Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2013

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις καταργήσεις και μετακινήσεις σχολών


Αθήνα

Αντιδράσεις στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες προκαλούν το οι καταργήσεις και μετακινήσεις σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ που προβλέπονται στο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως η διευρυμένη συντονιστική επιτροπή των πρυτάνεων για να εξετάσει τη στάση της, ενώ ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από ηγεσίες Ιδρυμάτων και σχολών.

Σε κατάληψη επ' αόριστον του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος. «Όχι» στη συγχώνευση τμημάτων λέει και η διοίκηση του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%».
Παράλληλα, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα τμήματα του οποίου απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αναστάτωση επικρατεί και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, που «χάνουν» σχολές ή τμήματα. Σε πολλές πόλεις μάλιστα, όπως στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Πάτρα, συνεδριάζουν οι τοπικοί παράγοντες για να εξετάσουν πώς θα κινηθούν.
Το βράδυ της Παρασκευής διοργανώνεται στη Φλώρινα, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης για να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη μεταφορά ενός τμήματος των ΤΕΙ Φλώρινας στην Καστοριά και ενός τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της στις αλλαγές, ζητώντας να παραμείνουν τα δύο τμήματα στην πόλη.
Αντιδράσεις και στη Νάουσα, όπου ο δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός ζήτησε να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στην πόλη, υπογραμμίζοντας ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και ότι ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο θα «δώσουν τον αγώνα» τους για να αλλάξει η απόφαση.
Έντονες αντιδράσεις και στο Λασίθι, αφού δύο σχολές του ΤΕΙ Κρήτης που λειτουργούσαν στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα απορροφώνται από τμήματα του ΤΕΙ στο Ηράκλειο. Οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, και Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεση τους στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ στο Λασίθι.
Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι με το σχέδιο δεν απογυμνώνεται η περιφέρεια. Και αυτό, συμπλήρωσε, γιατί σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει μία σχολή με τουλάχιστον δύο ή τρία τμήματα με ομοειδή αντικείμενα. Στόχος είναι, υπογράμμισε, να τονωθεί και η τοπική παραγωγή, όπως γίνεται, για παράδειγμα, στο Μεσολόγγι, όπου συγκεντρώνονται τα τμήματα ιχθυοκαλλιέργειας.
Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους ήδη φοιτούντες σε τμήματα που συγχωνεύονται και είναι αναγκασμένοι από του χρόνου να μετακινηθούν, απάντησε ότι θα δοθεί επιδότηση. Τα δε κτίρια που θα μείνουν άδεια, σημείωσε, θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία σχολείων ή για άλλους κοινωφελείς σκοπούς. 

Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος λέει ότι το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοστεί φέτος, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου. Τέλος, επιμένει ότι η μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι περί τις 12.000 υποψηφίους, όπως υπολογίζουν ορισμένοι, αλλά ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 4%-5%.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο θα είναι σε διαβούλευση για τις επόμενες 45 ημέρες.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου