Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Ανακοίνωση Ν.Ε. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ για την 20ή Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων - 20ής Ιουνίου-, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει θερμό μήνυμα αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας σε όλες τις ηπείρους, που ξεριζώνονται από τις εστίες τους εξαιτίας πολέμων, αυταρχικών καθεστώτων, κραυγαλέων ανισοτήτων, συνθηκών ακραίας φτώχιας, καθώς και μεγάλων φυσικών καταστροφών.


Η επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος τα τελευταία χρόνια, οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι στην πολύπαθη Μέση Ανατολή ξέσπασαν νέοι πόλεμοι, όπως ο πολυαίμακτος πόλεμος της Συρίας. Σήμερα, ολόκληρα κράτη της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, με πρώτα  τη Λιβύη και τη Συρία, απειλούνται με διάλυση, εξαιτίας και της επέλασης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, δηλαδή των τζιχαντιστών σκοταδιστών, που θέλουν να γυρίσουν τις κοινωνίες της περιοχής στις συνθήκες του πιο σκοτεινού Μεσαίωνα.

Όπως είναι γνωστό, η γεωγραφική θέση της χώρας μας την έχει καταστήσει πύλη εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Από τη θέση αυτή, μάλιστα, ξεκίνησε και η ευρωπαϊκή προσπάθεια για μία αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση και λύση του προσφυγικού ζητήματος.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί μια πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, βασισμένη στον ανθρωπισμό και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δηλαδή μια πολιτική που διαφέρει ριζικά από εκείνη που είχαν ακολουθήσει προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τα εδάφη της τα δυο χρόνια της κρίσης με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Κατάφερε να δημιουργήσει 40.000 θέσεις φιλοξενίας σε πρώτη φάση, όταν τον Ιανουάριο του 2015 υπήρχαν μόλις 1.000. Διαχειρίστηκε, με ανθρώπινο τρόπο, 60.000 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες.

Η Ελλάδα προσπαθεί τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών να ενταχθούν σταδιακά στην εκπαίδευση, να συμμετέχουν καθολικά σε δράσεις πολιτισμού κι αθλητισμού.

Η Ελλάδα κατάφερε να εξετάσει από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Η αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων από την αρχή της λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου το 2013, ανήλθε στο 587,8%.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα και έτυχαν διεθνούς προστασίας και συμπαράστασης. Το επισημαίνουμε αυτό, διότι χρειάζεται να μην επιδεικνύεται από την ελληνική κοινωνία ανοχή στους κήρυκες της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.

Και εφόσον μιλάμε για τους πρόσφυγες που είναι, κατά κύριο λόγο, θύματα πολέμων, να θυμόμαστε ότι ζήτημα προτεραιότητας για τον ελληνικό λαό και τη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αποτελεί ο αγώνας για την ειρήνη, η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς φιλειρηνικές πρωτοβουλίες και η ανάδειξή της σε πυλώνα  σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

                                                                   
Γραφείο Τύπου Ν.Ε.  
Πρέβεζας-ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου