Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22, 2014

Μητέρα, γιαγιά, εργαζόμενη και σε λίγο... φοιτήτρια στην Πρέβεζα!!!


Μητέρα, γιαγιά, εργαζόμενη, μαθήτρια και σε λίγες μέρες... φοιτήτρια.
Ολες αυτές οι ιδιότητες συνυπάρχουν στο πρόσωπο της Βασιλικής Μπασδραλέξη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έδινε καθημερινά «μάχη» με το χρόνο για να συνδυάσει τη δουλειά με το νυχτερινό σχολείο. Και οι κόποι της ανταμείφθηκαν, καθώς πέτυχε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Πρέβεζα. Νικητής βγήκε από το φετινό... μαραθώνιο των πανελλήνιων εξετάσεων και ο 36χρονος συμμαθητής της στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Μινέλης, ο οποίος εισάγεται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ-Θ.Στις τρεις κόρες της, στους γαμπρούς και στα πέντε εγγόνια της αφιερώνει το απολυτήριο λυκείου που απέκτησε φέτος η κ. Μπασδραλέξη, η οποία εγκατέλειψε πρόωρα τα θρανία, πριν από περίπου 35 χρόνια. Σε ηλικία 15 ετών παντρεύτηκε και έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '80 απέκτησε άλλες δύο κόρες. Τα χρόνια περνούσαν, αλλά η διαζευγμένη μητέρα διατηρούσε άσβεστη την επιθυμία να επιστρέψει στο σχολείο για να 
ολοκληρώσει τη φοίτησή της.«Μετάνιωσα που άφησα το σχολείο σε τόσο μικρή ηλικία. Οταν μεγάλωσαν τα παιδιά μου, αποφάσισα να εγγραφώ στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και συνέχισα με προοπτική να τελειώσω το λύκειο. Οι καθηγητές στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης μας βοήθησαν πολύ. Εκαναν το μάθημα κατανοητό και μας παρότρυναν να δώσουμε πανελλήνιες εξετάσεις», αναφέρει στην εφημερίδα «Αγγελιοφορος της Κυριακής» η κ. Μπασδραλέξη, η οποία ακολουθούσε ένα βαρύ πρόγραμμα καθημερινά, για να συνδυάσει τη δουλειά με το σχολείο.Καθημερινά ξυπνούσε στις 5 το πρωί, για να πάρει δύο λεωφορεία με προορισμό την Περαία, καθώς εργάζεται στο γραφείο υποδοχής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Στις σπίτι της έφτανε στις 4.30 το απόγευμα και μέσα σε ένα δίωρο έπρεπε να συμπυκνώσει τη μελέτη, το φαγητό και την ξεκούραση, καθώς στις 6.30 μ.μ. έπρεπε να βρίσκεται στο νυχτερινό σχολείο. «Δεν κάναμε φροντιστήριο. Οι καθηγητές του σχολείου αφιέρωναν πολύ χρόνο και ήταν πάντα διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν. Εγώ μελετούσα περίπου δύο ώρες την ημέρα», επισημαίνει η κ. Μπασδραλέξη. Τελικά, κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πετυχαίνοντας στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Πρέβεζα.

Το τηλέφωνο πήρε... φωτιά
Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων, η ίδια βρισκόταν σε διακοπές στη Χαλκιδική. Χτύπησε το τηλέφωνό της και στην άλλη άκρη της γραμμής άκουσε τη φωνή της φιλολόγου του σχολείου της, Κατερίνας Τζέκη. «Μου είπε ''πέρασες'' και σοκαρίστηκα, διότι δεν το περίμενα», λέει η κ. Μπασδραλέξη. Από εκείνη τη στιγμή δε σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνό της, καθώς συνάδελφοι, τα παιδιά και οι φίλοι της καλούσαν για να τη συγχαρούν. «Μεγάλη ήταν και η χαρά της μητέρας μου», σημειώνει. Τώρα η επιτυχούσα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Πρέβεζα, για να κάνει την εγγραφή της στο ΤΕΙ και, εν συνεχεία, θα επιδιώξει μετεγγραφή ή θα πηγαινοέρχεται για την παρακολούθηση των μαθημάτων.Το πτυχίο αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για την ίδια, που θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, αλλά θα το χρησιμοποιήσει και για την επαγγελματική της εξέλιξη.

«Τιτάνια προσπάθεια»
«Οι μαθητές μας κάνουν μία τιτάνια προσπάθεια. Είναι οικογενειάρχες, πολυπράγμονες... Ηρθαν δειλά δειλά για να μπορέσουν να τελειώσουν το λύκειο και τώρα βρίσκονται στην είσοδο του πανεπιστημίου», αναφέρει η φιλόλογος Κατερίνα Τζέκη, επισημαίνοντας πως «εμείς δεν κάναμε τίποτα, απλά βοηθήσαμε να έρθουν στην επιφάνεια οι δυνατότητές τους». Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης είναι το 29ο σχολείο στο οποίο διδάσκει ο μαθηματικός Γιάννης Αγγελιδάκης. «Είναι με διαφορά το καλύτερο σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί μέσα στις τάξεις», εξηγεί ο κ. Αγγελιδάκης, αναφέροντας ως κύρια χαρακτηριστικά τη διάθεση, το σεβασμό στη λειτουργία της ομάδας και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών.

Δουλειά και νυχτερινό σχολείο
Στα ίδια θρανία του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ κάθισε και ο 36χρονος Κυριάκος Μινέλης(φωτογραφία), πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος κατέλαβε τη μοναδική θέση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ-Θ που προοριζόταν για τα εσπερινά της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μινέλης άφησε τα θρανία σε ηλικία 16 ετών για να εργαστεί σε ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, ενώ σήμερα διατηρεί κυλικείο σε δημοτικό σχολείο της Σίνδου. «Ηθελα να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου. Εξάλλου, ένα... χαρτί χρειάζεται παντού σήμερα. Ετσι, αποφάσισα να εγγραφώ στο Εσπερινό, αντί να κάθομαι να πίνω καφέ σε μία καφετερία», τονίζει ο 36χρονος.Κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς το καθημερινό του πρόγραμμα ήταν φορτωμένο, αφού δούλευε στο κυλικείο μέχρι αργά το μεσημέρι και το απόγευμα αναχωρούσε για το σχολείο. Μάλιστα, τις ημέρες των πανελλήνιων εξετάσεων ήταν γεμάτος αγωνία, καθώς η σύζυγός του διένυε τον ένατο μήνα της κύησης. Φοβόταν μήπως έρθει η ώρα του τοκετού ενώ αυτός βρισκόταν στην αίθουσα της εξέτασης.Η δεύτερη κόρη του είναι πλέον 2,5 μηνών και ο 36χρονος ετοιμάζεται να διαβεί την πύλη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. «Οι καθηγητές του σχολείου μας ενθάρρυναν και μας βοηθούσαν στα σημεία που είχαμε αδυναμίες. Ακόμη και στα διαλείμματα έλυναν τις απορίες μας και μας έδειχναν τι να προσέξουμε. Ο μαθηματικός Γιάννης Αγγελιδάκης μας... άνοιξε το κεφάλι και έβαλε μέσα τα Μαθηματικά», λέει χαριτολογώντας ο κ. Μινέλης, τονίζοντας πως το μυστικό της επιτυχίας είναι η μελέτη και η προσοχή στο μάθημα. Ο 36χρονος φιλοδοξεί να πάρει γρήγορα το πτυχίο στα χέρια του και να μπορέσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα ή να στήσει τη δική του επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου