Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ο Διακεκριμένος Ποινικολόγος κ. Β. Καραβίδας αποκλειστικα στο prevezabest



Εξαιτίας της πληθώρας των δελτίων τύπου  που σε καθημερινή βάση καταφθάνουν στο prevezabest, μιλούν για συλλήψεις λαθρομεταναστών ,θελήσαμε να μας κάνει μια εμπειριστατωμένη ανάλυση αυτού του κοινωνικού φαινομένου που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ,ο έγκριτος ποινικολόγος κ. Β.Καραβίδας.Τον κύριο Καραβίδα τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του.
Η ερώτηση μας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης  και πως αντιμετωπίζει ο νόμος το θέμα της εισόδου και παραμονής στην ελληνική επικράτεια ατόμων που δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα δεν δυσκόλεψε διόλου τον έγκριτο ποινικολόγο ,μιας και ο ίδιος έχει αναλάβει ουκ ολίγες υποθέσεις για αυτό το θέμα. Ο κ. Καραβίδας  μας δήλωσε:

"Ο νόμος ο οποίος καλύπτει αυτή την κατηγορία εγκλημάτων είναι ο νόμος 33/86, ο οποίος έγινε το 2005 και εκ τοτε έχει τροποποιηθεί με άλλους νόμους.Ο νόμος αυτός είναι σχετικός με την νομιμοποίηση των ατόμων απο τρίτες χώρες εκτός ευρωπαικής ένωσης.Υπάρχει όμως ένα άρθρο το οποίο διαπραγματεύεται,την τιμωρία όσων μεταφέρουν εντός Ελλάδος ,άτομα που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων.

Όποιος μεταφέρει παράνομα μετανάστη εντός Ελλάδος,τιμωρείται με κάθηρξη 10 ετών και επιπλέον με χρηματική ποινή. Όταν όμως ο εγκληματίας κάνει την μεταφορά των λαθρομεταναστών εκ κερδοσκοπείας ,ή εξ επαγγέλαμτος ή κατά συνήθεια, ή είναι υπότροπος, τότε του επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή για κάθε ένα μεταφερόμενο. Με ισόβια κάθειρξη τιμωρείται  , στην περίπτωση που προκληθεί θάνατος ,κατά την λαθρομεταφορά  ο υπαίτιος  με ισόβια κάθειρξης.

Η έννοια λαθρομετανάστευσης είναι ένα πολύ έντονο κοινωνικό φαινόμενο. Ένα πρόβλημα στο κράτος το οποίο αν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ή και τα ενδεδιγμένα μέτρα για την αποτροπή του ή τον περιορισμό του ή για την ενσωμάτωση των λαθρομεταναστών αν το θέλει.Με την σύλληψη των λαθρομεταναστών και του δράστη ,ο μεν δράστης τιμωρείται  η δε λαθρομετανάστες απευλαύνονται και στις περισσότερς των περιπτώσεων ισόβια απέλαση.

Ένα άλλο τμήμα αυτού του νόμου ,παρατηρείται μία έξαρσης του αδικήματος  αυτού,στην δια θαλάσσης μεταφορά λαθρομεταναστών απο την ημηδαπή {Ελλάδα}στην αλλοδαπή.Στην περίπτωση που δεν προκύψει κίνδυνος ή θάνατος για την ζωή κάποιου λαθρομετανάστη η ποινή που επιβάλλεται είναι κάθειρξης.

Τελευταία εγώ ο ίδιος είχα δύο κατηγορουμένους απο τους οποίους τον ένα υπερασπίστικα ,ο οποίος  απηλλάγη,ο άλλος για τη μεταφορά 50 ατόμων του επιβλήθηκε 110 χρόνια φυλακή.Συμπερασματικά αυτός ο νόμος {33/86} τα όποια κενά εμπεριέχει και την όποια συμπλήρωση τυγχάνει απαραιτήτως θεωρώ ότι είναι αρκετά καλός.Τιμωρεί κυρίως αυτούς οι οποίοι εκ κερδοσκοπείας ή εξ επαγγέλματος καθ' υποτροπήν ασχολείται με αυτού του είδος το εμπόριο{ανθώπων}.

Στη βάση αυτή πιστεύω ο ποινικός νομοθέτης έκανε ότι μπορούσε για να καλύψει όλες τις σχετικές περιπτώσεις. Θεωρώ ότι κα΄ταφερε πολλά πράγματα ,στο μέλλον όμως μπορεί να τροποποιηθεί και πάλι και αν αποσκοπεί στην προστασία της ευνομουμένης πολιτείας."



Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Καραβίδα που μας διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο του και μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη ,από την οποία σίγουρα μάθαμε πολλά..    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου