Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Μαρτίου 30, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πάρτι στους συνεταιρισμούς με την επιστροφή ΦΠΑ


Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκκαθαρίσεις που κάνουν οι εφορίες, φθάνουν οι επιστροφές ΦΠΑ που έλαβε παρανόμως, τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα. Η παράνομη είσπραξη έγινε με βάση τις πρακτικές ιδιωτών αγροτών οι οποίοι ελάμβαναν από επιτήδειους «εμπόρους» εικονικά τιμολόγια για δήθεν παραγόμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, από 244 εκατ. ευρώ φαίνεται να εισέπραξαν παράνομα, χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί στο διάστημα από το 2006 έως το 2011 Με τα τιμολόγια αυτά ανά χείρας εκπρόσωποι συνεταιρισμών φέρονται να εισπράττουν 8% επιστροφή ΦΠΑ από τις εφορίες. Ένα επιπλέον 3% ελάμβανε μετρητοίς από τους αγρότες ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων με σκοπό να το αποδώσει στην εφορία ως συνδρομή από τα μέλη τους προς τον ΕΛΓΑ, αλλά φυσικά ουδέποτε το έκανε.

 Όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι 37.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί εισέπραξαν παρανόμως από το 2006 έως το 2011 περίπου 244 εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών, τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια, η χρήση ανύπαρκτων ΑΦΜ και οι αχυράνθρωποι που είχαν αναλάβει έναντι αμοιβής να κάνουν τη βρόμικη δουλειά είχαν πολλαπλασιάσει έως και 1.000% την παραγόμενη αγροτική σοδειά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι παράγει η χώρα οπωροκηπευτικά ή καλαμπόκι σχεδόν όσο η Γαλλία!

Ανάλογο πάρτι επιστροφής ΦΠΑ φαίνεται ότι στήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, και στο Νομό Πρέβεζας.Σύμφωνα με το epiruspost Ο αγροτικός συνεταιρισμός πώλησης κηπευτικών και δενδροκομικών προϊόντων Πρέβεζας με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 447.891 ευρώ για τις οποίες δεν έγιναν ρυθμίσεις, έλαβε επιστροφή ΦΠΑ για το έτος 2011 382.040 ευρώ. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας οφείλει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,32 εκατομμύρια ευρώ και φέρεται να εισπράττει επιστροφή ΦΠΑ (για τα έτη 2005 έως 2011) συνολικά 16,3 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου