Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συγχωροχάρτι Γιαννάκη προς την Δημοτική Αρχή


Στο πνεύμα της Συγκυβέρνησης και του Μνημονίου

Όπως σας ενημερώσαμε για την χτεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την  "Έγκριση Προϋπολογισμού Εσόδων- Εξόδων Δήμου Πρέβεζας, οικ. Έτους 2014" δείτε εδώ, όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προυπολογισμό πλην όμως της Μείζονος Αντιπολίτευσης, η οποία μέσω του αρχηγού της κ. Γιαννάκη δήλωσε παρών. 

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Γιαννάκης ανέφερε τα εξής "Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε έναν ακόμα προυπολογισμό του δήμου μας σε πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία από την οποία απορρέουν πρόσθετες απαιτήσεις και ενέργειες για τον δήμο και τους δημότες μας. 

Γιατί, Μολονότι οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες προκειμένου ο δήμος να αναλάβει νέες πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες για την κάλυψη των πρόσφατων αναγκών που ανακύπτουν τα κονδύλια συνεχώς μειώνονται . 

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε μέσω του προσχεδίου για τον προυπολογισμό η μείωση κατά 308 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 σε σχέση με το 2013 σε ότι αφορά τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ακόμα περισσότερο η θηλιά στην ήδη βεβαρημένη οικονομική πραγματικότητα που βιώνει και ο δήμος μας. Η λογική του κουρέματος των πόρων αποκαλύπτει την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. 

Οι οδηγίες που υπάρχουν είναι να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη αφού δεν μπορούμε με τους πόρους που έχουμε σήμερα να καλύψουμε βασικές ανάγκες. Είναι όμως δυνατόν να επικρατεί κάτι τέτοιο  ;

Είναι δυνατόν να ζητήσεις παραπάνω χρήματα από δημότες που βρίσκονται ή και έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης …

Η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει το μάρμαρο της δημοσιονομικής προσαρμογής τη στιγμή που έχει επιβαρυνθεί με όλες τις αρμοδιότητες του Κοινωνικού Κράτους [Πρόνοια,Αθλητισμός, Σχολεία , Πρόληψη Υγείας , Φύλαξη παιδιών Φροντίδα ηλικιωμένων] Ο μόνος τρόπος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή..Να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. 

Είναι σαφές ότι οι τελευταίοι μας προυπολογισμοί είναι απολύτως διαχειριστικού χαρακτήρα και δεν έχουν ή δεν μπορούν να έχουν καμία οραματική προοπτική όπως θα θέλαμε όλοι μας να έχουν. 

Συνεπακόλουθα αν θα ήθελα να χαρακτηρίσω σήμερα τον προυπολογισμό που συζητάμε, θα έλεγα ότι είναι ο πλέον αντιαναπτυξιακός και μίζερος προυπολογισμος που έχουμε ποτέ συντάξει. 

Κανονικά ο προυπολογισμός του δήμου θα έπρεπε να αντανακλά την πολιτική βούληση της διοίκησης του δήμου για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του επόμενου έτους . 

Γίνεται όμως σήμερα αυτό  ; Ασφαλώς και δεν γίνεται ..Και αυτό συμβαίνει γιατί συντάσσεται κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς που προκύπτουν από την ακραία δυσμενή οικονομική συγκυρία. 

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να υπηρετήσει την επεξεργασία και υλοποίηση ενός προυπολογισμού που να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες τις συγκυρίες και τα οικονομικά δεδομένα. 

Για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής : Οι προυπολογισμοί ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μια συνεχώς φθίνουσα πορεία. Ακούσαμε προηγουμένως τον κ. Δήμαρχο που για την ΣΑΤΑ θα πάρουμε 392.000 ευρώ. 

Να μην ξεχάσουμε όμως ότι ο Λούρος μόνο σαν Λούρος είχε πάρει τις προηγούμενες χρονιές  700.000 ευρώ. Δηλαδή βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι για έναν ολόκληρο καλλικρατικό δήμο που αποτελείται από τρεις δήμους , δεν παίρνουν πολύ λιγότερο από ότι  έπαιρνε  ένας δήμος.. Με αυτές τις συνθήκες αναρωτιέμαι ειλικρινά ποιος θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης τα επόμενα χρόνια… 

Και αυτά που λέω δεν αφορούν μόνο την παρούσα δημοτική αρχή  αλλά θα αφορούν και αυτή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές τις 25ης Μαίου όποια και αν είναι αυτή. 

Εμείς θα εξακολουθούμε να θέλουμε ένα δήμο με στρατηγική κοινωνικής αλληλεγγύης κοινωνικά συνεκτικό με συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων του, περιβαλλοντικά ευαίσθητο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα αποδοτικό στους κρίσιμους τομείς που αφορούν τους δημότες.

Στην Καθαριότητα στην Παιδεία και στις κοινωνικές δραστηριότητες στην ασφάλεια στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Είναι αλήθεια ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες του δήμου να αρθρώσει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα συλλογικής παρέμβασης ,υλοποιήσιμο και βιώσιμο μολονότι πέρασαν δύο ή τρία χρόνια δεν κατέληξε με σαφείς και τεκμηριωμένες κατευθύνσεις. 

Ως δημοτική παράταξη θα θέλαμε να καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προυπολογισμό.Γιατί; Είναι ένας διαχειριστικός προυπολογισμός χωρίς διεκδίκηση και ελπίδα. 

Είναι υποχρηματοδοτούμενος σε τέτοιο βαθμό ώστε να μειώνονται ή και να ακυρώνονται οι δυνατότητες παρέμβασης για άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την παιδεία ,αθλητισμό και πολιτισμό.

Οδηγεί σε μείωση τεχνικών έργων με αποτέλεσμα την συνέχιση της ανεπάρκειας βασικών υποδομών στο δήμο μας. Αξιολογώντας όμως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάσσεται δηλώνουμε παρών…"

    

9 σχόλια:

  1. Μην είστε μικρόψυχοι! Δεν γνωρίζω τον κ. Γιαννάκη, αλλά διαβάζοντας αυτή σας την ανάρτηση, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά υπεύθυνη η τοποθέτησή του, ρεαλιστική και χωρίς λαικισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στελλα Βαρτελάτου6/11/13 13:03

    Aρθρο 96, παραγραφος 5 Ν. 3463/2006
    Αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σημαίνει - αν καταλαβαίνω καλά - ότι σας μαύρισε και ο συνδυασμός του κ. Γιαννάκη! 'Αρα δεν ισχύει ο τίτλος της καταχώρησης!!!

      Διαγραφή
  3. Όχι ο κ.Γιαννάκης δεν "μαύρισε " την δημοτική αρχή,αφού δήλωσε παρών εκ μέρους της παράταξής του.Εκ των συντακτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τι τότε η παρέμβαση της κυρίας Βαρτελάτου? Τι εννοεί η ποιήτρια? Εγώ που δεν ξέρω τους Νόμους και τα σχετικά 'Αρθρα δεν καταλαβαίνω ειλικρινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/11/13 09:10

    βαρτελατου για ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε η κυρία Prevezabest εκ των συντακτών βεβαίως βεβαίως, για πληροφόρισέ μας στενοχωρήθηκες η χάρηκες για το γεγονός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κύριε Σολδάτο δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγω σας ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα συναισθήματα των συντακτών του blog μας...Εμείς απλά αποτυπώσαμε και καταγράψαμε την αλήθεια και τα γεγονότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Σολδάτο,επιπλέον μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας του blog μας και με μεγάλη μας χαρά να σας λύσουμε την οποιαδήποτε απορία σας. Εκ των συντακτών.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή