ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ
ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Πάσχα και Ασφάλεια Τροφίμων
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά
τη διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο μεν
ανεπαρκώς δε. Έτσι, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα
πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη
ότι:
- η σχέση τιμών
και ποιότητας είναι πάντα αναγκαία
- οι αγορές
τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης
ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι
αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων.
- οι βασικοί
κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των
τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί
κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό
στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.
Αναλυτικότερα
σε ό,τι αφορά:
Α) Υγιεινή
και Ασφάλεια Κρέατος
Οι καταναλωτές
μπορούν να εμπιστευθούν για την αγορά κρέατος σταθερά και επώνυμα σημεία
πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία, μεγάλες επιφάνειες, κ.λ.π.) , γνωρίζοντας ότι
τα μη επιτρεπόμενα τμήματα των ζώων,
αφαιρούνται στα σφαγεία με ευθύνη των κτηνιατρικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση οι
καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και
προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την «ταυτότητα» προέλευσης και σφαγής
για τα μοσχάρια.
Ειδικότερα:
1)
Προσοχή
στην υγιεινή του καταστήματος – το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα
τσιγκέλια-.
2)
Το
αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το
λίπος του άσπρο.
3)
Το
κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
4)
Το
φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει
να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. To χρώμα του πρέπει να
είναι «ζωηρό».
Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με
εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
5)
Το
λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι
πλούσιο σε χοληστερίνη. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να το καταναλώνουμε με
μέτρο.
Aντιθέτως,
το κρέας του αρνιού είναι πηγή βιταμινών
(Β6 & Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα.
Το
συκώτι και τα νεφρά περιέχουν βιταμίνη Α.
6)
Κρέατα
που δεν έχουν την τυρκουάζ σφραγίδα πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις στον
καταναλωτή.
7) Aποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους
χώρους.
· Δεν αγοράζουμε κρέατα από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν
μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κρεάτων που πωλούν.
8)
Ο
κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη – εκτός από τα συσκευασμένα σε
πακέτο, που, όμως, πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του
παρασκευαστηρίου -.
9)
Tα έντερα πρέπει να
είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την
παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται
εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία, όμως, πωλούνται,
συχνά, ως νωπά, παραπλανώντας τον Καταναλωτή.
* Ο Καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει
την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων.
Αν αμφιβάλλει ή διαπιστώνει παρατυπίες, να
τις καταγγέλλει στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου ή στις Αρμόδιες Αρχές.
10) Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει
να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:
1.
Το
είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός
2.
Το
τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α.
3.
Την
προέλευσή του π.χ. εντόπιο, Αλβανίας
κ.α.
4.
Αν
είναι νωπό ή κατεψυγμένο
5.
Την τιμή πώλησης, ανά κιλό
11)Το
κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε – 18ο Κελσίου.
12)Στα
κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι
καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα.
Τα
κατεψυγμένα να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της
επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.
13)Συκώτι,
νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
Β) Ασφάλεια και
Υγιεινή άλλων Τροφίμων
Ι
διαίτερη
προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου
χαρακτήρα των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
1)
Στα
τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής .και
ημερομηνία λήξης. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.
2)
Τα
αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν
δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
3) Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε
η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στην υποχρεωτική
αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας
ανάλωσης.
4) Στα
τυποποιημένα τρόφιμα να προσέχουμε τις ενδείξεις στην ετικέτα
ΑΥΓΑ:
Ø Τα αυγά ταξινομούνται σε
τρεις κατηγορίες:
Ø Κατηγορία Α (Νωπά αυγά)
Ø Κατηγορία Β (Λιγότερο
νωπά – ψυγείου)
Ø Κατηγορία Γ (Αυγά για
βιομηχανική χρήση)
Στα
καταστήματα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν εξωτερικά τις
παρακάτω ενδείξεις:
Ø Κωδικό αριθμό ωοσκοπικού
κέντρου.
Ø Κατηγορία ποιότητας και
βάρους
XL – πολύ
μεγάλο (73γρ. και άνω),
L – μεγάλο (63γρ. έως 73γρ.),
M – μεσαίο (53γρ. –
63γρ.),
S – μικρό (53γρ. και
κάτω)].
Ø Ημερομηνία λήξεως.( ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28
ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Τα αυγά
πρέπει να είναι με καθαρό κέλυφος χωρίς κηλίδες αίματος ή περιττώματα γιατί
ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας και άλλων παθογόνων μικροβίων. Επίσης στο
εσωτερικό τους ο κρόκος κατέχει την κεντρική θέση και το ασπράδι είναι λευκό.
Προσέχουμε όταν το καθαρίσουμε να μην έχει κάποια οσμή δυσάρεστη ή και ξινή
γεύση.
Επίσης, δεν
πρέπει να πλένονται , όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι
αφαιρείται το εξωτερικό τους υμενίδιο με συνέπεια να επιταχύνεται η αλλοίωσή
τους.
Επιτρέπεται
επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στη συσκευασία των οποίων θα πρέπει
να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης.
Τα «Κόκκινα» Αυγά
Όσον αφορά
τις βαφές αυγών αποκλείστε κάθε τοξική βαφή προτιμώντας μόνο τις φυτικές. Πριν
την βαφή, τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυγά τα
οποία κατά την διάρκεια βαφής ράγισαν και η μπογιά πέρασε στο εσωτερικό
βάφοντας το ασπράδι, πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά στο σημείο της βαφής.
Προτιμήστε
να βάψετε μόνοι σας τα πασχαλινά αυγά – διατηρώντας και τα έθιμα – από το να
αγοράσετε τα έτοιμα τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Λαχανικά : Τα λαχανικά θέλουν
πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Παιχνίδια:
·
Να
φέρουν το σήμα CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι
προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.(κοινοτική
οδηγία 88/3/79 περί ασφάλειας των παιχνιδιών).
·
Να
αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε
αντίστοιχα με την ηλικία
·
Να
ερευνούμε την αγορά για διαφορά τιμής από κατάστημα σε κατάστημα.
Προσοχή
στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους
κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, άρα ανεξέλεγκτα.-
Το
Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών
Ηπείρου συνιστά όχι άλλη υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών για να υπάρξουν
και άλλες γιορτές του Πάσχα στο μέλλον.
Δώρα
Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον
τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, ( παπούτσια, ρούχα, λαμπάδες-παιχνίδια ) καλούμε
τους καταναλωτές να προτιμήσουν
να ψωνίσουν “Ελληνικά” δηλ . Ελληνικής παραγωγής, Ελληνικής
επιχειρηματικότητας και από τοπικά καταστήματα προκειμένου να ενισχύσουμε την
τοπική αγορά η οποία περνά την
βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Για
πληροφορίες-καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν
με το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ιωαννίνων στο τηλ/φάξ:2651065178
ή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου-Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ και Αστυνομία.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ
ΤΡΟΦΕΣ
|
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
σε
γραμμάρια
|
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
σε
μιλιγκράμ
|
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
|
|
|
|
|
ΑΡΝΙ
|
300
|
330
|
1.230
|
ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ
|
150
|
160
|
236
|
ΑΒΓΑ
(2)
|
150
|
675
|
221
|
ΤΥΡΙ
|
100
|
72
|
304
|
ΣΑΛΑΤΑ
|
300
|
-
|
75
|
ΤΣΟΥΡΕΚΙ
|
70
|
78
|
286
|
ΨΩΜΙ
|
50
|
-
|
109
|
ΣΟΚΟΛ.ΑΒΓΟ
|
100
|
10
|
529
|
Γενικό σύνολο θερμίδων 2.990 kcal
Γενικό σύνολο χοληστερίνης 1.325 mgr
- Tα παραπάνω είναι χωρίς αλκοόλ και αναψυκτικά.
Ενδεικτικά
αναφέρεται ότι οι μέσες ημερήσιες θερμιδικές απαιτήσεις ενός άνδρα είναι 2.500 Kcal
και μίας γυναίκας 2.000 kcal, ενώ η σύσταση της
Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας για την ημερήσια πρόσληψη χοληστερίνης
είναι το πολύ ως 400 mgr. Με ένα μόνο γεύμα
την Κυριακή του Πάσχα προσθέτουμε ένα κιλό και λαμβάνουμε περισσότερη από
επταπλάσια ποσότητα χοληστερίνης από τη συνιστώμενη, θέτοντας την υγεία μας σε
κίνδυνο.
Το
Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Hπείρου σας εύχεται
Καλό Πάσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου