Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013

Στέργιος Γιαννάκης:Όσο και να θέλει κανείς να ωραιοποιήσει την κατάσταση, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι η κατάσταση είναι τραγική.


 Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Στέργιο Γιαννάκη που είχαμε θελήσαμε να μάθουμε την γνώμη του αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό μας.Ο κ. Γιαννάκης μας δήλωσε ότι Όσο και να θέλει κανείς να ωραιοποιήσει την κατάσταση, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι η κατάσταση είναι τραγική.





"Βλέπετε τι γίνεται γύρω μας :   ανεργία, κυρίως των νέων.

Και αυτό το βάζω πρώτο στην ατζέντα της συζήτησής μας, γιατί έχει να κάνει με την επόμενη μέρα, με το αύριο του τόπου μας.
Με τι όρεξη και πως αυτά τα παιδιά που σήμερα είναι άνεργα θα μπορέσουν να προγραμματίσουν και να κυνηγήσουν το μέλλον τους;
Από την άλλη μεριά, όχι μόνο υπάρχει επενδυτική άπνοια, αλλά τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο.  Εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή μαγαζιά κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Η κατακρεούργηση των μισθών και των συντάξεων εξαφάνισε τελείως την κατανάλωση.  Δεν μπορεί να ξοδέψει κανείς, σχεδόν τίποτα.
Τα χαράτσια και η ανελέητη φορολογία,  έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία  σε απόγνωση.
Σ΄ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η γενικότερη απαξίωση που συμβαίνει στο επίπεδο της Υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης.

Βλέπετε τι γίνεται με το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.  Απειλούνται με κλείσιμο τα Κέντρα Υγείας.
Όλες οι κοινωνικές δομές  και οι δομές Πρόνοιας έχουν συρρικνωθεί  και πολλές από αυτές  σε λίγο δεν θα υπάρχουν.



Η  Παιδεία και σε επίπεδο Νομού δοκιμάζεται.

 Πάλι καλά που δεν συμπεριελήφθη με το σχέδιο ΅Αθηνά΅ και η κατάργηση του ΤΕΙ Πρέβεζας, όπως έγινε αλλού, ακόμα και στη γειτονική μας Λευκάδα.
Τα ΤΕΙ μαζί με τη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού, είναι ότι έχει απομείνει για να δώσει λίγη ζωή και μια μικρή οικονομική ανάσα σ¨ αυτήν την πόλη.
Εδώ θα ήθελα να μου επιτρέψετε να κάνω μια ειδική αναφορά στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, για τους οποίους η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή, ειδικά μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον τόπο μας.
Το κόστος παραγωγής  είναι δυσβάσταχτο, το πετρέλαιο ακριβό.
Οι αγρότες μας είναι μόνιμα χρεωμένοι, και το μόνο που τους μένει είναι να κοιτάζουν τον ουρανό για να δουν αν θα σωθεί ή θα καταστραφεί η σοδειά τους.



Ο Νομός μας πάντα ζούσε από τους αγρότες.

Εγώ πιστεύω βαθύτατα ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές.
Δεν μπορούμε να πορευόμαστε, ως χώρα, στο αύριο, με τις δομές και τις πρακτικές του χθες.

 Το θέμα είναι ότι αυτό σήμερα γίνεται βίαια.

Με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους, την Εφορία, την ΔΕΗ  και την ΕΥΔΑΠ, είναι σίγουρο ότι είναι θέμα χρόνου η κοινωνική αναταραχή. Και αυτό πρέπει να το προσέξουν πολύ, αυτοί που αποφασίζουν για την τύχη μας.
Ο κόσμος έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Δεν ξέρει που θα φτάσει και το κυριότερο, δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη μέρα.
Μαζί όμως με την οικονομική κρίση και την ανέχεια, βλέπουμε να καταρρακώνονται και οι αξίες, τα ήθη μας και οι συνειδήσεις. Και αυτό είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί."





 Για την γενικότερη πολιτική κατάσταση ο κ. Γιαννάκης δήλωσε:


"Είμαι από εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κακώς προσφύγαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ότι θα μπορούσαμε τελικά να λύσουμε το πρόβλημά μας, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Αυτό όμως έγινε, και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα,.
Είναι αλήθεια ότι οι απώλειες είναι δυσβάσταχτες.
Ακόμα και στην μικρή, επώνυμη κοινωνία του Νομού μας, τα φαινόμενα δυστυχίας καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
Η δική μου γενιά δεν είδε συσσίτια στα σχολεία, δεν έζησε με διανομή τροφίμων.
Δεν είχαμε δει ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, σπίτια χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θα μου πείτε τι πρέπει να γίνει!
Εκείνο που εγώ πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να γίνει, είναι η Πολιτεία, ακριβώς αυτές τις κατηγορίες πολιτών να δεί και να προσέξει.
Τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική θέση.
Η ανεργία, η επίσημη έφτασε στο 30%, η υψηλότερη στην Ευρώπη, περάσαμε και την Ισπανία.
Υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που δεν δουλεύει κανένας και δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στο σπίτι.Πρέπει να υπάρξουν άμεσα στοχευμένες πολιτικές, για τη δημιουργία ενός δίχτυ προστασίας, ενός κοινωνικού ιστού ασφάλειας, για τα στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

 Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα καταρρεύσει η Κυβέρνηση, η Κοινωνία και η Χώρα.

Φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα και δραματικά, τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα και η κοινωνία δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει.
 Μπορεί να αρκεί ένας κακός χειρισμός ή μια σπίθα για να γίνει το κακό, που θα ακυρώσει όλες όσες προσπάθειες κάναμε, ως Έθνος, τα τελευταία δύσκολα τρία χρόνια.

 Το στοίχημα όλων μας είναι να βγεί η χώρα από την κρίση.

Χρειάζεται από όλους μας σύνεση, υπομονή, υγιή προσπάθεια, αλληλεγγύη και να παραμείνουμε όρθιοι σαν κοινωνία.
Είναι αλήθεια ότι όπως φαίνεται και εκτός απροόπτου ξεφύγαμε από την εθνική χρεοκοπία.
Δεν μπορεί όμως να μιλάμε συνεχώς για την λογιστική ευημερία της Κεντρικής Κυβέρνησης, ενώ η κοινωνία πένεται και η λιτότητα γίνεται όλο και πιο αποκρουστική.
Καιρός είναι να δρομολογηθούν συνθήκες αναπτυξιακές που θα δώσουν τουλάχιστον προοπτική και ελπίδα για το αύριο.
Να γίνουν επενδύσεις, να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας
Αυτό μπορεί να είναι το υγιές μέλλον του τόπου μας, και όχι η σημερινή γκρίζα πραγματικότητα.
Και ευτυχώς, τόσο στο Νομό μας, όσο και Πανελλαδικά, υπάρχουν άξιοι και δημιουργικοί άνθρωποι που μπορούν να δείξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη. Αρκεί να τους αφήσουν."

prevezabest




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου