Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κλάματα κατόπιν εορτής ..

Είναι φανερό ότι οι πολιτικοί που διοικούν την Πρέβεζα ,σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν τις εξελίξεις ,αντίθετα τις ακολουθούν...Και για του λόγου το αληθές ,μία αδιάψευστη περίπτωση είναι το θέμα του ΤΕΙ που την έδρα πήρε η Ηγουμενίτσα όπως είχαμε πληροφορήσει τους αναγνώστες μας Από την Πρέβεζα στην Ηγουμενίτσα η έδρα της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Προσωπική μας άποψη είναι ,ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν πήραν χαμπάρι καθόλου το τι συνέβη. Απλά οι Τοπικοί μας πολιτικοί άρχοντες το μόνο που έκαναν ,κατόπιν εορτής βέβαια, ήταν να βγάλουν δελτίο τύπου ,το οποίο να αναφέρει την δυσαρέσκεια αυτών. Ο μοναδικός ο οποίος 2 χρόνια πριν είχε εστιάσει την προσοχή του σε αυτό το θέμα ήταν ο κ. Νίτσας επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη τώρα”

Οι εισηγήσεις του κ. Νίτσα...

Γ. Νίτσας “Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στη Πρέβεζα, δικαιωματικά και επάξια”
Δύο μήνες μετά τη σύνταξη ψηφίσματος με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφραζε την αμέριστη συμπαράστασή του για τη διατήρηση και ενίσχυση των τμημάτων του ΤΕΙ στην Πρέβεζα, τίποτα δεν έχει ακολουθήσει που να δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή πίστευε αυτά που αποτύπωνε στο ψήφισμα.
Και αυτό το θέμα αφέθηκε στην τύχη του, κατά την μοιρολατρική τακτική του “αυτόματου πιλότου¨ που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή για τα περισσότερα από τα σημαντικά θέματα του  Δήμου...
 Ιστορικό:

Στις 8 Ιουλίου 2011 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε μια απόφαση σχετικά με τη διακράτηση ενιαίας στάσης στο θέμα του ΤΕΙ στην Πρέβεζα από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις. Μια στάση η οποία διατυπώθηκε σε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονταν χαρακτηριστικά ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια και ενέργεια υποβάθμισης ή κατάργησης του ΤΕΙ της Πρέβεζας, (…)θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την διατήρηση αλλά και την διεύρυνση των υπαρχόντων τμημάτων, θα σταθεί στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας στις όποιες διεκδικήσεις της για την αναβάθμιση του ΤΕΙ και θα ενισχύσει το αίτημα των φοιτητών για την δημιουργία έδρας Σχολής Οικονομίας- Διοίκησης στην Πρέβεζα.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της παράταξης Ανάπτυξη Τώρα, Γιώργος Νίτσας, έκανε και μια δεύτερη πρόταση. Πρότεινε τη συγκρότηση μιας επιτροπής παρακολούθησης του θέματος, στην οποία θα μετείχαν ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και οι επικεφαλής των συνδυασμών. Σκοπός αυτής της επιτροπής παρακολούθησης ήταν ακριβώς να μην παραμείνει το θέμα στο επίπεδο της σύνταξης ενός ψηφίσματος, αλλά να προωθηθεί έμπρακτα, από κοινού, με ευθύνη του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων. Η πρόταση αυτή έγινε απευθείας δεκτή από το Δήμαρχο ο οποίος μάλιστα πρότεινε να γίνει άμεσα μια πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα……  Αλήθεια  ποια Δευτέρα την καθαρή  ή την Μεγάλη Δευτέρα!!!!!!

Ξεχάστηκε
Έκτοτε έχουν περάσει 2 μήνες. Ο Δήμαρχος δεν συγκάλεσε κανέναν σε   συνάντηση, και έτσι καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Αφημένο λοιπόν και το θέμα του ΤΕΙ στην τύχη του. Όμως τα προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους...

Ο κος Γ. Νίτσας δήλωσε σχετικά: «Η σύνταξη ενός ψηφίσματος είναι το πιο εύκολο μέρος μιας διαδικασίας. Ένα ψήφισμα, όσο και σημαντικές θέσεις και αν περιλαμβάνει, παραμένει ένα ευχολόγιο, εφόσον δεν ακολουθηθεί από ένα σχέδιο από συντονισμένες δράσεις και παρεμβάσεις. Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, το να αρκεστούμε δηλαδή στην σύνταξη ενός εθιμοτυπικού ψηφίσματος, ήθελα να προλάβω. Η πρότασή μου για τη συγκρότηση μιας επιτροπής παρακολούθησης σκόπευε στο να αναλάβουμε όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών δράση για την προώθηση του ζητήματος του ΤΕΙ, ενός θέματος που κατά κοινή ομολογία καίει την Πρέβεζα. Ιδιαιτέρως μετά τις δηλώσεις του κ. Γ. Γκίκα, ο οποίος από τη θέση του προέδρου του ΤΕΙ, δυναμίτισε αδικαιολόγητα και απρόκλητα την προσπάθεια, την επένδυση και την προσδοκία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Η Δημοτική Αρχή, η οποία έχει βάλει στον αυτόματο πιλότο, θέματα όπως ο τουρισμός, την καθαριότητα της πόλης, και άλλα, στερώντας κεκτημένα και υπονομεύοντας στην πράξη κάθε αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, άφησε και το θέμα του ΤΕΙ στην τύχη του. Ίσως ο Δήμαρχος να θεωρεί ότι με τη σύνταξη ενός ψηφίσματος ο ρόλος του έχει περατωθεί… Δεν είναι όμως έτσι. Σε ένα ζήτημα όπως αυτό του ΤΕΙ, που αντί σήμερα να μιλάμε για οριστική εγκαθίδρυση της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στη Πρέβεζα, - θέση που ο Συνδυασμός Ανάπτυξη Τώρα είχε θέσει ως βασική προτεραιότητά του στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, και που δικαιωματικά και επάξια μπορεί να υποστηριχθεί με βάση τις επιδόσεις των τμημάτων που λειτουργούν στην Πρέβεζα, και αν αξιοποιούνταν η συγκυρία των συγχωνεύσεων και δεν δυναμιτίζονταν από τον πρόεδρο κ. Γ. Γκίκα, αντ’ αυτού αναπτύσσονται σενάρια δυσοίωνα για την περιοχή. Και αντί να αναλάβουμε δράση, όλοι μαζί, με ηχηρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις και με ομοθυμία, αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να θέσει το θέμα στο αρχείο, μην κάνοντας τίποτε στην πράξη και αφήνοντας άλλους δύο μήνες απραγίας να παρέλθουν. Γιατί κε Δήμαρχε; Μήπως είναι μόνο θεωρητικός ο συμμερισμός της σημαντικότητας, της κρισιμότητας του θέματος; Μήπως πρόκειται για μια ακόμα εθιμοτυπική και ανέξοδη δήλωση συμπαράστασης;

Ή μήπως πιστεύετε ότι τα προβλήματα λύνονται από μόνα τους. Ό,τι και να είναι, οι ευθύνες απέναντι στην πόλη θα είναι τεράστιες αν αφήσετε να φύγει, με την επικίνδυνη αδράνειά σας, το ΤΕΙ από την Πρέβεζα”.

 Το Δελτίο τύπου της Π.Ε. Πρέβεζας


Σύσκεψη για  τις εξελίξεις στο Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας την Παρασκευή 7 Ιουνίου το πρωί στο γραφείο του, για το ΤΕΙ με αφορμή τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Ηγουμενίτσα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χ. Μπαίλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γλαβάς και ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Γκανάς. 
Συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα, καθώς και τις ενέργειες και τα περιθώρια αντίδρασης στα νέα δεδομένα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Γλαβάς τόνισε ότι πρώτο ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση του ΤΕΙ και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και για την Πρέβεζα η δημιουργία ενός μεταπτυχιακού Τμήματος. Το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών γι’ αυτό και θα γίνει προσπάθεια για την επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης. Απαιτείται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και  η ανάπτυξη συνεργειών για αμοιβαίο όφελος. Αναφορικά με τη μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας δήλωσε ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την απόφαση για μεταφορά της έδρας, είπε ότι δεν πρέπει να μπουν τοπικιστικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε αντιπαλότητα οι τοπικές κοινωνίες. Είναι, όμως, γεγονός ότι δεν ευσταθεί η μεταφορά της έδρας στην Ηγουμενίτσα, όπου υπάρχουν μόνο δύο καθηγητές. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται με αυστηρά και μόνο εκπαιδευτικά κριτήρια και δήλωσε ότι θα συμβάλλει ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτήν την απόφαση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του γι’ αυτήν την εξέλιξη. Τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα προτάξουμε τοπικιστικά κριτήρια αναμένουμε όμως να εφαρμοσθούν εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Διότι η απόφαση για συγχώνευση-συρρίκνωση του Παραρτήματος του ΤΕΙ στην Πρέβεζα και για τη μεταφορά της έδρας έχει ληφθεί με ανορθολογικά κριτήρια που δεν ανταποκρίνοται στις ανάγκες και τα δεδομένα της πραγματικότητας. Στην Πρέβεζα υπάρχουν 17 μέλη ΔΕΠ, δηλαδή μόνιμοι καθηγητές, ενώ στην Ηγουμενίτσα τα μέλη ΔΕΠ είναι μόλις 2.  Υπάρχουν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, για τη μεταφορά και μόνιμη εγκατάσταση της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην Πρέβεζα, όπου λειτουργούν και τα αντίστοιχα τμήματα. Είναι πραγματικά ακατανόητη η απόφαση αυτή και αναντίστοιχη με τα πραγματικά δεδομένα της επιτυχούς λειτουργίας των τμημάτων, της λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Πρέβεζα, που θα ενδυναμώσει και θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ να θέσει το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στην  Πρέβεζα στη Συνέλευση και στο Συμβούλιο του ΤΕΙ ώστε να παρθεί απόφαση και να υιοθετηθεί η θέση για οριστική εγκατάσταση της έδρας στην Πρέβεζα, με βάση εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Ακολούθως, σε συνεργασία με τους βουλευτές του νομού και τους Δημάρχους, αλλά και τη στήριξη όλων των φορέων, θα ζητήσει από το Υπουργείο την αλλαγή της απόφασης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου