Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

Ο Σύριζα χαρίζει σχεδόν οφειλές από κάρτες και καταναλωτικά!


Μπορείς να γλιτώσεις ακόμη και το 95% του κεφαλαίου

Σωσίβιο» σε δανειολήπτες λίγο πριν την πώληση του δανείου τους σε funds ρίχνουν οι τράπεζες. Πρόκειται για οφειλέτες από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που έχουν χρόνια να περάσουν από την τράπεζα και τώρα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με τις οφειλές τους πριν αυτές καταλήξουν σε distress funds, καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 5% των οφειλομένων. Με αυτόν τον τρόπο, το «κούρεμα» επί του κεφαλαίου και των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 95%!!!

Γράφει η Gillian Rothschild
Οι οφειλέτες που μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότηρας έχουν πολύ χαμηλά ή και μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο την πρώτη κατοικία τους.
Καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών, ακόμη και το 100% επί των ανεξόφλητων υπολοίπων, είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε ριζικές κινήσεις.
Εάν τα πωλήσουν σε funds το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό, και κινείται στο 5% ή και χαμηλότερα επί της ονομαστικής τους αξίας. Αυτά τα funds, θεωρούν καθαρό κέρδος ό,τι εισπράξουν από το σημείο αυτό και επιδιώκουν το μάξιμουμ.
Οι τράπεζες λοιπόν κάνουν μια τελευταία κρούση στους δανειολήπτες πριν τα χρέη πουληθούν σε τρίτους ή ξεκινήσουν επιθετικές νομικές ενέργειες.
Η Eurobank προχωρά άμεσα σε πώληση χαρτοφυλακίου δανείων αυτής της κατηγορίας και πριν προχωρήσει στη μεταβίβαση απευθύνεται σε συνολικά 110.000 πελάτες της, οι οποίοι έχουν οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και τους καλεί να αποπληρώσουν πολύ μικρό μέρος του χρέους και τους «χαρίζει» το υπόλοιπο.
Οι οφειλέτες θα έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσουν στην πρόταση της τράπεζας, με τρεις εναλλακτικές:
Πρώτον, να αποδεχθούν την προτεινόμενη ρύθμιση καταβάλλοντας σε έξι άτοκες δόσεις μέρος του χρέους, με ταυτόχρονη διαγραφή του συνόλου των τόκων και του εναπομείναντος κεφαλαίου.
Δεύτερον, να υποβάλουν συγκεκριμένη έγγραφη αντιπρόταση, καταθέτοντας παράλληλα ακριβή και επικαιροποιημένα στοιχεία της οικονομικής τους κατάστασης.
Τρίτον, να καταθέσουν έγγραφη δήλωση ότι αρνούνται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση της τράπεζας. Στην τελευταία περίπτωση ή εάν ο δανειολήπτης δεν εμφανιστεί εντός δύο εβδομάδων θα χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμος», με συνέπεια τον αποκλεισμό του από τις ειδικές ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Επιπλέον, χωρίς άλλη προειδοποίηση, η τράπεζα θα κινήσει νομικές διαδικασίες, όπως η καταγγελία του δανείου, η έκδοση διαταγής πληρωμής, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, η αναγκαστική κατάσχεση της όποιας κινητής ή ακίνητης περιουσίας, ακόμη και της κύριας, αλλά και η κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους.
Στις ίδιες ενέργειες θα μπορεί να προβεί και το fund στο οποίο είναι πολύ πιθανό να μεταβιβαστεί η απαίτηση: εάν δηλαδή ο πελάτης δεν αποδεχθεί τη δελεαστική πρόταση, τότε χάνει κάθε ευκαιρία και για το μέλλον, αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει οποιοδήποτε εισόδημα ή να αποκτήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο καθώς θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κατάσχεσης από την τράπεζα ή το fund.
Για παράδειγμα, οφειλέτης με χρέη 7.534,43 ευρώ (3.336,87 ευρώ κεφάλαιο και 4.197,56 ευρώ τόκοι), έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 500,53 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 83,42 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 7.033,9 ευρώ.
Το «κούρεμα» υπερβαίνει το 90%, όπως και στην περίπτωση οφειλέτη με χρέος 24.157,29 ευρώ, (10.445,37 ευρώ κεφάλαιο και 13.711,92 ευρώ τόκοι), ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 1.566,81 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 261,13 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 22.590,48 ευρώ.
Δανειολήπτης με συνολική οφειλή 15.857,81 ευρώ, (6.756,53 ευρώ κεφάλαιο και 9.101,28 ευρώ τόκοι), έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 1.013,48 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 168,91 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 14.844,33 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου