Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2014

ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Να το διεκδικήσουν, έστω και στο «παραπέντε», Περιφέρεια,Δήμοι, Ξενοδόχοι και άλλοι τοπικοί φορείς…



 Αν και από χθες, τουλάχιστον ημερολογιακά, μπήκαμε και επίσημα στο Καλοκαίρι και η χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουριστών, εντούτοις ακόμη η Ήπειρος δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι έτοιμη να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο απ’ ότι είχε μερίδιο τουρισμού.
Κι αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να αποδώσουν καρπούς οι μεμονωμένες και ασυντόνιστες πρωτοβουλίες που πάρθηκαν διάσπαρτα το προηγούμενο διάστημα από διάφορους τοπικούς φορείς. Όμως, έστω και στο «παραπέντε» θα πρέπει να ανασκουμπωθούν Δήμοι, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, και όλοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες. Ειδικά στα παραθαλάσσια μέρη της Ηπείρου, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, πέφτει πλέον το βάρος και λιγότερο στους ορεινούς προορισμούς.

Πόσο έτοιμες είναι;
Πόσο έτοιμες είναι όμως οι παραθαλάσσιες αυτές περιοχές μας; Είναι κρίμα να αντικρίσουμε και φέτος απεριποίητες ακτές, άκοπα χορτάρια στους δρόμους, λακκούβες – κρατήρες στο οδόστρωμα, έλλειψη κάδων απορριμμάτων, την στοιχειώδη δηλαδή καθαριότητα για να γίνει μια παραλία προσιτή στους τουρίστες. Βέβαια κάποιες παραλίες μας βραβεύτηκαν φέτος με «γαλάζιες σημαίες», αυτές όμως θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερες, εάν φρόντιζαν εγκαίρως οι Δήμοι να διασφαλίσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις –εκτός βέβαια της καθαρότητας των νερών– όπως ναυαγοσώστες, καθαρές αμμουδιές, προσβάσεις σε συγκοινωνίες και επικοινωνίες κ.α. 
Ενθαρρυντικά σημάδια…
Ξεκινώντας ουσιαστικά από το ερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που παραδοσιακά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επαγγελματίες να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και τις… διαθέσεις των επισκεπτών. Όσον αφορά πάντως την περιοχή μας, το γεγονός ότι η Πάργα, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης trivago.gr, βρίσκεται πέμπτη ανάμεσα στους δέκα δημοφιλέστερους προορισμούς για το ερχόμενο τριήμερο, σίγουρα αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία του καλοκαιριού στην γραφική πόλη της Πρέβεζας. 

Υπάρχει η διάθεση…
Βέβαια, αν και δεν θα αποδώσει από φέτος, μια πολύ καλή πρωτοβουλία ανέλαβε πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, με την δημιουργία Οργανισμού Προώθησης του Τουρισμού, των Τοπικών προϊόντων και Μάρκετινγκ Ηπείρου, θέλοντας να κάνει περισσότερο γνωστή την Ήπειρο και άρα να προσελκύσει πιο πολλούς τουρίστες. Αυτό και σε συνδυασμό με την υλοποίηση μίας πρότυπης εφαρμογής πλοήγησης με την ονομασία VIA EGNATIA («Τουριστική Εγνατία») οι επισκέπτες που θα διανύουν την Εγνατία θα ενημερώνονται για τα επισκέψιμα σημεία που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, για τα τοπικά προϊόντα, ενώ θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε όποιο κατάλυμα επιθυμούν, να γεύονται τοπικά πιάτα και να πληροφορούνται για εκδηλώσεις που γίνονται κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται. Ας ελπίσουμε βέβαια ότι αυτές οι δυο κινήσεις δεν θα μείνουν… ημιτελείς και τουλάχιστον από το 2015 θα αρχίσουμε να βλέπουμε την απόδοσή τους…

Περί συνεδριακού τουρισμού… 
Στο μεταξύ, τα δυο πανελλήνιας εμβέλειας ιατρικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, φέρνουν στο προσκήνιο και τον υψηλής στάθμης συνεδριακό τουρισμό, τον οποίο δυστυχώς, η Ήπειρος έχει αφήσει σχεδόν ανεκμετάλλευτο. Συχνά διοργανώνονται υψηλού επιπέδου συνέδρια που συγκεντρώνουν το επιστημονικό ενδιαφέρον πολλών συνέδρων από Ελλάδα και εξωτερικό αλλά όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τους βγάλουμε κι εκτός αιθουσών, με περιηγήσεις και ξεναγήσεις στα πέριξ, προκειμένου να ενισχυθεί και με επιπλέον αγορές η τοπική μας οικονομία.Υπάρχουν λοιπόν τεράστια περιθώρια όχι μόνο να… περπατήσει ο Τουρισμός στην Ήπειρο, αλλά και να εκτιναχθεί! Λείπουν όμως οι σωστές κατευθύνσεις και κυρίως ο συντονισμός. Εάν συνεχιστούν αυτές οι καλές μεν, αλλά διάσπαρτες πρωτοβουλίες προσέλκυσης επισκεπτών στην Ήπειρο, είτε μέσω εκθέσεων, είτε μέσω ανταλλαγής τουριστικών αποστολών, δεν θα έρθουν σύντομα τα… καραβάνια τουριστών ούτε από την Τουρκία, ούτε από το Ισραήλ, ούτε από άλλες χώρες της Ανατολής, που ευαγγελίζονται κατά καιρούς κάποιοι τοπικοί άρχοντες. Τώρα, όσον αφορά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, ας αρκεστούμε να τακτοποιήσουμε πρώτα «τα του οίκου μας» με μικρές και απλές παρεμβάσεις νοικοκυρέματος, που σε συνδυασμό με καλές υπηρεσίες και προσιτές τιμές, θα προσελκύσουν κάποιους επιπλέον τουρίστες, κρατώντας τον τουρισμό της Ηπείρου σε αξιοπρεπή επίπεδα. Και βέβαια, από χρόνου τα σπουδαία…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου