Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

Σε «καραντίνα» μπαίνει όλη η Πρέβεζα

Εκτροφή βοοειδών χτύπησε ο καταρροϊκός
agelades
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός στην Πρέβεζα και στην επιβολή περιοριστικών μέτρων σε μια μονάδα εκτροφής βοοειδών αποφάσισαν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
Η απόφαση πάρθηκε μετά την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε μονάδα εκτροφής βοοειδών. Η μονάδα βρίσκεται στα Φλάμπουρα και η ασθένεια εμφανίστηκε σε δύο ζώα, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και στη διαπίστωση της προέλευσης της νόσου, η οποία προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και δευτερευόντως τα βοοειδή και τις αίγες.
Ο εντοπισμός των άρρωστων ζώων θέτει σε "καραντίνα" την ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Ειδικότερα σε απόφαση ορισμού ζώνης προστασίας γύρω από τα Φλάμπουρα προχώρησε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Συγκεκριμένα καταγράφονται άμεσα όλες οι μονάδες στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών ζώων ενώ απαγορεύεται και η έξοδος ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε Πρέβεζας. Η εφαρμογή της απόφαση ανατίθεται στις Κτηνιατρικές Αρχές με την βοήθεια των Αστυνομικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών ενώ οι παραβάτες διώκονται από τον Ποινικό Κώδικα.
Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς η πυκνότητα στην κατανομή των κοπαδιών αλλά και η ταχύτατη μετάδοση της ασθένειας με έντομα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Επίσης το γεγονός ότι η ασθένεια είναι θανατηφόρα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καθώς από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί κρούσμα στο κοπάδι τους με μαθηματική ακρίβεια η μετάδοση του σε μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Να θυμίσουμε ότι η Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας είχε ενταχθεί σε ζώνη προστασίας από τα μέσα καλοκαιριού όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, λόγω και των καιρικών συνθηκών (ζέστη και υγρασία) , υπήρξε έξαρση της νόσου στην περιοχή της Πρέβεζας και είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή του Υπουργείου, σταμάτησαν οι αιμοληψίες, αφού πλέον είναι άνευ σημασίας, δεδομένης της γενικευμένης εξάπλωσης της νόσου.
Από την πλευρά της Περιφέρειας είχαν γίνει ενέργειες όταν ακόμα ο καταρροϊκός πυρετός είχε πλήξει όμορες περιοχές ωστόσο κρίνοντας από τη σημερινή κατάσταση οι ενέργειες αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το θέμα στην Νέα Σαμψούντα στην οποία έγινε ενημέρωση τα από τους Φάη Θεοφάνη προϊστάμενο Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Πρέβεζας και Παπουτσή Παναγιώτη κτηνίατρο.
Εν τω μεταξύ την ολιγωρία της κυβέρνησης στηλίτευσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας σε ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό. Ο βουλευτής επεσήμανε πως «αν και τα πρώτα κρούσματα του ιού BTV εμφανίστηκαν στις αρχές Αυγούστου, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από το Υπ.Α.Α.Τ. για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου δεν έχουν αποδώσει. Γι' αυτό απαιτείται χορήγηση φαρμάκων, εντομοαπωθητικών, δωρεάν ζωοτροφών, διενέργεια ψεκασμών και αποξηράνσεων εδαφών. Ταυτόχρονα, απαιτείται να πολλαπλασιαστούν οι διαγνωστικές επιτροπές ,ώστε να συντομευθεί ο χρόνος διάγνωσης της νόσου.»
Ο ίδιος τονίζει πως «οι κτηνοτρόφοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη και διαμαρτύρονται τόσο για ύψος των αποζημιώσεων, όσο και για την έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες του νομού μας παρά την επιστημονική επάρκεια, το υψηλό φρόνημα και την αίσθηση καθήκοντος του υπάρχοντος προσωπικού, αδυνατούν να παρέμβουν αποτελεσματικά στις αιτήσεις των κτηνοτρόφων» Ο βουλευτής μεταξύ άλλων ρωτά τον Υπουργό ποια έκτακτα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στη Π.Ε Πρέβεζας και αν θα δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και πότε.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου