Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μπάρκας και Μπαίλης για τους αρχαιολογικούς χώρους Νικόπολης & Κασσώπης


Ο Κώστας Μπάρκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: ««Κλειστό για το κοινό το Μουσείο Νικόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης Π.Ε Πρέβεζας, αρμοδιότητας ΛΓ’ ΕΠΚΑ, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού»


Η ερώτηση αυτή, είναι η τρίτη κατά σειρά τους τελευταίους μήνες (αρ. πρωτ. 6585/26.02.2014 και 275/20.06.2014), καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας μήνες, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να δώσει λύση, οδηγώντας στην ανακοίνωση της ΛΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων, όπου ανακοινώνει το μοιραίο. Η εξέλιξη αυτή, πήρε εύλογα πανελλαδικές διαστάσεις, εκθέτοντας τους αρμοδίους όπου για μεγάλο διάστημα παρακολουθούσαν άπραγοι.

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της ερώτησης, προέκυψε μια παρέμβαση του Υπουργείου που αποκαθιστά προς το παρόν και χωρίς σχέδιο, την επισκεψιμότητα μόνο για το Μουσείο της Νικόπολης. Αλλά και αυτή η λύση είναι προσωρινή, και αυτή η λύση είναι απλώς μια πρόχειρη απόπειρα να κρυφτεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, όπως έχει αποδειχθεί σαφώς τους τελευταίους μήνες. Απλώς μεταθέτει το οξύ πρόβλημα για το κοντινό μέλλον.

Καθώς η Βουλή θα βρίσκεται ως τις 3 Οκτώβρη  στο Γ’ Θερινό Τμήμα, δεν υπάρχει η δυνατότητα κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία υποχρεώνει σε συζήτηση τον αρμόδιο Υπουργό. Με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, θα κατατεθεί άμεσα επίκαιρη ερώτηση ώστε να υπάρξει αρμόδια πληροφόρηση και πίεση για μόνιμη επίλυση του ζητήματος αυτού.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    
     ΠΡΟΣ:
1.     Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού
Κοινοποίηση:
1.      ΛΓ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
2.      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
3.      ΜΜΕ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
«Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Πρέβεζας και γενικότερα της Ηπείρου, πιστεύουμε πως θα πρέπει να είναι από τους κινητήριους μοχλούς στην πορεία ανάκαμψης και δημιουργίας νέων προοπτικών για την τοπική μας κοινωνία.
Δυστυχώς με τα προβλήματα λειτουργικότητας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο αρχαιολογικό μουσείο της Πρέβεζας, προβλήματα τα οποία απορρέουν από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ιδιαίτερα όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού φύλαξης, πλήττεται άμεσα η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνάμα αποτελεί τροχοπέδη για κάθε είδους πολιτιστική, τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα της Νικόπολης τη στιγμή που το αρχαιολογικό μουσείο και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί γεγονός το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη απορία τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια από όλους τους φορείς του τόπου να ενταχθεί η Νικόπολη στα προστατευόμενα μνημεία της Unesco.
H επισκεψιμότητα του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων τουριστών να γνωρίσει τον πολιτισμό της περιοχής μας ενισχύοντας το γεγονός πως όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και μια υπεραξία για τον τόπο μας την οποία όλοι μας πρέπει να προστατεύσουμε να την αναδείξουμε και να την προβάλουμε
Θεωρώντας λοιπόν την σπουδαιότητα του Μουσείου όπως και όλων των πολιτιστικών μνημείων κεφαλαιώδη γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούμε να συζητούμε για αναστροφή του οικονομικού και δημογραφικού μαρασμού της περιοχής μας ζητούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την άμεση πρόσληψη προσωπικού φύλαξης έτσι ώστε με σωστό προγραμματισμό να εξασφαλισθεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Αρχαιολογικού μας Μουσείου.
                                                                
                                                                    O  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

                                                                         ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου