Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Οκτωβρίου 03, 2014

Το 60% αγγίζουν στην Πρέβεζα… Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ - Η πρωτοφανής εικόνα απόρροια της κρίσης

Το 60% αγγίζουν στην Πρέβεζα… Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ - Η πρωτοφανής εικόνα απόρροια της κρίσης

Το 60% αγγίζουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ στο Ν. Πρέβεζας, δηλαδή κάτι περισσότερο από 20.000 συμπολίτες, αύξηση που χαρακτηρίζεται κατακόρυφη για τα δεδομένα της περιοχής μας.

Σύμφωνα με υπαλλήλους δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν εμφανίζονται για μήνες στη ΔΕΗ για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, παρά μόνο όταν η Επιχείρηση διακόψει την ηλεκτροδότηση.
Από τις ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ Πρέβεζας, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Διοίκησης της ΔΕΗ ότι με την ελάφρυνση του λογαριασμού από το «χαράτσι» θα υπήρχε εξομάλυνση των εισροών.

Η Πρέβεζα δεν απέχει πολύ από τα γενικότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ πριν από λίγες μέρες αφού οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πριν την εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) το 2012 οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, όμως το «χαράτσι» το οποίο πληρωνόταν μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος εξίσωσε με το «εκκαθαριστικό» της Εφορίας τον λογαριασμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα πλήθος καταναλωτών που αδυνατούσαν να πληρώσουν το Φόρο να σταματήσουν να καταβάλουν και την οφειλή τους στη ΔΕΗ.

Τα στοιχεία της ΔΕΗ αναφέρουν ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί από 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές του 2014, ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές νοικοκυριών, τα 430 εκατ. ευρώ σε χρέη χρηστών υψηλής τάσης και τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η Διοίκηση της επιχείρησης εκτιμά ότι οι οφειλές θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, οπότε προκειμένου να ανακόψει το φαινόμενο και για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα προσλάβει εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διεκδίκηση απαιτήσεων που θα κληθούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις απλήρωτων λογαριασμών.

Η νέα αυτή μέθοδος που θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ θα εφαρμοστεί αρχικά στην Αττική και ύστερα από δύο μήνες εφαρμογής θα αξιολογηθεί η  αποτελεσματικότητά του, προκειμένου στη συνέχεια να επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες που θα προσλάβει για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου