Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πλούσια η συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Ναυμαχίας του Ακτίου


Συνέντευξη τύπου δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων από την προισταμένη της ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μερκούρη και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Ανθρώπολις» κ.Τσιλιγκίρη στα πλαίσια της διοργάνωσης εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ναυμαχίας του Ακτίου και τα εν Νικοπόλει Άκτια στην πόλη της Πρέβεζας από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Στην αρχή της συνέντευξης τον λόγο πήρε ο κ. Τσιλιγκίρης ,ο οποίος  μεταξύ άλλων δήλωσε "Μέσα από τον σύλλογο Ανθρώπολις ,είχαμε την έμπνευση, την ιδέα, να προτείνουμε να κάνουμε μια εκδήλωση για την ναυμαχία του Ακτίου. 


Εμείς κάνουμε απλώς το πρώτο βήμα , αυτή εκδήλωση θα μπορούσε να γίνει θεσμός και από κει και πέρα, οποιοσδήποτε άλλος ήθελε να βοηθάει ,να το προχωρήσει ,να το βελτιώσει  κ.τ.λ. .

Κάνοντας την πρόταση στο σύλλογο του Ανθρώπολις γίνεται αποδεκτή και επειδή αυτό το γεγονός έχει πολλά ιστορικά στοιχεία θέλαμε να είναι εμπεριστατωμένη ,κάναμε πρόταση στη ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων που σαν επιστημονικός φορέας είχε τα εχέγγυα αλλά και επειδή προίστατο η κ. Μερκούρη ,η οποία από την ημέρα που ανέλαβε την υπηρεσία ,μας έχει δείξει με διάφορες πολιτιστικές δράσεις ,δεν στεκόταν μονάχα στο καθαρό Αρχαιολογικό κομμάτι αλλά προσπαθούσε να φέρει το κοινό της Πρέβεζας ,μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και για αυτό εμάς ήταν εγγύηση ,ότι θα είχαμε μια καλή διοργάνωση για αυτό το γεγονός.

Στην πορεία μέσα από διάφορα δελτία τύπου και προσωπικές επαφές ,το μάθανε και άλλοι διάφοροι σύλλογοι και ήμασταν ανοιχτοί στο να προτείνουν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. 

Μία από αυτές ,ήταν η πρόταση του συλλόγου γυναικών του Αγίου Θωμά που πρότεινε να γίνει και Βαρκαρόλα ,η οποία και έγινε αποδεκτή. 

Από τον σύλλογο δρομέων μια συνάντηση που είχαμε ,ήρθε η εκπρόσωπος τους και έκανε μια πρόταση να γίνει και ένας αγώνας δρόμου ,το θεωρήσαμε πολύ σωστό ,στην πορεία υπήρξε κάποια εμπλοκή στο πως  θα έπρεπε να γίνει ο αγώνας δρόμου ,αυτοί έχοντας την εμπειρία από διάφορους αγώνες ,ήθελαν να είναι πιστοποιημένοι από τον ΣΕΓΑΣ ,να υπάρχει και ηλεκτρονική χρονομέτρηση ,το οποίο όμως πέρνα από το οργανωτικό κομμάτι ,είχε και πρόβλημα χρηματοδότησης.

Στην συνάντηση που είχαμε με την Περιφέρεια ,προτείναμε ένα συνολικό πακέτο πέρα από τον προυπολογισμό να καλυφθούν όλες οι εκδηλώσεις ,η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν ένα μικρό ποσό ,το οποίο δεν κάλυπτε όλα τα έξοδα και στη πορεία φάνηκε ότι σύλλογος δρομέων μην έχοντας εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του αγώνα.. αποχώρησε… Εμείς σαν διοργανωτές θεωρήσαμε ότι ο αγώνας δρόμου θα έπρεπε να γίνει και προχωρήσαμε σε συνεννόηση και με μεμονωμένους αθλητές αλλά και με αθλητικούς συλλόγους των γύρω περιοχών όπως της Βόνιτσας ,Άρτας ,Λευκάδας κ.τ.λ.

Μια άλλη πρόταση που υπήρξε ήταν από τους κολυμβητικούς συλλόγους, Ποσειδώνα  και τον Ναυτικό όμιλο Πρέβεζας ,να διοργανωθεί κολυμβητικός διάπλους από το Άκτιο μέχρι την Πρέβεζα. Έγινε δεκτή και αυτή η εκδήλωση ,η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί.

Αυτό εν ολίγοις ήταν το ιστορικό της διαδικασίας του προγραμματισμού των εκδηλώσεων της ναυμαχίας του Ακτίου.

Κάποιο άλλοι φορείς που μπήκαν στη πορεία ,όπως ο δήμος Πρέβεζας, θεωρούμε ότι και σαν θεσμός ο δήμος θα έπρεπε να συμμετάσχει και συμμετέχει με υλικά μέσα και η Περιφέρεια ,παρότι η οποία δεν είχε άμεση συμμετοχή {χρηματική } σαν θεσμός ,θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να φαίνεται σαν συνδιοργανωτής."


Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η κ. Μερκούρη ,η οποία συμπλήρωσε για την Περιφέρεια «όπως είπε ο κ. Τσιλιγκίρης .ενώ στην αρχή μας είχε υποσχεθεί κάποιο ποσό, τελικά για κάποια διαχειριστικά προβλήματα της ίδιας της Περιφέρειας  δεν μπόρεσε να γίνει αυτό αλλά έχουμε την βοήθεια της στον καθαρισμό στον αρχαιολογικών χώρων ,στην Αρχαία Νικόπολη στο στάδιο και όπου αλλού θα γίνουν οι εκδηλώσεις ,οπότε έχουμε την συμβολή της Περιφέρειας. 

"Επίσης εκτός από τους συνδιοργανωτές ,τους οποίους ευχαριστούμε για την βοήθεια τους ,θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους χορηγούς  αλλά και ιδιαιτέρως τον δήμαρχο της Βόνιτσας  για την συναίνεση του να ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου από την περιοχή του Ακτίου". 

Η κ.Μερκούρη στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πολιτιστικό κομμάτι των εκδηλώσεων ,που σαν υπηρεσία έχουν περισσότερη εμπλοκή. Ενώ αναφέρθηκε και στο διαδικαστικό κομμάτι οργάνωσης του αγώνα δρόμου. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόταση του συλλόγου γυναικών του Αγίου Θωμά για την Βαρκαρόλα και ευχαρίστησε όλους τους επαγγελματίες αλιείς αλλά κατά κύριο λόγο την κ. Σουρτσή και τον κ. Μπομποτσάρη για συμβολή τους για την Βαρκαρόλα ,η οποία όπως ανέφερε η κ .Μερκούρη η όλη αυτή προσπάθεια γίνεται αφιλοκερδώς και αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια με  μεγάλη αγάπη από την αρχή.

Η κ. Μερκούρη αναφέρθηκε στη συλλογικότητα των φορέων που απαιτείται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διοργάνωσης και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε " Χρειάζεται συνεργασία των φορέων ,ούτως ώστε να εφαρμόσουν ,τις ιδέες και τις προτάσεις και να μην απλώς τις παραθέτουν και τις καταθέτουν… Εμείς κάναμε αυτή τη προσπάθεια, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα χρειάζονται βελτίωση ,διόρθωση, κάποιο περαιτέρω εμπλουτισμό αυτών των στοιχείων. 

Μπορούν και άλλο φορείς να συνεχίσουν ,να αναλάβουν και αυτοί τα ηνία για να γίνει κάτι καλό για την πόλη της Πρέβεζας. Αφού έχουμε την ευτυχή συγκυρία  η επέτειο της ναυμαχίας του Ακτίου να είναι στις 2 Σεπτεμβρίου ,που συμπίπτει με το τέλος της τουριστικής περιόδου ,θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να γίνει μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με πολιτιστικές αλά κυρίως αθλητικές εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν πέρα από μια τοπική Πανηπειρωτική εμβέλεια θα μπορούσαν να αποκτήσουν και Πανελλήνια εμβέλεια και να συρρέουν  αθλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας ,για κάποιους αγώνες που θα διεξάγονται στη περιοχή της Πρέβεζας."

Ενώ ξεκαθαρίστηκε έπειτα από ερώτηση ότι όλα τα χρήματα που απαιτείται για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης , είναι από τους ιδιώτες χορηγούς …    

Από την άλλη ο κ. Τσιλιγκίρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και τα χρήματα για να γίνει μια αναβίωση των Ακτίων .Για αυτό κάνουμε την αρχή εκδηλώσεις ,επί της επετείου της ναυμαχίας του Ακτίου ,είναι ένα έναυσμα και όποιος φορέας θέλει από του χρόνου να ξεκινήσει από φέτος για να κάνει όποια εκδήλωση σχετική με Άκτια σε σωστή βάση.

Η κ. Μερκούρη αναφέρθηκε σε κάποια δημοσιεύματα ,τα οποία όπως ανέφερε ήταν συκοφαντικά προς το πρόσωπο της ,τα οποία αφορούσαν τους  αρχαιολογικούς χώρους ότι ήταν κλειστοί..και ότι επιπλέον όπως ανέφερε η κ. Μερκούρη σύμφωνα με το δημοσίευμα δόθηκαν χρήματα στη ΛΓ’ για τον ευπρεπισμό ,καθαριότητα του χώρου και από ότι υπονοείται στο δημοσίευμα είτε τα χρησιμοποίησε για άλλους λόγους είτε δεν ξέρω τι τα έκανε…Αυτό θίγει προσωπικά εμένα αλλά και την υπηρεσία. Τα όσα ειπώθηκαν ήταν απολύτως αναληθή και ανακριβή ,θεωρώ ότι είναι συκοφάντηση της υπηρεσίας διότι η υπηρεσία ουδέποτε έλαβε χρήματα από την περιφέρεια για να κάνει το οποιοδήποτε έργο..

Ενώ σε ερώτηση αν στα δημοσιεύματα τα οποία συκοφαντούν τόσο την ίδια  όσο και την υπηρεσία όπως ανέφερε η κ.Μερκούρη αν προτίθενται να κινηθούν νομικά η απάντηση ήταν « Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η καλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων..» Μην αποκλείοντας έτσι το οποιοδήποτε ενδεχόμενο… νομικής διάστασης  του θέματος.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου