Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Απριλίου 23, 2017

ΠΟΙΕΣ ελληνικές επιχειρήσεις θα διασώσουν οι τράπεζες και ποιες όχι


Τι συμβαίνει με τις ξενοδοχειακές μονάδες

Μετράνε ήδη τα αυξημένα κέρδη από την έκρηξη του ελληνικού τουρισμού και φέτος αλλά παραμένουν μπαταξήδες οι επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού. Τα ψέματα, όμως, τελείωσαν και πλέον οι τράπεζες έχοντας αποδείξεις για τους κακοπληρωτές, θα αξιοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, βγάζοντας  πωλητήρια.
Οι πιέσεις που θα ασκηθούν άμεσα θα είναι ασφυκτικές καθώς οι τράπεζες έχουν «χαρτογραφήσει» την εγχώρια επιχειρηματικότητα και έχουν καταγράψει ποιός είναι βιώσιμος και ποιός απλώς είναι μπαταξής. Ενδεικτικό της καλής πορείας του τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι εννέα στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες εφόσον γίνει μια σωστή διαδικασία αναδιάρθρωσης και όμως το ποσοστό καθυστερήσεων του κλάδου είναι από τα υψηλότερα στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Γράφει η Gillian Rothschild
«Δεν δικαιολογείται να είναι ο τουρισμός ο κλάδος που έχει αντέξει περισσότερο στην κρίση και παρά τα ρεκόρ αφίξεων κάθε χρόνο και τη διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, να έχουν όσα κόκκινα – και περισσότερα – έχουν οι άλλες επιχειρήσεις», τονίζουν οι τραπεζίτες που θα κινηθούν γρήγορα καθώς το ενδιαφέρον που καταγράφεται στον τουρισμό είναι αυξανόμενο και μπορεί να μην είναι πρώτη επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά ο ρεαλισμός θα είναι ο γνώμονας των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν άμεσα.
«Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», επισημαίνει η πλευρά των τραπεζών.
Ιδιοκτήτες λοιπόν που για ακόμη μια φορά δεν θα βάλουν χέρι στην τσέπη, θα δουν την πόρτα της εξόδου και οι τράπεζες θα αναλάβουν να βρουν επενδυτές. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και εγχώριους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα είναι ισχυρό και αυτό θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες που αναμένεται να βγάλουν … στη σέντρα ακόμη και γνωστά ονόματα του κλάδου.
Συνολικά οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες και έχουν θετικά EBITDA, και σε αυτές θα επικεντρώνεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων. Oσο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα, τις κατασκευές, το εμπόριο και τη μεταποίηση οι έξι στις δέκα κρίνονται βιώσιμες. Από πλευράς μεγέθους, οι μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινούνται στα ίδια ποσοστά βιωσιμότητας, αλλά οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθερους επαγγελματίες πιέζονται πολύ περισσότερο. 
Η χαρτογράφηση των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως έγινε με βάση τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δείχνει ότι η ενεργός διαχείριση των NPLs μπορεί να θέσει εκ νέου σε κίνηση υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Οπως επισημαίνουν πάντως τραπεζικά στελέχη, είναι κρίσιμη η αξιοποίηση νομοθετικών εργαλείων καταρχάς για τη διάκριση των στρατηγικών κακοπληρωτών που απορροφούν πόρους του συστήματος σε βάρος των άλλων, όπως επίσης για πιο ριζικές και αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις.
Η στάση των τραπεζών θα σκληρύνει και μάλιστα άμεσα, ενώ για τους μη βιώσιμους η λύση της ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων θα είναι μονόδρομος, με τη συνδρομή και της έναρξης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 44,6% και συγκεκριμένα, παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου ο δείκτης ανέρχεται σε 68,3%, καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπου διαμορφώνεται σε 58,9%. Σε αντιδιαστολή, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων με δείκτη NPEs στο 26,7%, και στα ναυτιλιακά δάνεια όπου είναι μόλις 33%.
Μεταξύ των δανείων προς επιχειρήσεις, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε όλους τους κλάδους σε πολύ υψηλό επίπεδο, με εξαίρεση τους κλάδους ενέργειας/πετρελαιοειδών (4,7%), δημόσιας διοίκησης (7,2%) και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (24,3%), οι οποίοι ωστόσο έχουν συγκριτικά μικρότερο μερίδιο στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων.
Οι κλάδοι που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο (π.χ. εμπόριο, βιομηχανία, κατασκευές) συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά στο 48,8%, 52,5% και 52,5% αντίστοιχα.
Μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε στον κλάδο των καταλυμάτων, λόγω των ευνοϊκών εξελίξεων όσον αφορά τον τουρισμό,  ο σχετικός δείκτης ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 47,4%, με τον κλάδο αυτό όμως να περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατότητα βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 τα ΝPEs υποχώρησαν στα 104,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για μείωσή τους στα 105,8 δισ.ευρώ. Ο στόχος για το τέλος Μαρτίου είναι τα 105,2 δισ. ευρώ και στην ουσία έχει ήδη επιτευχθεί. Οσο αφορά τα NPLs, στο τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 75,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 76,3 δισ.ευρώ, ενώ στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να μειωθούν στα 74,7 δισ. ευρώ, κάτι που είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί δεδομένου καθώς καταγράφεται η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου