Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2015

"Το δικό μου κερί για το Βαγγέλη"


Ας μου συγχωρεθεί η ανωνυμία μου. Το κείμενο δεν έχει την πρόθεση να θίξει κάποιον αλλά να προβληματίσει. Εάν επιθυμείτε μη το δημοσιεύετε ή δημοσιεύστε κάποιες σκέψεις από έναν αναγνώστη του Site σας Ως ελάχιστη τιμή για το Βαγγέλη Γιακουμάκη, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας πιστεύοντας έτσι ότι τιμώ τη μνήμη και τη ψυχή του εκεί που είναι.


Ερχόμαστε ως κοινωνία εκ των υστέρων για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με το χειρότερο τρόπο επίλυσης-ανακάλυψης-λύσης ενός προβλήματος-θέματος. 

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι πολύπλοκη. Ούτε ένα βιβλίο να γράψουμε δε θα φτάσει. Δεν έχει αυτό το νόημα η παρέμβαση αυτή. 

Δεν θα ασχοληθώ τόσο με το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Την αστυνομία, τον ιατροδικαστή, την Ελληνική δικαιοσύνη. Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι να τους βοηθήσουμε να βρεθεί η αλήθεια ή όση περισσότερη αλήθεια. 

Αλήθεια, τη νόημα και σημασία έχει αυτή η λέξη. ΑΛΗΘΕΙΑ. 

Αλήθεια ως κοινωνία πόσο καιρό θα μας πάρει να ξεχάσουμε την υπόθεση του Βαγγέλη ; 

Αλήθεια ως κοινωνία, αποτελούμενη από όλους εμάς με την όποια ιδιότητα έχουμε, πόσο θα καθίσουμε να προβληματιστούμε από την υπόθεση και ιδίως από την κατάληξη αυτής με τον τραγικό επίλογο ; 

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ με τα ακριβή αίτια θανάτου του Βαγγέλη. Εύχομαι οι έρευνες να οδηγήσουν στο τι πραγματικά συνέβη και να αποδοθούν οι ευθύνες (ποινικές ή ηθικές) στους υπαιτίους. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν υπεύθυνοι και ποινικά και ηθικά. Απλά θα πω μόνο πως ο Βαγγέλης, που προσωπικά δεν έτυχε να γνωρίζω, όπως γεννήθηκε και μεγάλωσε, με όποια προσωπικότητα-χαρακτήρα, απόψεις, με όποιες ιδιαιτερότητες, στην φάση αυτή της ζωής του, ήθελε βοήθεια. Βοήθεια ψυχολογική για να αντιμετωπίσει τις φοβίες του, να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα. Βοήθεια, πιο πολύ βοήθεια πρώτα από τους δικούς του, τον περίγυρό του, τους δασκάλους του, τους φίλους του. Τους «Φίλους του» ; 

Από την πρώτη στιγμή παρακολουθώ και εγώ την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήμουν εκεί που τον βρήκαν με κάποια μικρή ιδιότητα, που δεν έχει σημασία να αποκαλύψω. Είδα πράγματα, άκουσα πράγματα, που σίγουρα δε θα αποκαλύψω. Οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν γι΄ αυτά. Αυτές έχουν τα στοιχεία αυτές έχουν τη δικογραφία. Εμείς οι υπόλοιποι δεν διαθέτουμε τα στοιχεία, οπότε θα πρέπει να ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ όταν ανοίγουμε το στόμα μας και πλάθουμε σενάρια.

Εδώ μιλάμε και για ΒΙΑ. Στην υπόθεση του Βαγγέλη δεν είναι μόνο η βία. Είναι βαθύτερα τα αίτια αλλά είναι στο μεγαλύτερο βαθμό και η Βία . 

Την κάθε μορφή βίας όπως θέλετε μπορείτε να τη ονομάσετε. Ενδο-οικογενειακή, Ενδο-σχολική, Αθλητική, Επαγγελματική, Κοινωνική, μέσα στο στρατό, έναντι των ζώων, αλλά στο τέλος θα προσθέσετε τη λέξη ΒΙΑ. Βία σωματική και ψυχολογική. Βία που από κάποιους από μας δεν γίνεται αποδεκτή από κάποιους άλλους όμως γίνετε. Βία που κάποιοι την ξεπερνούν και κάποιοι όχι. Όπως και ο Βαγγέλης που δεν τα κατάφερε.

Εμείς όμως τι κάνουμε ως κοινωνία για το Βαγγέλη, Για τον κάθε Βαγγέλη. 

Ως γονείς έχουμε φροντίσει μέσα την δική μας οικογένεια να μην αναπτυχθεί βία. Λεκτική σωματική ψυχολογική ; Μάθαμε τα παιδιά μας να μην είναι επιθετικά το ένα εις βάρος του άλλου ; Το ένα εις βάρος ενός άλλου συμμαθητή τους ; Έχουμε ζητήσει από τον δάσκαλο, τον καθηγητή να πληροφορηθούμε έναν στην τάξη ή στο σχολείο υπάρχουν περιστατικά βίας φανερής η κρυφής που είναι και πιο επικίνδυνη. Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε εάν στη βία στο σχολείο μετείχε και το δικό μας παιδί ; Ζητήσαμε από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων να διοργανώσουν μια εκδήλωση στο σχολείο για την ενδοσχολική βία ; 

Πρόσφατα αρχές Μαρτίου του 2015 η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου πραγματοποίησε σε όλους τους νομούς της Ηπείρου εκδήλωση για την ενδοσχολική βία. Ζητήστε-ψάξτε να βρείτε πόσοι γονείς παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αυτές. Θα απογοητευτείτε ; Ζητήστε να μάθετε- πληροφορηθείτε για κάποιες εκδηλώσεις που είχαν γίνει για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων πόσοι γονείς ή μαθητές εκούσια μετείχαν ; Επίσης θα απογοητευτείτε. 

Γίνεται ένα θανατηφόρο τροχαίο με θύμα νέο άνθρωπο σε ένα χωριό. Άπαντες συγκλονίζονται. Ρωτάμε να μάθουμε πως έγινε, τι έφταιγε, είχε πιει, είχε δίπλωμα, έτρεχε ; Προβληματιζόμαστε για κάποιες ημέρες. Δεν πίνουμε, δεν τρέχουμε, δεν δίνουμε τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια στα παιδιά μας, που δεν έχουν δίπλωμα και μετά ; Μετά από μια δύο εβδομάδες το έχουμε ξεχάσει και ξανά και ξανά και περιμένουμε το επόμενο θύμα του τροχαίου που σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε και δεν θέλουμε με τίποτα να είναι το δικό μας παιδί.

Έτσι και με τη βία. Όταν βλέπουμε βία στην οικογένεια, στο σχολείο, στο στρατό, στην εργασία, στην κοινωνία δηλαδή όταν βλέπουμε βία παντού στη ζωή μας. Τι κάνουμε ως άτομα πρώτα και μετά ως κοινωνία ; Η στάση μας είναι παθητική : Την αποδεχόμαστε, την ανεχόμαστε ; Ή η στάση μας είναι ενεργητική : Την καταγγέλλουμε, την πολεμάμε ; 

Όταν δούμε ένα περιστατικό βίας, οποιοδήποτε περιστατικό, ακόμα και όταν κακοποιείται ένα ζώο, πολύ δε περισσότερο απέναντι σε άνθρωπο, σε συνάνθρωπο, δεν πρέπει να ενεργήσουμε, να μπούμε μπροστά ;

Όταν πληροφορηθούμε ένα περιστατικό βίας που έχει βάση, δεν είναι φήμες ή κουτσομπολιό, πρέπει να προστρέξουμε στις αρμόδιες αρχές-θεσμούς (οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, δήμο, ειδικούς γιατρούς και επιστήμονες, αστυνομία, εισαγγελία). 

Αφού ως κοινωνία δεν μπορέσαμε ή δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους θύτες, τους όποιους θύτες, να ασκούν βία, τότε είμαστε τουλάχιστον υποχρεωμένοι να κάνουμε τα θύματα, τα όποια θύματα, να μιλήσουν και αφενός να τα βοηθήσουμε και αφετέρου να τιμωρήσουμε τους θύτες. 

Οι αρχές. Η αστυνομία, η δικαιοσύνη. Δεν θα πάρω το μέρος τους, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως οι θεσμοί αυτοί είναι περισσότερο κατασταλτικοί μηχανισμοί. Θα έπρεπε να παρεμβαίνουν και προληπτικά αλλά το τελευταίο είναι θεσμικό κυρίως πρόβλημα. Θα πρέπει μεταξύ των δράσεων των υπηρεσιών αυτών να είναι και η πρόληψη ορισμών παραβατικών συμπεριφορών. Να οργανώνονται και από τις υπηρεσίες αυτές περισσότερες ημερίδες, συνέδρια ή εκπρόσωποι των θεσμών αυτών να συμμετέχουν σε δράσεις άλλων φορέων (πράγμα που γίνεται βεβαίως). Πολλά μπορεί να ισχυριστεί κανείς τόσο ως ζήτημα της επέμβασης ή της αδιαφορίας επέμβασης σε τέτοια θέματα αλλά και ως προς το ζήτημα της αποτελεσματικότητας. Πρέπει άμεσα και ιδίως προληπτικά άπαντες οι εκπρόσωποι των θεσμών και φορέων να επεμβαίνουν. Στην υπόθεση του Βαγγέλη, άποψή μου και χωρίς εκ των υστέρων να κρίνουμε, αλλά δυστυχώς να επισημαίνουμε για το μέλλον για την αποφυγή άλλου περιστατικού είναι ότι 1ον) η διοίκηση έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική για την αρχική πάταξη του όποιου φαινομένου βίας, 2ον) ο εκάστοτε διοικητής, διευθυντής, εφόσον μόνος του είτε ως ίδρυμα οίκοθεν δεν μπορεί να επιλύσει ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να προσφεύγει και στην αστυνομία και στην δικαιοσύνη για ενημέρωση (και όχι απαραίτητα για καταγγελία) και λήψη οδηγιών, 2ον) Καθυστέρησε, δεν έκανε καλά τη δουλειά της η αστυνομία λένε κάποιοι. Σημείωσα εκ των υστέρων πολλά μπορούμε να πούμε αλλά για την αιτία θανάτου του Βαγγέλη φέρει ευθύνη η αστυνομία ; Έψαξαν αλλά δεν τον βρήκαν αλλά ήταν 800 μέτρα από τη Γαλακτοκομική σχολή ; ΝΑΙ καλά τα λέτε εκ των υστέρων. Έψαξαν λένε, δεν λένε ότι δεν έψαξαν. Δεν τον βρήκαν λένε. Ναι αλλά ήταν και άλλοι και εθελοντές πολίτες και μη. Και αυτοί ευθύνονται που δεν βρήκαν τον άτυχο Βαγγέλη ; Ευχαριστούμε σ΄ αυτούς που για 39 μέρες έψαχναν, δεν πρέπει να πούμε. 

Στις 39 ημέρες, οι αρχές, οι ιδιωτικοί έμπειροι ερευνητές, εθελοντές μέλη της οικογένειας του Βαγγέλη έψαχναν τα ίχνη του. Θα κάνετε και σ΄ αυτούς υποδείξεις εκ των υστέρων ; Πολλά ήταν τα σενάρια, οι εκδοχές οπότε ανάλογα έπρεπε να κινηθούν. Έψαχναν να βρουν ζωντανό τον Βαγγέλη ή νεκρό το Βαγγέλη ; Στα Ιωάννινα, στην Πάτρα, στην Αθήνα ; Με εισιτήριο ή όχι ; Με το ΚΤΕΛ ή όχι ; 

Κάποιοι που από τα γραφεία τους, εκ των υστέρων, αποδίδουν ευθύνες και γίνονται τιμητές των πάντων γιατί δεν ήρθαν να ψάξουν ; Γιατί δεν υποδείξαν σε όλους αυτούς που έψαχναν, που να ψάξουν ; Δεν σοβαρευόμαστε. Κάποιοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ (όχι όλοι), κάποιοι από μακριά, από τα γραφεία τους στην Αθήνα και όχι μόνο. Κάποιοι νέοι πολιτικοί (όχι όλοι) μιλάνε, πλάθουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κρίνουν και κατακρίνουν εκ των υστέρων. Κάποιοι δημοσιογράφοι (όχι όλοι) από τα Site ή τις εκπομπές τους, κάνουν δήθεν λένε «ρεπορτάζ» και αποκαλύπτουν… Θα έλεγα τι κάνουν. Τι θα πρέπει να κάνουν : Να μεταδίδουν λιγότερα. Να μεταδίδουν ό,τι έχουν πρώτα διασταυρώσει δημοσιογραφικά, γιατί αλλιώς εκτίθενται και έχουν και ευθύνες ποινικές και μη. Να αναδεικνύουν το θέμα, να θέτουν προβληματισμούς. Να βοηθούν τις αρχές με την έρευνά τους. Να φωτίζουν πτυχές της όποιας υπόθεσης. Δεν φωτογραφίζω κάποιον συγκεκριμένα ούτε είμαι σε θέση να επιρρίψω εγώ ευθύνες και μάλιστα εκ των υστέρων. Αλλά έχουμε ακούσει του κόσμου τις αναλήθειες, τις εξυπνάδες, τις ανακρίβειες. Άκουσον-άκουσον ρεπορτάζ : «Τον Βαγγέλη τον μετέφεραν με αυτοκίνητο και στο σημείο που βρέθηκε, βρέθηκαν και οι ροδιές του αυτοκινήτου που τον μετέφεραν» Από πού το έβγαλε αυτό. Οι ροδιές αγαπητή μου ήταν από το αυτοκίνητο του ζευγαριού που βρήκαν το άτυχο Βαγγέλη. Τον βρήκε Βοσκός !!!!! Από το πτώμα του έλειπε το κεφάλι !!!!! Το μαχαίρι βρέθηκε ακριβώς δίπλα του !!!! Ήταν περίπτωση μπούλιγκ !!!!! Κάποιος πρέπει να σας συμμαζέψει. ‘Έχουν-φιλοξενούν λέει και ειδικούς «δικηγόρους» που λένε ότι με την αυτοχειρία παύει η ποινική ευθύνη των όποιων. Οι δικηγόροι αυτοί πρέπει να περάσουν ξανά από τα έδρανα της νομικής σχολής. Και να δεχτούμε ότι υπάρχει αυτοχειρία (αλλά ας αποφανθούν επ αυτού οι ειδικοί) δεν υπάρχει ποινική ευθύνη τρίτων προσώπων για όσα «φέρεται» πως πέρασε ο άτυχος Βαγγέλης ; Δεν υπάρχουν διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα που αφορούν τις σωματικές βλάβες (308 και επόμενα) που τελούνται και με την άσκηση σωματικής αλλά ψυχολογικής βίας; Της παράνομης βίας ; Ενδεχομένως της συμμετοχής σε αυτοκτονία ; Πως και για ποιους λόγους αφήνετε εσείς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ αυτούς τους αδαείς να μιλάνε; Δεν το καταλαβαίνετε πως γίνεστε συνεργοί στην ανευθυνότητα; 

Η κοινωνία των Ιωαννίνων αντέδρασε στην υπόθεση του Βαγγέλη. Και θα πρέπει να αντιδράσει περαιτέρω με την καλή του όρου έννοια. Πρέπει άπαντες να προσπαθήσουμε να μην ξεχαστεί η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ελληνόπουλο ήταν. Κρητικόπουλο ήταν. Στην πόλη μας πάλευε το μέλλον του. Δικό μας παιδί ήταν. Του το οφείλουμε ως Ηπειρώτες, ως Γιαννιώτες. 

Σας ερωτώ ; Ως κοινωνία έναν άλλο Βαγγέλη να σώσουμε δεν θα είναι ότι καλύτερο έχουμε πετύχει ; 

 Για τον Βαγγέλη
 Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου