Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2015

Παρόντος του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων με θέμα τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες


Το πρόβλημα ενός δήμου είναι πρόβλημα όλων των δήμων, γι’ αυτό ως ΚΕΔΕ θα κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.


Την Άρτα επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, για να συμμετέχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων με θέμα τις πρόσφατες εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες.

Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Ιωάννης Λώλος, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά, ο Βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, Βασίλειος Ψαθάς, οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων του Νομού, πλήθος Περιφερειακών Συμβούλων καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

 Το λόγο πήρε αρχικά ο Δήμαρχος Αρταίων, μετά ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και ακολούθησαν οι Δήμαρχοι των τριών όμορων Δήμων που επλήγησαν από τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Κοινό αίτημα και διεκδίκηση όλων αποτελεί η ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της,  που μετρά μόνο το κέρδος χωρίς να λογαριάζει την «ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», και να δώσει στον Αρτινό λαό όλα όσα τόσα χρόνια του οφείλει. Δωρεάν ρεύμα για όλους τους Αρτινούς με τον χαρακτηρισμό του φράγματος ως έργου ΑΠΕ,  είναι ένα από τα βασικά αιτήματα προς τη ΔΕΗ, ενώ βασικό αίτημα προς την πολιτεία είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην οδοποιία όλων των Δήμων και η άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους Αρτινούς που επλήγησαν τόσο από τις καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο όσο και από τις κατολισθήσεις στα ορεινά της Άρτας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους αρμόδιους φορείς για το μέγεθος των καταστροφών και των ζημιών στην περιοχή μας, καθώς και για τις ενέργειες που έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις δύσκολες αυτές ώρες, προχώρησε σε δηλώσεις διαβεβαίωσης προς όλους τους δημάρχους ότι η ΚΕΔΕ θα κινηθεί δυναμικά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών και να πιέσει την κυβέρνηση για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. «Το πρόβλημα ενός δήμου είναι πρόβλημα όλων των δήμων, γι’ αυτό ως ΚΕΔΕ θα κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων», τόνισε ο κ. Πατούλης και επεσήμανε ότι στις συναντήσεις που θα έχει η ΚΕΔΕ με τους Υπουργούς το επόμενο διάστημα, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των φραγμάτων και οι ενέργειες στις οποίες η ΔΕΗ θα έπρεπε προληπτικά να προβεί ώστε να αποφευχθεί αυτή η τραγική εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο μείζονος σημασίας αίτημα της υλοποίησης των έργων οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου και δήλωσε ότι ο Δήμος Αρταίων θα κινηθεί νομικά απέναντι στη ΔΕΗ  για τον τρόπο που λειτούργησε τα θυροφράγματα και θα στηρίξει όποιον δημότη επιθυμεί να πράξει το ίδιο. Όπως αποδείχτηκε από τους χειρισμούς της ΔΕΗ, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας των θυροφραγμάτων και αυτός να ελέγχεται από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα πρέπει να συσταθεί για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Αρταίων επεσήμανε για ακόμη μια φορά τους στόχους και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές το συντομότερο δυνατόν.   

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι:

1.      Η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει πάγωμα των οφειλών των πληγέντων προς κάθε κατεύθυνση (δάνεια, χρέη προς δημόσιο-δήμους και Ν.Π.), ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο το τρέχον διάστημα. Επίσης μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
2.      Θα συσταθεί άμεσα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δήμο Αρταίων για να βοηθηθούν οικονομικά οι πληγέντες.
3.      Ο Δήμος Αρταίων θα προχωρήσει σε απαλλαγή των κατοικιών των πληγέντων του Δήμου Αρταίων από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο.
4.      Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΑ θα προχωρήσει σε απαλλαγή των κατοικιών των πληγέντων του Δήμου Αρταίων από τους λογαριασμούς ύδρευσης για ένα χρόνο. 
5.      Θα πραγματοποιηθεί άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και αποζημίωσή τους στο ακέραιο, ώστε να ανακουφιστούν όσο πιο σύντομα γίνεται.
6.      Θα ζητηθεί άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των έργων υποδομής που υπέστησαν ζημιά στο Δήμο Αρταίων, που υπολογίζονται προσωρινά στα 5.000.000 € (βιολογικός καθαρισμός, παραποτάμιο πάρκο, μελέτη στατικής επάρκειας για Ιστορικό Γιοφύρι και Σύγχρονη Γέφυρα, έργα οδοποιίας, αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, αναχώματα κατά μήκος Αράχθου και Λούρου ποταμού κτλ».
7.      Θα εγκριθεί από το Δήμο Αρταίων άμεση πρόσληψη έκτακτου επιπλέον εργατοτεχνικού προσωπικού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ενεργοποίηση άμεσα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που έχει εγκριθεί για τον δήμο μας (160 άτομα).
8.      Ο Δήμος Αρταίων θα συνεισφέρει στην προσπάθεια άμεσης αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας.
9.      Θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ του Πουρναρίου να χαρακτηριστεί με απόφαση ως Έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε όλοι οι δημότες μας να μπορούν να έχουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό τιμολόγιο ρεύμα από τη ΔΕΗ.
10.  Το κοινωνικό επίδομα πρέπει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς καμία καθυστέρηση και να αυξηθεί από 586 € στα 1.000 €. Επίσης, να συμπεριληφθεί στις αποζημιώσεις το κόστος αποκατάστασης σε μηχανολογικό εξοπλισμό οικιών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων (περιφράξεις, γεωργικά μηχανήματα, αντλίες κτλ).
11.  Θα υλοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας για τηλεθέρμανση της πόλης της Άρτας με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και άλλες ΑΠΕ, από το νερό του φράγματος Πουρναρίου.
12.  Ύδρευση και άρδευση με κλειστό αγωγό υπό πίεση της Άρτας από Φράγμα Πουρναρίου.
13.  Άμεση διάθεση των στοιχείων από την ΔΕΗ (παροχές, ύψος ταμιευτήρα, χρόνος ανοίγματος θυροφραγμάτων ) για 10 μέρες πριν και 10 μέρες μετά από την πλημμύρα.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου