Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ερωτηματικά και ανησυχία για το έργο των κρηπιδωμάτων

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει τις τελευταίες μέρες το έργο της επισκευής των παλιών κρηπιδωμάτων, στην παραλία της πόλης της Πρέβεζας.

Αφορμή γι’ αυτό η πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η οποία και ασχολήθηκε με τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα αναγκαίο, σοβαρό και εξειδικευμένο έργο, αφού προβλέπονται σοβαρές παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις σε μήκος περίπου πεντακοσίων μέτρων επί της παραλιακής οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (από Δικαστικό Μέγαρο έως τον παλιό προβλήτα των Ferry Boat),  καθιστώντας την παραλία πιο ασφαλή και λειτουργική..

Γι’ αυτό το λόγο και η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του είναι αναγκαίο να διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την ανάλογη εμπειρία σε λιμενικά έργα αυτού του είδους, για να αποφευχθούν λάθη και κακοτεχνίες.

Παράλληλα, επειδή οι εργασίες θα εκτελούνται στο πιο “ευαίσθητο” και πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης, θα πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε το έργο να είναι και ποιοτικά άρτιο και να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από το ερχόμενο Πάσχα..

Οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις, δικαιολογούν ως ένα βαθμό το χαρακτηρισμό του έργου ως «επείγον και ειδικής φύσεως»…

Αυτός φαντάζομαι ήταν και ο λόγος που ο Δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΛΤ κ. Γεωργάκος εισηγήθηκε η δημοπράτηση του έργου να μη γίνει με ανοιχτή διαδικασία, αλλά με προσφυγή στο άρθρο 32 του ν. 4412/2016 , το οποίο δίνει τη δυνατότητα  της διαπραγμάτευσης με περιορισμένο αριθμό εταιρειών, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Και μάλιστα προκειμένου να υποστηρίξει αυτή του την πρόταση, έκανε εκτενή αναφορά σε πρόσφατη τεχνική έκθεση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “η εικόνα που παρουσιάζεται στα κρηπιδώματα του παραλιακού μετώπου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό σε περιπτώσεις βροχών να υπάρξουν καταρρεύσεις και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων και οι περιουσίες συμπολιτών μας”…

Η πρόταση του Δημάρχου έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, καθώς ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς, καταψήφισε την πρόταση, θεωρώντας ότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να γίνει ανοικτός διαγωνισμός και να υπάρξουν έτσι μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για το Δήμο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δημιουργούνται στους δημότες και κυρίως στους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης εύλογα ερωτηματικά και  ανησυχίες :

1. Αφού το έργο είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το 2018 και  δεδομένης της επικινδυνότητας, γιατί χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου;

2. Αφού ο σημερινός Δήμαρχος ο κ. Γεωργάκος, με την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε δηλώσει ότι η δημοπράτηση του έργου θα γινόταν πέρυσι τον Οκτώβριο, ποιος ήταν ο λόγος που χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για ένα έργο, που όπως ο ίδιος δηλώνει, θα πρέπει να εκτελεστεί “μια ώρα νωρίτερα”;

3. Εάν παρ’ όλα αυτά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι θετική στην πρόταση του Δημάρχου και η διαπραγμάτευση κυλήσει ομαλά, πιστεύει ο Δήμαρχος ότι θα υπάρξει εγκατάσταση του εργολάβου πριν τα τέλη Νοεμβρίου;

4. Κι ακόμη κι αν αυτό συμβεί, δεδομένων των καιρικών συνθηκών της εποχής, των εορτών και των αργιών, θεωρεί εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο στους επόμενους  4-5 μήνες ή ακόμη και το καλοκαίρι θα υπάρχει στην παραλία μια ανοιχτή εργολαβία, με όλα τα συνεπακόλουθα ;

5. Η μελέτη του έργου, η οποία όπως γράφτηκε, έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, είναι πλήρης ή κατά την κατασκευή θα διαπιστωθεί ότι απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και αφανείς εργασίες και άρα πρόσθετη χρηματοδότηση και ανάγκη να δοθεί παράταση στην ολοκλήρωσή του;

Αυτά και πολλά άλλα συζητούνται και σχολιάζονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη, μαζί με μια διάχυτη φημολογία για τον πιθανό ανάδοχο του έργου, τα οποία και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους οι αρμόδιοι του Δήμου και κυρίως ο κ. Γεωργάκος, πριν τις τελικές τους αποφάσεις..

Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν χρειαστεί (που σίγουρα θα  χρειαστεί), θα επανέλθουμε….

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου