Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2017

ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΣ!


Την... τιμητική τους έχουν τον Αύγουστο τα χωριά μας, στα οποία φτάνουν απόδημοι απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό


Βρισκόμαστε στο κατώφλι του Αυγούστου, στον κατεξοχήν μήνα που «φουντώνει» το κύμα των αδειούχων, η πλειοψηφία των οποίων βέβαια κατευθύνεται προς τα χωριά μας, ενόψει της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, του «Πάσχα του καλοκαιριού»!

Ήδη στις ιδιαίτερες πατρίδες τους έχουν φτάσει πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού, οι οποίοι μαζί με τους άλλους επισκέπτες, που φτάνουν σταδιακά, θα ξαναζωντανέψουν τα έρημα - τις περισσότερες μέρες του χρόνου - χωριά, δίνοντας έναν...
πανηγυρικό τόνο ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα!Οι διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη για τους περισσότερους Ηπειρώτες εξακολουθούν αυτό τον καιρό να αποτελούν... είδος πολυτελείας! Τυχεροί όσοι έχουν εξοχικά σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Λευκάδα, που μπορούν να μοιράσουν τις ημέρες της άδειάς τους μεταξύ θάλασσας και χωριού! Κατά τ’ άλλα για ακόμη μια χρονιά πολλοί είναι αυτοί που περιορίζονται στα αυθημερόν μπάνια και στις διήμερες εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες της Ηπείρου!

Στα χωριά τον Αύγουστο
Βέβαια, παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που τα χωριά αποτελούν πόλο έλξης για τους απόδημους, οι οποίοι φτάνουν από τα μεγάλα αστικά κένρα και το εξωτερικό, για να περάσουν λίγες μέρες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους, να θυμηθούν τα παλιά οι μεγαλύτεροι, ειδικά οι ξενιτεμένοι που δεν έχουν την δυνατότητα να έρχονται συχνά! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι να βλέπουν, έστω και για λίγες μέρες, να «ξαναζωντανεύουν» τα ερημωμένα χωριά τους, να ανοίγουν σπίτια και καφενεία, να υπάρχει κινητικότητα στις πλατείες και να γεμίζουν εκκλησίες και παιδικές χαρές.

Πλούσιες εκδηλώσεις
Ήδη άρχισαν να πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις παντός τύπου και... είδους, με τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα ανταμώματα να κυριαρχούν στην πολιτιστική ατζέντα! Σε εγρήγορση όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν οι Δήμοι, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Αδελφότητες και άλλοι φορείς, που έχουν εντάξει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων όχι μόνο πανηγύρια και χωριανικά τραπέζια, αλλά και ενδιαφέρουσες ημερίδες, εκδηλώσεις μνήμης, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες κ.α.Κι όλα αυτά όχι μόνο στα κεφαλοχώρια. Οι διοργανωτές έχουν προνοήσει να μην αφήσουν... παραπονεμένο ούτε το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου, από πλευράς εκδηλώσεων.Όμως, πολλές ελλείψεις παρουσιάζονται σε ότι αφορά τις υποδομές και κυρίως την ύδρευση, τις οποίες εγκαίρως οι τοπικές αρχές θα πρέπει να τις διορθώσουν. Διαφορετικά οι επισκέπτες θα επισπεύσουν τις αναχωρήσεις τους κι αυτό βεβαίως θα είναι σε βάρος όλης της προσπάθειας που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα!Μπορεί παραδοσιακά ο Αύγουστος να είναι μήνας πανηγυριών για τα χωριά της Ηπείρου, όμως τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρατηρείται μια έξαρση στις πάσης φύσεως εκδηλώσεις, οι οποίες στόχο έχουν όχι μόνο να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα των περιοχών, ή να ανταμώσουν οι απόδημοι με αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να κάνουν πιο... ελκυστική την παραμονή των επισκεπτών. Ως γνωστόν, οι δύσκολοι καιροί της κρίσης που περνά η πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν τους δίνει την δυνατότητα για αποδράσεις σε κάποιο θερινό τουριστικό θέρετρο.Οι διακοπές λοιπόν στα πατρικά σπίτια των χωριών για τους περισσότερους είναι η μοναδική ίσως φθηνή απόδραση για ξεκούραση και χαλάρωση από την δύσκολη καθημερινότητα των πόλεων και των πολλών υποχρεώσεων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου