Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Υπόθεση αλιευτικά καταφύγια Ν.Πρέβεζας – Ποια είναι παράνομα και ποια νόμιμα...


Τα περισσότερα αλιευτικά καταφύγια από Σαρακήνικο (Πάργας) έως Αμβρακικό (στα όρια του Ν. Πρέβεζας) είναι αυθαίρετα.

Νόμιμα αλιευτικά καταφύγια είναι της Λυγιάς, του Παντοκράτορα και της Πρέβεζας.

Παράνομα αλιευτικά καταφύγια είναι του Βάλτου, εκβολών Αχέροντα (αμμουδιάς), Όρμου Οδυσσέα(Κερέντζας) Καστροσυκιάς και του Μύτικα.

Μέσα στον Αμβρακικό παράνομα είναι τα αλιευτικά καταφύγια, Λάκκων Νεοχωρίου και Ιχθυογεννητικού σταθμού Πωγωνίτσας.

Τα αλιευτικά καταφύγια με τον νόμο Καλλικράτη από την 1/1/13 έχουν περιέλθει στους δήμους.

Η Κτηματική υπηρεσία με έγγραφο που απέστειλε, ενημέρωνε ότι από της 9/9/13 – 31/12/13  μπορούν να προβούν στο αίτημα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών  εντός αιγιαλού. Σε διαφορετική περίπτωση θα κοινοποιούνταν το ανάλογο πρόστιμο.

Έπειτα το έγγραφο της κτηματικής υπηρεσίας για το αίτημα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών  εντός αιγιαλού, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, προχώρησε στη σύνταξη τεχνικών μελετών για την νομιμοποίηση των παραπάνω αλιευτικών καταφυγίων τις οποίες και υπέβαλλε στην αρμόδια υπηρεσία (κτηματική)

Για τα αλιευτικά καταφύγια του Βάλτου, της Λυγιάς και του Μύτικα, έγιναν οι απαραίτητες τεχνικές και άλλες μελέτες, τόσο για την νομιμοποίηση όσο και την βελτίωσή τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Στα υπόλοιπα αλιευτικά καταφύγια, δηλαδή, εκβολών Αχέροντα (αμμουδιάς), Όρμου Οδυσσέα(Κερέντζας) Καστροσυκιάς, Λάκκων Νεοχωρίου και Ιχθυογεννητικού σταθμού Πωγωνίτσας, ισχύει το ίδιο καθεστώς σύνταξης μελετών και εύρεσης κονδυλίων για τις μελέτες οι οποίες και είναι εξαιρετικά δαπανηρές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε κάποια από τα αλιευτικά καταφύγια τα οποία είναι παράνομα, μερικές μελέτες έχουν προχωρήσει ενώ σε κάποια άλλα μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει τίποτα ελπιδοφόρο αφού δεν βρίσκονται κονδύλια για την ανάπτυξη μελετών.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό θα πρέπει να τονιστεί, τα επόμενα αλιευτικά καταφύγια που θα νομιμοποιηθούν, βασικό κριτήριο για την σειρά προτεραιότητά τους  αναφορικά με την νομιμοποίηση αποτελεί το τουριστικό στοιχείο της περιοχής.

Το PrevezaBest, σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο της Καστροσυκιάς έχει δεχτεί πλήθος παραπόνων, όπου λόγω της έντονης δυσοσμίας αλλά και λόγω της χαμηλής στάθμης , έχει ως αποτέλεσμα να μπαζώνει. Έτσι, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες κάθε χρόνο κάνουν την ίδια ακριβώς διαδικασία με τα λιμνάζοντα νερά έως ότου αυτό να νομιμοποιηθεί , να υπάρχει ανακύκλωση των νερών αλλά και μεταφοράς της άμμου σε κοντινό σημείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου