης η οποία να οδηγεί τα οχήματα έξω από τη Φιλιππιάδα, η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών σε κομβικά σημεία, η ενίσχυση της Τροχαίας Φιλιππιάδας αλλά κυρίως η εξασφάλιση άμεσης χρηματοδότησης για το έργο σύνδεσης του κόμβου Φιλιππιάδας με τη Γέφυρα Καλογήρου που θα αποτελέσει και τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα και είναι απαίτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
                                                                                     

 Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Ν.Δ.     

 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Αξιότιμοι,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα                          κυκλοφοριακής συμφόρησης και τους κινδύνους που προέκυψαν στην οδό Τζαβέλλα στη Φιλιππιάδα, έπειτα από την παράδοση του κόμβου Φιλιππιάδας της Ιονίας Οδού και να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων που είναι αναστατωμένοι.
Συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης είναι τα οχήματα που εξέρχονται στον κόμβο          Φιλππιάδας από την Ιόνια οδό με κατεύθυνση προς Πρέβεζα-Πάργα-Ηγουμενίτσα,  αντί ν’ ακολουθούν το δρόμο προς την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Πρέβεζας, 
μέσω της διασταύρωσης που βρίσκεται στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου             “Πετροπουλάκη”, να διέρχονται από τις εσωτερικές οδούς της Φιλιππιάδας, και πιο   συγκεκριμένα από τις Τ. Βελισσαρίου και Τζαβέλλα, οι οποίες είναι αδύνατο να          υποδεχτούν τον υπερβολικό, για τα δεδομένα και τον σχεδίασμάό τους, όγκο των       οχημάτων.
Ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, το κυκλοφοριακό πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ και επεκτείνεται σε όλο σχεδόν τον αστικό ιστό της πόλης. Οι διαμένοντες δε επί των οδών Τζαβέλλα και Τ. Βελισσαρίου, έχουν ν αντιμετωπίσουν και το                πρόβλημα του διαρκούς θορύβου.
Η επιστολή διαμαρτυρίας με αριθμ. Πρωτ. 7480/25-05-17 προς το Δήμο, με 80          υπογραφές κατοίκων της οδού Τζαβέλλα, το οποίο σας επισυνάπτουμε, αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους.
Επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και οι κίνδυνοι που έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι, ζητάμε να εξετάσετε άμεσα το ζήτημα και να προχωρήσετε στις απαραίτητες               ενέργειες για την αποσυμφόρηση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Φιλιππιάδας,   μίας πόλης σχετικά μικρού μεγέθους για να επωμιστεί και ν αντέξει ένα τόσο οξυμένο κυκλοφοριακό φορτίο.
Το αίτημα για το συγκεκριμένο ζήτημα συνοψίζεται στα εξής:
1) Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτη σήμανσης η οποία να οδηγεί τα οχήματα έξω  από τη Φιλιππιάδα.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ζηρού έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει                 εγκαταστήσει πινακίδες σε κάποια καίρια σημεία με τις οποίες ενημερώνει τους          διερχόμενους οδηγούς, ωστόσο είναι αναγκαία η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης.
2) Να εξεταστεί από την Περιφέρεια το ενδεχόμενο της τοποθέτησης φωτεινών         σηματοδοτών στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Σόλωνος Γκίκα.
3) Η Τροχαία Φιλιππιάδας να ενισχυθεί ώστε να ελέγχονται καλύτερα τα όρια            ταχύτητας και να γίνονται επαρκέστεροι έλεγχοι ιδιαιτέρως κατά τις αργίες και τα        Σαββατοκύριακα.
4) Επειδή τα ανωτέρω δεν μπορούν επουδενί να αποτελέσουν μόνιμες λύσεις           ζητάμε να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση για το έργο σύνδεσης του κόμβου  Φιλιππιάδας με την Γέφυρα Καλογήρου, ώστε να ανακουφιστεί κυκλοφοριακό η        πόλη της Φιλιππιάδας και να διευκολύνονται και οι μετακινήσεις.
Προσμένουμε άμεσα τη θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας που αποτελεί και αίτημα των κατοίκων των οδών Τζαβέλλα και Τ. Βελισσαρίου αλλά και όλης της                      Φιλιππιάδας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή                   συνεργασία

Εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης
του  Οδικού Δικτύου της Ηπείρου

Σε εκτεταμένες, συνδυαστικές, εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης φθορών στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Ηπείρου, προχωρά η Περιφέρεια με αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Οι εργασίες αφορούν βελτιώσεις τμημάτων των οδοστρωμάτων, σήμανση, ηλεκτροφωτισμό και καθαρισμό θάμνων και κλαδιών από τα ερείσματα των δρόμων.

Συγκεκριμένα:
Ø  Εγκρίθηκε η διάθεση τεσσάρων πιστώσεων από 150.000 ευρώ η κάθε μία για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου:  Φιλιππιάδα- Πρέβεζα, Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας, Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων και Ιωαννίνων - Κακαβιάς.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:
Ø  «Εγκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού σε 2 σημεία επί της ΕΟ Άρτας-γέφυρας Καλογήρου», προϋπολογισμού 95.000 ευρώ
Ø   «Προμήθεια υλικών κάθετης σήμανσης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 40.187 ευρώ

Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα:

Ø  «Συντήρηση, συμπλήρωση και αποκατάσταση πρασίνου στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου» συνολικού προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Το έργο αφορά στον καθαρισμό δρόμων του Εθνικού Οδικού Δικτύου από θάμνους και κλαδιά που φύονται στα ερείσματα και στις τάφρους.
Ανάδοχοι κατά τμήματα αναδείχτηκαν οι εξής:
·         "Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κακαβιάς & Ιωαννίνων – Κόνιτσας – όρια νομού Κοζάνης"   Μπίμπος Σπυρίδων - Γεωπόνος ΕΔΕ
·          Ε.Ο. από Γέφυρα Καλογήρου έως Πρέβεζας και Ενωτική Κόμβος Φραξήλα – Κόμβος Λιμποχωβίτη,  Γείτονας Χρ. Ευάγγελος, Αποφράξεις- Έργα πρασίνου.
·         Ε.Ο. Ιωαννίνων – Μέτσοβο – όρια νομού Τρικάλων. Ανάδοχος: Χατζής Ζ. Κωνσταντίνος - Αγροτική Εκμετάλλευση.
·         όρια νομού Πρέβεζας – Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από σήραγγα Ακτίου έως Ηγουμενίτσα). Ανάδοχος: Ηλίας Κ. Τσιώρης - Δασοπόνος ΕΔΕ.
·         Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας & Ε.Ο. Άρτας – όρια νομού Τρικάλων.Ανάδοχος: Ιωάννης Δ. Λάμπρης - Γεωπόνος.

Ø  Επείγουσες εργασίες επισκευής των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης,  προϋπολογισμού 24.800 ευρώ. Ανάδοχος: Τέλης Δημήτριος ΕΔΕ.


Ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την αναβάθμιση του
Οδοφωτισμού σε εθνικό, επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο

 Η Ο.Ε. ενέκρινε την διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών για την Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου και στο Αστικό Οδικό Δίκτυο των Δήμων Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας στο πλαίσιο του έργου «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 353.780 ευρώ.

Έργα βελτίωσης στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο
  
Εκτός των ανωτέρω από την Οικονομική Επιτροπή ελήφθησαν αποφάσεις και για εργασίες βελτίωσης σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου και συγκεκριμένα:

Αναδείχθηκαν ανάδοχοι για τα έργα:

Ø  «Βελτίωση  και αποκατάσταση βατότητας του δρόμου  Δημαριό – Κομπότι ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κατασκευαστική Χαρμπης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Ø  «Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος: Οικονόμου Γεώργιος του Συμεών.  
Ø  «Βελτίωση επαρχιακής οδού προς Πηγή Κόνιτσας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργου για  "συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2017» προϋπολογισμού 10.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του PrevezaBest στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα‘