Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Απριλίου 01, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στέλλα Βαρτελάτου "Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση Πόλη-Θάλασσα"


Το θαλάσσιο μέτωπο αποτελεί μια  αστική κατηγορία της πόλης τα στοιχεία της οποίας χαρακτηρίζουν τη δομή μιας σύγχρονης παραθαλάσσιας πόλης η οποία επαναπροσδιορίζει τη σχέση μεταξύ αυτής και της θάλασσας.


Τα θαλάσσια μέτωπα χαρακτηρίζονται  ως ανεκτίμητα, όσον αφορά την αισθητική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να επιφέρουν. Λειτουργούν ως δυνατός μαγνήτης ο οποίος προσελκύει επιχειρήσεις και κεφάλαιο, τουρίστες, επισκέπτες αλλά κυρίως απλούς πολίτες.

Τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει μόνο τοπική σημασία: αποτελεί επιπλέον όχημα για στρατηγική, χωρική και βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης.

Η διαμόρφωση του μετώπου λειτουργεί ως καταλύτης που δύναται να αλλάξει ολοκληρωτικά την εικόνα μιας πόλης και που μπορεί να της προσφέρει μια νέα ταυτότητα, μια νέα έκφραση του τι είναι πόλη και τι επιθυμεί να γίνει στο μέλλον.

Η πόλη της Πρέβεζας συνδυάζει στοιχεία τα οποία μπορούν να την κάνουν να ξεχωρίζει και την καθιστούν  πιθανή υποψήφια για ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ  ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΩΠΟΥ.



Στέλλα  Βαρτελάτου

Δημοτικός Σύμβουλος Πρέβεζας

Μέλος ΚΕΔΕ

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/4/13 22:16

    . Μελέτη δυνητικών χρήσεων γης και αξιοποίησης της περιοχής του οδικού άξονα γύρω από το Λιμένα Πατρών για την καταγραφή λύσεων και την συμβολή στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    Το θαλάσσιο μέτωπο αποτελεί πλέον, μία νέα αστική κατηγορία και το φαινόμενο της αναγέννησής (regeneration) του, είναι παγκόσμιο. Αυτή η νέα κατηγορία αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δομή μιας σύγχρονης παραθαλάσσιας πόλης, η οποία επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τη θάλασσα. Τα θαλάσσια μέτωπα χαρακτηρίζονται ως ανεκτίμητα, όσον αφορά την αισθητική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να επιφέρουν. Λειτουργούν ως δυνατός μαγνήτης ο οποίος προσελκύει επιχειρήσεις και κεφάλαιο, τουρίστες, επισκέπτες, αλλά κυρίως, απλούς πολίτες. Στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, τα θαλάσσια μέτωπα αποτελούν σημείο εστίασης το οποίο συντείνει στην ανάπτυξη των πόλεων.
    http://www.nea.gr/itport/GR/documents.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στελλα Βαρτελάτου1/4/13 23:03

      Πρακτικά συνεδριου 2010 στο συνεδριο λιμενικών έργων στο οποιο παρουσίασα την εξής εργασία: Aνανεωση υδάτων σε λιμενολεκάνες και όχι ΝΕΑ

      Διαγραφή
  2. Στελλα Βαρτελάτου1/4/13 23:51

    Επαναπροσδιορισμος Πόλης- Θάλασσας Πρέβεζας.

    Τι θα μπορούσε να σημαίνει; Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήθηκε εκτενώς η δυνατότητα ή όχι γειτνίασης δύο αντικρουόμενων δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας. Εμπορική και τουριστική χρήση. Οχλούσα και αναπτυξιακή ; Aσφαλής και βιώσιμη; Η χωροθέτηση των δράσεων στο θαλάσσιο μέτωπο αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για να δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού εργαλειου για το μέλλον της πόλης, το μέλλον της Πρέβεζας. Απαιτείται όμως προηγούμενως ενας σαφής προσανατολισμός για την ταυτότητα και το προφίλ που θέλουμε , πολίτες και φορείς, να έχει η πόλη μας σε σχεση με τη θάλασσα. Και τότε θα μπορούσε μέσα από κανόνες τεχνικούς, χωροταξικούς, πολεοδομικούς, αλλά κυριώς πολιτικούς να συγκεράσουμε όλες τις φαινομενικά αντικρουόμενες δράσεις του θαλάσσιου μετώπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή