Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013

ΗΠΕΙΡΟΣ: «Επίσημη πρώτη» σήμερα για τις εκπτώσεις και μεθαύριο για τις Κυριακές

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ…ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

ΕΣΕΕ: Τα τελικά στοιχεία θα δείξουν εάν και κατά πόσο το πείραμα θα πετύχει…

Σε 24ωρη απεργία οι εμποροϋπάλληλοι Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

«Κυριακή κοντή γιορτή» λέει η παροιμία, που ταιριάζει απόλυτα στα νέα δεδομένα που τείνουν να ισχύσουν στην αγορά και ειδικότερα στο λιανεμπόριο. 

Ο λόγος κυρίως για το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, με την πρώτη να έχει προσδιοριστεί για μεθαύριο, 3 Νοεμβρίου. Ο κόσμος της αγοράς στην Ήπειρο μάλλον βλέπει αρνητικά την εξέλιξη, αφού οι Εμπορικοί Σύλλογοι και των τεσσάρων Νομών έχουν ταχθεί καθαρά κατά του «ανοίγματος». Ωστόσο, στην πράξη θα φανεί, εάν τελικά οι καταστηματάρχες ευθυγραμμιστούν με την απόφαση των Συλλόγων τους ή θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι τα πολυκαταστήματα αναμένεται ν’ ανοίξουν. Σ’ αυτό το κλίμα κινείται και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τονίζοντας «ότι μόνο τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας δείξουν κατά πόσο το πείραμα θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα».

Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχει στην διάθεση της η Συνομοσπονδία και συγκεκριμένα από 177 τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις 
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά, βρίσκει αντίθετους τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, με την Ομοσπονδία τους να προκηρύσσει 24ωρη απεργία μεθαύριο Κυριακή στον κλάδο του εμπορίου.  

Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με χθεσινή ανακοίνωσή  τους καταγγέλλουν την στάση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του που στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου αρνήθηκαν να συζητήσουν, προ ημερησίας διατάξεως, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 

Υπενθυμίζεται ότι γι’ αυτό το λόγο αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Εκπτώσεις από σήμερα 
Με επιφύλαξη και μεγάλη αγωνία από τους εμπόρους ξεκινά σήμερα – και θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου - η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή. Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ ζήτησε από όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους, είτε αποφασίσουν να συστήσουν στα μέλη τους να ανοίξουν την Κυριακή είτε όχι, να ενημερώσουν για την ανταπόκριση που θα έχει σε επισκεψιμότητα, τζίρο, έσοδα και έξοδα στην κάθε τοπική αγορά της χώρας η ενδιάμεση περίοδος των εκπτώσεων και η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την πρώτη από τις επτά νομοθετημένες Κυριακές.

«Αυτό που μένει να δούμε είναι τόσο εάν κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας η εμπορική κίνηση των καταστημάτων θα ανταποκριθεί στις αναμενόμενες προσδοκίες, όσο και εάν τελικά στις 9 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα από το πρώτο ημερολογιακό 10ήμερο των μίνι εκπτώσεων θα είναι ικανοποιητικά για τους συναδέλφους επιχειρηματίες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μπέρδεμα με τις τιμές 
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι σ’ αυτό το πρώτο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η αγορά καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο βέβαια θα δημιουργήσει σύγχυση στον καταναλωτή. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων», με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.

Στον «αέρα» οι μισθοί!
Στο μεταξύ έληξε χθες η μετενέργεια που προβλέπεται από το νόμο για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι μισθοί των περίπου 500.000 εργαζομένων να είναι στον «αέρα»! 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, καλεί άμεσα τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε υπογραφή νέας σύμβασης με μείωση 13%, ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι αρνητικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας είχε διατυπώσει την πρότασή του από το καλοκαίρι, προτείνοντας νέο βασικό μισθό τα 751 ευρώ (από 860 ευρώ, δηλαδή μείωση 13%). Τα 751 ευρώ ήταν ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Υπεγράφη η απόφαση για τις Κυριακές στην Π.Ε. Άρτας

Την απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην Π.Ε. Άρτας, υπέγραψε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς. Με την απόφαση δεν προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, πέραν αυτών που έχουν οριστεί με τον ισχύοντα Νόμο 4177/2013. 

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα, εντός του πλαισίου ωραρίου, από τις 11:00 έως τις 20:00. 

Στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η έκδοση των αποφάσεων αναμένεται εντός της  προβλεπόμενης ημερομηνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου