Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 21, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων ή νεκρών προστατευόμενων ειδών


Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ή πιο σωστά να σας υπενθυμίσουμε πως είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμένων θαλάσσιων ειδών και πουλιών και τα τηλέφωνά μας ήταν και είναι γνωστά στην υπηρεσία σας. 


Αφορμή της έγγραφης αίτησης μας στάθηκε το τελευταίο περιστατικό με το μωρό, μάλλον αγέννητο δελφίνι που ξεβράστηκε στο Λιμάνι της Πρέβεζας. Αποστέλλοντας το φωτογραφικό υλικό σε ειδικούς συνεργάτες μας φαίνεται πως μάλλον το μωρό δελφίνι που βρέθηκε είναι αποβολή. Δεν γεννήθηκε μάλλον καν. Ή αν γεννήθηκε πέθανε κατά τη γέννα. Ήταν ίσως πρόωρο. Η τρύπα θα μπορούσε να είναι από φθορά - τριβή σε κάποιο βράχο. Σε εκείνο το σημείο είναι το τελείωμα της κάτω γνάθου, και έχει το λιγότερο υποδόριο λίπος και πάντα ένα νεκρό δελφίνι πρώτα εκεί ανοίγει.

Χωρίς να επιθυμούμε να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή πως τέτοια περιστατικά χρίζουν διαφορετικής, καλύτερης διαχείρισης μιας και αποτελούν σημαντικό αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και είμαστε σε άμεση επαφή με τα ανάλογα ερευνητικά κέντρα. 

Παρακαλούμε, λοιπόν για την ενημέρωση μας, κάθε φορά που υπάρχει τραυματισμένο ή νεκρό ζώο, ώστε να κάνουμε κι εμείς απ’ τη μεριά μας το καλύτερο δυνατό, περίθαλψη, καταγραφή, συλλογή δειγμάτων κ.α.   

Πιστεύουμε ότι τα βιαστικά και αβάσιμα συμπεράσματα δεν κάνουν καλό σε κανέναν, χωρίς βεβαίως να θέλουμε να απαλλάξουμε των ευθυνών τους όσους ηθελημένα θανατώνουν θαλάσσια προστατευόμενα ζώα. Δυστυχώς όμως τα λανθασμένα συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες των φαινομένων και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου μπορούν να αποβούν μοιραία.

Πέλα Καλογήρου Εκπρόσωπος ΕΚΠΑΖ για τη Διάσωση Άγριας Ζωής  Λέκκας Βασίλης Περιβαλλοντολόγος

Γιγή Βενετία Ιχθυολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου