Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Αυγούστου 13, 2013

Αφανίστηκε στην Ήπειρο ο κλάδος της οικοδομής - 150 επαγγέλματα σε μόνιμη «χειμερία νάρκη»!..

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Δεν αποτελούν πλέον καμία έκπληξη τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την ανεργία ή την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. 

Στην Ήπειρο μάλιστα κάθε φορά τα δεδομένα είναι τόσο απογοητευτικά, που στην περίπτωση της οικοδομής απλώς επιβεβαιώνουν την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί επαγγελματίες του κλάδου (τεχνίτες, χτίστες, μπογιατζήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, πλακάδες κ.α.).

Αποτέλεσμα της εξαετούς ύφεσης είναι ο κλάδος των κατασκευών – με τον οποίο άμεσα σχετίζονται πάνω από 150 επαγγέλματα - να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, αφού ας σημειωθεί ότι από το 2008, όταν η οικοδομική δραστηριότητα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, έχει χαθεί πλέον του 90% των θέσεων εργασίας του κλάδου.

Τα στοιχεία 
Τα χθεσινά στοιχεία λοιπόν που αφορούσαν το Μάιο, έδειξαν μεγάλη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αφού η πτώση (βάσει του όγκου) έφτασε στο 70%, κατατάσσοντας την περιοχή μας στην τρίτη χειρότερη θέση πίσω από το Νότιο Αιγαίο (81,5%) και το Βόρειο Αιγαίο (74,1%).

Συγκεκριμένα το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) στην Ήπειρο, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 40 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 4,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 17,5 χιλιάδες m3 όγκου.

Παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 60% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 75,6% στην επιφάνεια και κατά 70% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Στο πεντάμηνο
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 55% (βάσει του όγκου). Συγκεκριμένα εκδόθηκαν 195 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 31,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 108 χιλιάδες m3 όγκου.

Παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 55% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 57,8% στην επιφάνεια και κατά 55% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.


proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου