Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του πολιούχου της Πρέβεζας Αγίου Χαραλάμπους - Λιτανεία, ανακήρυξη επίτιμου δημότη


Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του πολιούχου της Πρέβεζας Αγίου Χαραλάμπους που το 1854 θεράπευσε τον Πρεβεζάνικο λαό από την πανώλη, μια αρρώστια μεταδοτική και θανατηφόρα.


Συγκεκριμένα, το πρωινό της Παρασκευής ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, παρουσία πλήθους πιστών, στρατιωτικών κ πολιτικών αρχών τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου  Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλου και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. 

















Αμέσως μετά ακολούθησε η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στην παραλία της πόλης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου . Την λιτάνευση της Ιερής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους συνόδευσε άγημα του στρατού, η φιλαρμονική "Ορφεύς" καθώς και μέλη της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας






















































Μετά το πέρας της λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος Δήλωσε "Ο Πολιούχος της Πρέβεζας, ο  Άγιος Χαράλαμπος μας έχει κληροδοτήσει με τη ζωή του αλλά και το μαρτύριό του μια αιώνια παρακαταθήκη της χριστιανοσύνης αλλά και της ορθοδοξίας μας που είναι κυριολεκτικώς υπαρξιακή  για την δημοκρατία και τον πολιτισμό μας . Πρόκειται για την παρακαταθήκη η οποία σχετίζεται με την αγάπη προς τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο . Την αγάπη εκείνη η οποία μετατρέπει την απλή κοινωνική συνύπαρξη σε αληθινή κοινωνία ανθρώπων , ικανή να μας εμπνεύσει τα κορυφαία αισθήματα του αλτροισμού και της αλληλεγγύης , αισθήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς... Χρόνια Πολλά" 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσε στην Πρέβεζα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού. 



Στην συνέχεια ο κ Παυλόπουλος μετέβη στον Άγιο Κωνσταντίνο, προκείμενου να προσκυνήσει στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πρεβέζης Κυρού Μελετίου με τον οποίο τον συνέδεε μια βαθιά φιλία . 

Λίγο αργότερα  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο Πρέβεζας, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη, ενώ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Πρέβεζας. 




Η τελετή περιελάμβανε προσφώνηση του Δημάρχου, ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Φραγκούλης, ενώ στον πρόεδρο επιδόθηκε η απόφαση σε περγαμηνή καθώς και τιμητική πλακέτα. 










Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε για το Μουσείο της Νικόπολης όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη.

Τέλος, ακολούθησε το γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Πρέβεζας, στο ξενοδοχείο Margarona Royal.

Οι εκδηλώσεις τέλος ολοκληρώνονται στις 5.40 το απόγευμα όπου θα ψαλεί Εσπερινός και Παράκληση προς τον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την μουσική εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή του Πολιούχου μας στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, στο Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου