Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Το ΚΚΕ για τη φιέστα της 6ης ΥΠΕ για την υγεία


ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


Μέχρι τις 20 Μαΐου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει στη βουλή προς ψήφιση τα μέτρα του 4ου μνημονίου. Οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα για να απαντήσουνκαθολικά και μαχητικά στον ασυγκράτητο αντιλαϊκό κατήφορο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των προηγούμενων αυτής αστικών κυβερνήσεων, μάχονται για την οργάνωση της γενικής απεργίας της 17ης Μάη. Σε αυτή λοιπόν τη δραματική για τους εργαζόμενους και το λαό μας στιγμή, η 6η ΥΠΕ και ο διοικητής της  Παναγιώτης Νικολόπουλος, ακολουθώντας την τακτική  “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” επέλεξαν να ανακοινώσουν στους εργαζόμενους της πόλης και του νομού μας την «επαναστατική» πρόταση της 6ης ΥΠΕ «για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας στο Ν. Πρέβεζας»,σε μια φιέστα που οργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μάη 2017.

Την έναρξη βέβαια μιας τέτοιας προκλητικής για τους εργαζόμενους προπαγάνδας με στόχο την καλλιέργεια στάσης αναμονής και ανοχής απέναντι στην λαίλαπα των μέτρων του 4ου μνημονίου, είχε δώσει την προηγούμενη μέρα ό ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, όπου με ψέματα και μισές αλήθειες παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιογια την Υγεία, με έμφαση στη “μεταρρύθμιση” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Είναι φανερό.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας παραμυθιάζει για δήθεν "γερές" μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας συνεχίζοντας έτσι τον εμπαιγμό των εργαζομένων και του λαού μας!

Τάζει στους εργαζόμενους «καλύτερες μέρες» για τις ήδη διαλυμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Επιδιώκει να ξεχάσουμε την υπάρχουσα απελπιστική κατάσταση στο χώρο και της υγείας που επέβαλε η παρατεταμένη πολιτική χρεοκοπίας των εργαζομένων και του Λαού μας, από τις πολιτικές του κεφαλαίου, της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Θέλει να ξεχάσουμε τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Την αποψίλωση από προσωπικό και τη διάλυση των Κέντρων Υγείας. Να ξεχάσουμε την ανυπαρξία ασθενοφόρων, οδηγών και υπηρεσιών επείγουσας και άμεσης διακομιδής.

Να ξεχάσουμε την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας με το κλείσιμο τμημάτων, την απουσία ζωτικών ειδικοτήτων, την αδυναμία κάλυψης της ασφαλούς εφημερίας, την απουσία αναλώσιμων, την ανυπαρξία σύγχρονου επιστημονικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, την κρίσιμη έλλειψη προσωπικού και την εξουθενωτική εντατικοποίησης της εργασίας. Να ξεχάσουμε  τους πετσοκομμένους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού,  την περιφρόνηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την καλλιέργεια ανασφάλειας και φόβου προκειμένου έτσι να σκύβουν το κεφάλι …στα καθημερινά «εντέλλεσθε» της Διοίκησης.

Επιδιώκουν να ξεχάσουμε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υγειονομικών υποδομών, την επιβάρυνση των πασχόντων για υπηρεσίες και φάρμακα είτε άμεσα με την οικονομική τους συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα, είτε έμμεσα με την πλήρη επιβάρυνσή τους για τα 1200 φάρμακα που έβγαλαν οι αστικές κυβερνήσεις από την συνταγογραφούμενη λίστα.

Θέλουν να ξεχάσουμε κάθε κατακτημένο μέχρι σήμερα δικαίωμά μας. Να εξοβελίσουμε από τον καθημερινό μας διεκδικητικό αγώνα την αναπλήρωση και αποκατάσταση των μέχρι σήμερα απωλειών όλων των δικαιωμάτων μας.

Γι’ αυτό και στην εκδήλωση-φιέστα της 6ης ΥΠΕ την Παρασκευή το βράδυ  στη Θεοφάνειο,  οι αρμόδιοι προχώρησαν στο απίστευτο. Παρουσίασαν τις προβλέψεις του 4ου μνημονίου για την υγεία, σαν «αριστερή» προοδευτική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας στο Ν. Πρέβεζας». Με καμουφλαρισμέναψέματα, με τις γνωστές υποσχέσεις και με χοντρά λόγια του αέρα. 

Το ΚΚΕ με μέλη και στελέχη του παραβρέθηκε σε αυτή τη ενδιαφέρουσα από πολιτική άποψη φιέστα. Χωρίς καμία αυταπάτη βέβαια για το που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου,  για το πόσα ακόμα και με τι ευκολία ψέματα μπορεί να λέει και πόσες ψεύτικες ελπίδες μπορεί ακόμα να καλλιεργεί σε ένα λαό που βιώνει μύρια όσα βάσανα από την καπιταλιστική εκμεταλλευτική θηριωδία.

Από την ομιλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλου φάνηκε πως τα καινούργια και κύρια στοιχεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης στη ΠΦΥ  είναι :
1) Η μετονομασία του ΠΕΔΥ που προέκυψε από τα ερείπια του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥ σε Κέντρο Υγείας Πρέβεζας στη θέση του ΠΕΔΥ.
2) Η σύσταση δύο νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
3)Η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού Ιατρού,  με  κύριο καθήκον τους να κρίνουν αν οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν επιπλέον εξετάσεις, αν θα πρέπει να εξεταστούν από ιατρό άλλης ειδικότητας ή αν θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Κ.Υ Πρέβεζας (ΠΕΔΥ), στο Νοσοκομείο ή στο σπίτι τους. 
4) Η πρόσληψη  για τα δύο ΤΟΜΥ και για δύο βάρδιες το καθένα, 8 οικογενειακών γιατρών,  3 παιδίατρων, 4 νοσηλευτών/τριών, 4 επισκεπτών/τριών υγείας, 2 κοινωνικών λειτουργών και 4 διοικητικών για να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες που θα λειτουργούν σε δύο ωράρια  (8.00 πμ-20.00μμ) για να καλύψουν 20.000-22.000 πληθυσμό καθημερινά!
5) Η χρηματοδότηση θα είναι για 4 χρόνια από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη πως τα ΤΟΜΥ θα χρηματοδοτηθούν μετά την λήξη του ΕΣΠΑ.
6) Οι γιατροί θα εργάζονται με συμβάσεις 2 ετών με δικαίωμα παράτασης για άλλα δύο 2 χρόνια.
7)Τα Κέντρα Υγείας του νομού παραμένουν ως έχουν με  την ανεπαρκέστατη στελέχωση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών τους ενώ το ΚΥ Φιλιππιάδας υποβαθμίζεται σαν κέντρο επείγουσας αντιμετώπισης και δεν θα λειτουργεί απόγευμα και βράδυ.
8) Το Νοσοκομείο Πρέβεζας θα ενταχθεί στη οργανική λογική συνεργασίαςμε το καινούργιο Γ.Ν. Λευκάδας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως οι μονάδες ΤΟΜΥ θα είναι υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες, ενώθα καλύπτουν το 30% του πληθυσμού.Από την άλλη ο πληθυσμός των 20000-22000, θα εξυπηρετείται από μόλις έναν γενικό γιατρό ή παιδίατρο, από έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και από ένα διοικητικό υπάλληλο ανά βάρδια.

Με την υποτιθέμενη κάλυψη τόσο μεγάλου πληθυσμού από τα δύο ΤΟΜΥ, από τόσο μικρό αριθμό επιστημονικού δυναμικού σε συνδυασμό με την απουσία επιστημονικού εξοπλισμού και την αδυναμία διαγνωστικής και θεραπευτικής παρέμβασης, ουσιαστικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι υποβαθμισμένες και έτσι τα ΤΟΜΥ θα καλούνται - στην καλύτερη των περιπτώσεων - να παίξουν τον ρόλο του  τροχονόμου και στην χειρότερη το ρόλο του ΚΟΦΤΗ των παραπομπών, πάντα στα πλαίσια περιστολής των δαπανών.
Ταυτόχρονα με τη λήξη του ΕΣΠΑ πιθανά θα εφαρμοστούν ανταποδοτικά τέλη υπηρεσιών για την συνέχιση της λειτουργίας τους, που θα βαρύνουν την τσέπη των ασθενών, συνταγή που σε πολλά επίπεδα έχει ήδη εφαρμοσθεί μετά την διακοπή της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (Δήμοι, παιδικοί σταθμοί, δομές ΑΜΕΑ κλπ).

Οιδομές αυτές θα προσφέρουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες και θα επιδιώκουν τηνπάση θυσία ελάττωση του κόστους λειτουργίας και υπηρεσιών. Λόγω αυτών των στοχεύσεωνθα μετατραπούν πρακτικά σε μηχανισμό περικοπής εξειδικευμένων εξετάσεων, ουσιαστικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, ή αναγκαίων παραπομπών των πασχόντων σε ειδικευμένους γιατρούς ή στο νοσοκομείο. Στη βάση των επιδιώξεων τωνμονάδων για ελάττωση του κόστους της ΠΦΥ, θα αποτελέσουν το όχημα για την προώθηση ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα με πληρωμή, και τελικά τα ίδια τα ΤΟΜΥ θα μετεξελιχθούν με την πάροδο της τετραετίας σε κρατικές επιχειρηματικές μονάδες. Για την ενσωμάτωση του επιστημονικού δυναμικού σε τέτοιους απάνθρωπους στόχουςθα προωθήσουν από την μία τον φόβο μέσω αξιολόγησης και από την άλλη τον εκμαυλισμό για αύξηση των μειωμένων μισθολογικών αποδοχών.
Η εκτιμήσεις αυτές του ΚΚΕ έρχονται να επιβεβαιωθούν από τα προβλεπόμενα στο 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟγια την ΥΓΕΙΑ που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο και που φέρνει για ψήφιση στις 18 Μάη, όπου συναντάμε:
Στο σημείο 2.5.2.1  με τίτλο:Ο εξορθολογισμός των δαπανών για την Υγεία, αναφέρει πως:
ü  Πρέπει να επιτευχθεί η βελτίωση της αποδοτικότητας ως μέσο για τον περιορισμό της δαπάνης, πρέπει να εφαρμοσθεί από τουςοικογενειακούς ηλεκτρονικός τρόπος προέγκρισης των παραπομπών στους παρόχους του ιδιωτικού τομέα(ιδιωτικά κέντρα, κρατικές κερδοφόρες επιχειρήσεις υγείας), πρέπει να αναπτυχτούν, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, θεραπευτικά πρωτόκολλα έτσι που με την ηλεκτρονική στιγμιογράφηση να επιλέγονται οι φθηνότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, πρέπει να καθιερωθεί υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ως ΦΥΛΑΚΑΣ- ΚΟΦΤΗΣΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Με λίγα λόγια, με όλα αυτά προτείνουν μέτρα με σκοπό τον επιπλέον περιορισμό της δαπάνης για την Υγεία καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανειστές προγραμμάτισαν με το 4ο μνημόνιο να περικόψουν 125 εκ. Ευρώ το 2017 και άλλα τόσα μέχρι το 2019.
 Στο σημείο 2.5.2.3με τίτλο: Μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και της σχέσης κόστους αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων, αναφέρει πως:
ü  Πρέπει να παρακολουθείται αν είναι δικαιολογημένη η πρόσβαση των πολιτών στην επείγουσα περίθαλψη ( ΤΕΠ) και, εάν διαπιστωθεί ότι δεν είναι δικαιολογημένη τότε πρέπει να παίρνονται μέτρα  για τον έλεγχο και την αποθάρρυνση της μη δικαιολογημένης πρόσβασης του ασθενούς, προκειμένου να εγγυώνται την αποτελεσματική παροχή επείγουσας περίθαλψης !!!. Πρέπει να γίνονται τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσειςπου να εκτιμούν τις δραστηριότητες, τον τζίρο και τα κέρδη των νοσοκομείων.  ( με βάση δείκτες συγκριτικής αξιολόγησης).
Φαίνεται ξεκάθαρα πως πρώτη φορά στην ιστορία των υγειονομικών συστημάτων γίνεται προσπάθεια να αποκοπεί ο πολίτης από την ελεύθερη πρόσβασή του σε ΤΕΠ με πρόσχημα την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ΠΦΥ. Ταυτόχρονα ακόμη και η επείγουσα φροντίδα υγείας μπαίνει στη μέγγενη των ισολογισμών και της κερδοφορίας με ένα σχέδιο που μετατρέπει το κράτος σε ρόλο επιχειρηματία.

Αλλά αλήθεια ποιος θα κρίνει και με τι κριτήρια αν είναι αιτιολογημένη η επίσκεψη του ασθενούς; Σημεία των καιρών. Η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών μονάδων δεν έχει καμία ηθική. Ο καπιταλισμός και μέσα από τις εξελίξεις αυτές στην Υγεία επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που αποκαλύπτει τη θηριωδία και την απάνθρωπη φύση του. Για τα κέρδη του βάζει στη φωτιά τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού.
Αλλά οι τοποθετήσεις του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ήταν αποκαλυπτικές και για τα ΚΥ του νομού και για το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Για τα κέντρα υγείας στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την χώρα,η τύχη τους, είναι γνωστή. Από τη στιγμή που είναι επιζήμιες επιχειρήσεις υγείας σαν μεγάλες δομές με πολλά έξοδα και χωρίς εισπράξεις και κέρδη είναι καταδικασμένα σε αργό θάνατο. Εξάλλου αποκαλυπτικές ήταν και οι περιγραφές πολιτών από την περιφέρειες των ΚΥ που περιέγραψαν την πλήρη αποσύνθεσή τους.

Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, αφού διαβεβαίωσε πως δεν θα κλείσειπροκειμένου να καθησυχάσει το ακροατήριο, αμέσως μετά επεσήμανε πως θα μπει σε μια λογική συνεργασίας με το καινούργιο Γ.Ν. Λευκάδας. Ήδη το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο.

Είναι πρόδηλο πως το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας έχει όλες τις προϋποθέσεις ανεπτυγμένης κερδοφορίας. Μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα των νομών Λευκάδας, Αιτωλ/νίας και δυνητικά και της Πρέβεζας και αυξημένη τουριστική κίνηση (Λευκάδα, Ζαβέρδα, Μύτικας κλπ). Στο όνομα αυτής της παραμέτρου σιγά-σιγά το μη κερδοφόρο νοσοκομείο Πρέβεζας θα απαξιωθεί και προσωπικό και δραστηριότητές του θα μεταφερθούν στο νέο νοσοκομείο Λευκάδας προκειμένου να ενισχύσουν παραγωγικούς και κερδοφόρους τομείς όπως τα χειρουργεία.

Με βάση τις θέσεις της 6ης ΥΠΕ, αλλά και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης,είναι ξεκάθαρο πως το σχέδιό τους για ένα κατ’ όνομα «σύστημα» ΠΦΥ, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των Δημόσιων δομών και των υπηρεσιών υγείας για την κάλυψη των ασθενών των  λαϊκών οικογενειών και με υγειονομικούς χαμηλά αμειβόμενους, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων για να επεκτείνουν τη δράση τους στον κερδοφόρο τομέα της Υγείας και να διαθέτουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Υπάρχειάμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην Υγεία. Το ΚΚΕκαλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά Δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους.Ένατέτοιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να το χτίσει το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας και δεν μπορεί να γίνει με μπλεγμένο το λαό μας στα πλοκάμια της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Δεν μπορούν να το χτίσουν οι εκμεταλλευτές μας.

Γι’ αυτό ο αγώνας του λαού μας για ένα τέτοιο σύστημα Υγείας πρέπει να στοχεύει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Με την γιγάντωση μιας μαχητικής λαϊκής συμμαχίας των εργατών και των συμμάχων τους, όλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, που έχουν συμφέρον, θέλουν και μπορούν να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που κάνουν σκοτάδια την δική τους μα και τη ζωή των νέων γενεών. Για να κρατήσουν στα χέρια και για λογαριασμό τους τον πλούτο που παράγουν, για τις δικές τους ανάγκες και όχι για την κερδοφορία των εκμεταλλευτών τους. Κατακτώντας τη δική τους εξουσία, την εργατική εξουσία, την εξουσία που μπορεί ανεπίστρεπτα και για πάντα να φράξει τον δρόμο στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΡΕΒΕΖΑ, 14 ΜΑΙΟΥ 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου